Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżo upieczonej chałki wypełniający dom. Kontynuując cykl wpisów jak zapleść chałkę tym razem postanowiłam nieco zmienić sposób.Uzyskany efekt jest niesamowity!
Zainspirowałam się sposobem składania strudla. Dzięki tej technice chałka zyskuje efektowny wygląd, a do jej wnętrza można „napakować” dużą ilość świeżych ziół. Moim zdaniem to jedna z najłatwiejszych metod zaplatania (tylko nie wiem, czy mogę powiedzieć, że „z dwóch części”?)
Spróbujcie sami!
Poniższy tutorial jest przedstawiony na chałce pszenno-orkiszowej z ziołami. Inne przepisy na chałkę znajdziecie we wpisach: mini chałeczki, chałka różowa lub chałka domowa.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części. Jedną rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 x 35 cm, a z drugiej uformuj wałeczek o długości nie większej niż najdłuższy bok prostokąta.
Jeśli chcemy, od spodu rozwałkowanego prostokąta możemy na środku „przykleić” ulubione zioła.
Rozwałkowany płat pokrój na paseczki (wzdłuż krótszego boku) o szerokości około 1-2 cm.
Równie dobrze, możemy zrobić nacięcia tylko po bokach, a środek zostawić nienaruszony.
Na środku umieścić podłużny wałeczek.
Zacznij zaplatać i umieszczać pomiędzy paseczkami świeże zioła.
Przekładać paseczki raz z lewej, raz z prawej strony – naprzemiennie przez środek, tworząc kształt przypominający warkocz.
Każdy paseczek lekko naciągnąć, aby dobrze przylegał.
Końcówki należy dokładnie zlepić dzięki temu nie rozpadną się podczas pieczenia.
Łatwy i efektowny sposób na zaplecenie chałki.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook