Czekoladowa tarta Jeżyki

Czekoladowa tarta Jeżyki bierze udział w konkursie „Let’s bake – Let’s play!” zorganizowanym przez markę Goplana. Szczegóły konkursu na stronie https://www.goplana.pl/konkurs/.

Obłędna, pyszna i treściwa tarta czekoladowa bez pieczenia. Spód został wykonany z drobno posiekanych ciasteczek Jeżyki i startej gorzkiej czekolady. Dodatek karmelowego kisielu w połączeniu ze słonymi orzeszkami przyjemnie kontrastuje z grubą warstwą aksamitnego kremu czekoladowego. Idealne słodkie comfort na jesienno-zimowe popołudnia. Jeżykowo-czekoladowe słodkości które raz na jakiś czas trzeba zjeść pod ciepłym kocykiem aby się dobrze poczuć 😉Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki – składniki:

3 opakowania ciasteczek Jeżyki Classic lub Dark Cocoa
1 tabliczka gorzkiej czekolady Goplana (90 g)

250 g cukru
150 ml wody
70 g masła
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml śmietanki 36%
50 ml mleka
300 g prażonych orzeszków solonych

180 g gorzkiej czekolady Goplana
150 ml śmietanki 36%
50 g masła

90 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady Goplana

130 g gorzkiej czekolady Goplana
30-40 ml śmietanki 36%

Czekoladowa tarta Jeżyki – wykonanie:

Przygotować spód tarty:
3 opakowania ciasteczek jeżyki drobno posiekać nożem. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady Goplana (90 g) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Posiekane jeżyki oraz startą czekoladę wymieszać ze sobą. Tak przygotowaną ciasteczkowo-czekoladową posypką wyłożyć spód i boki formy do tarty o średnicy ok 22-24 cm. Posypkę mocniej docisnąć (np. płaskim dnem szklanki) tak aby rozdrobnione jeżyki i czekolada ze sobą się skleiły.

Przygotować kisiel karmelowy z solonymi orzeszkami:
Do garnuszka wsypać cukier oraz wlać wodę. Postawić na ogniu i gotować kilka minut aż cukier nabierze ładnego bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia, dodać masło i energicznie mieszać do momentu aż masło całkowicie połączy się z karmelem. W drugim naczyniu wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną z mlekiem i śmietanką 36%. Masę karmelową postawić z powrotem na ogień, cały czas energicznie mieszając stopniowo wlewać mleko ze śmietanką wymieszane z mąką. Gotować dosłownie chwilę, wyłączyć ogień i wsypać solone orzeszki ziemne.
Kisiel karmelowy z orzeszkami wylać równomiernie na spód tarty.

Przygotować krem czekoladowy:
150 ml śmietanki 36% zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamane dwie tabliczki gorzkiej czekolady oraz masło. Po kilku minutach całą zawartość dokładnie wymieszać. Gotowy krem wylać na tartę i wystudzić Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki aby masa kremowa stężała.

Gdy masa stężenie, po wierzchu posypać 90 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotować polewę czekoladową:
Połamaną tabliczkę czekolady zalać 30 ml śmietanki 36%. Rozpuścić na małym ogniu. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać troszkę więcej śmietanki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polewę przestudzić i wylać na wierzch tarty.

Smacznego!

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Zapraszam również na Instagram oraz Facebook.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *