Czekoladowa tarta Jeżyki

Czekoladowa tarta Jeżyki bierze udział w konkursie „Let’s bake – Let’s play!” zorganizowanym przez markę Goplana. Szczegóły konkursu na stronie https://www.goplana.pl/konkurs/.

Obłędna, pyszna i treściwa tarta czekoladowa bez pieczenia. Spód został wykonany z drobno posiekanych ciasteczek Jeżyki i startej gorzkiej czekolady. Dodatek karmelowego kisielu w połączeniu ze słonymi orzeszkami przyjemnie kontrastuje z grubą warstwą aksamitnego kremu czekoladowego. Idealne słodkie comfort na jesienno-zimowe popołudnia. Jeżykowo-czekoladowe słodkości które raz na jakiś czas trzeba zjeść pod ciepłym kocykiem aby się dobrze poczuć 😉Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki – składniki:

3 opakowania ciasteczek Jeżyki Classic lub Dark Cocoa
1 tabliczka gorzkiej czekolady Goplana (90 g)

250 g cukru
150 ml wody
70 g masła
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml śmietanki 36%
50 ml mleka
300 g prażonych orzeszków solonych

180 g gorzkiej czekolady Goplana
150 ml śmietanki 36%
50 g masła

90 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady Goplana

130 g gorzkiej czekolady Goplana
30-40 ml śmietanki 36%

Czekoladowa tarta Jeżyki – wykonanie:

Przygotować spód tarty:
3 opakowania ciasteczek jeżyki drobno posiekać nożem. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady Goplana (90 g) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Posiekane jeżyki oraz startą czekoladę wymieszać ze sobą. Tak przygotowaną ciasteczkowo-czekoladową posypką wyłożyć spód i boki formy do tarty o średnicy ok 22-24 cm. Posypkę mocniej docisnąć (np. płaskim dnem szklanki) tak aby rozdrobnione jeżyki i czekolada ze sobą się skleiły.

Przygotować kisiel karmelowy z solonymi orzeszkami:
Do garnuszka wsypać cukier oraz wlać wodę. Postawić na ogniu i gotować kilka minut aż cukier nabierze ładnego bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia, dodać masło i energicznie mieszać do momentu aż masło całkowicie połączy się z karmelem. W drugim naczyniu wymieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną z mlekiem i śmietanką 36%. Masę karmelową postawić z powrotem na ogień, cały czas energicznie mieszając stopniowo wlewać mleko ze śmietanką wymieszane z mąką. Gotować dosłownie chwilę, wyłączyć ogień i wsypać solone orzeszki ziemne.
Kisiel karmelowy z orzeszkami wylać równomiernie na spód tarty.

Przygotować krem czekoladowy:
150 ml śmietanki 36% zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamane dwie tabliczki gorzkiej czekolady oraz masło. Po kilku minutach całą zawartość dokładnie wymieszać. Gotowy krem wylać na tartę i wystudzić Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki aby masa kremowa stężała.

Gdy masa stężenie, po wierzchu posypać 90 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotować polewę czekoladową:
Połamaną tabliczkę czekolady zalać 30 ml śmietanki 36%. Rozpuścić na małym ogniu. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać troszkę więcej śmietanki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polewę przestudzić i wylać na wierzch tarty.

Smacznego!

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Czekoladowa tarta Jeżyki Goplana

Zapraszam również na Instagram oraz Facebook.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *