Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zapleść efektowną, okrągłą chałkę z 6 splotów – doskonałą na rodzinne spotkania, święta czy wyjątkowe okazje. Może na pierwszy rzut oka splot wydaje się zbyt skomplikowany, ale zapewniam Was, że wcale tak nie jest Zobaczcie poniższy tutorialowi ze zdjęciami krok po kroku. Myślę, że szybko przekonacie się, że to jest łatwiejsze, niż by się wydawało!
Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia chałek. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i trochę czasu, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Nie bójcie się eksperymentować! Domowa chałka nie musi być perfekcyjna – najważniejsza jest radość z przygotowań. Im częściej będziecie próbować, tym łatwiej będzie Wam potem opanować kolejne sposoby zaplatania. A mam w planach jeszcze sporo fajnych!
Zaplatanie chałki to nie tylko świetna zabawa – to także sposób na stworzenie wyjątkowego wypieku, który zachwyci Waszych bliskich. Gotową chałkę można udekorować dodatkami które lubicie – słodką kruszonką, sezamem, makiem lub mieszanką przypraw. Jeśli wypróbujecie mój przepis, koniecznie pochwalcie się swoim wypiekiem w komentarzach lub na mediach społecznościowych. Zachęcam do użycia wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagu #SmakOdzyskany, bym mogła podziwiać Wasze dzieła!
Przepis na chałkę znajdziecie we wpisach: mini chałeczki, chałka różowa, chałka domowa lub chałka pszenno-orkiszowa z ziołami.
Pozostałe wpisy w których znajdziecie tutorial jak zapleść chałkę:
Jak zapleść okrągłą chałkę z 6 splotów:
Podzielić wyrośnięte ciasto drożdżowe na 6 równych części. Uformować z nich długie wałeczki i każdy złożyć na pół, tak aby przypominały wąską literę U, tak jak na zdjęciu powyżej.
Następnie obok kładziemy drugi wałeczek „U”.
Zaczynamy od drugiej i trzeciej końcówki wałeczka (licząc od prawej strony). Przełożyć je przez siebie dwa razy…
Tak wyglądają końcówki przełożone jeden raz…
Tutaj końcówki wałeczków zostały przełożone jeszcze raz – mamy „podwójny skręt”.
Teraz powtarzać te same czynności z pozostałymi wałeczkami. Położyć trzeci wałeczek na kształt „U”.
Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…
Przełożone raz…
Przełożone dwa razy – mamy podwójny skręt.
Położyć czwarty wałeczek na kształt „U”.
Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…
Położyć piąty wałeczek na kształt „U”.
Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…
I został już ostatni….
… szósty wałeczek.
Ostatni wałeczek ułożyć tak, aby można było połączyć ze sobą oba końce z dwóch stron – wtedy uformuje się okrągły kształt chałki.
Z jednej strony dwa razy przełożyć przez siebie dwie końcówki wałeczków.
Na zdjęciu jest już jeden skręt…
Tutaj już mamy podwójny skręt.
Ostatnie dwa wałeczki przełożyć przez siebie…
… i jeszcze raz przełożyć aby uzyskać podwójny splot.
Pierwsza część zaplatania za nami
Chałkę należy zaplatać dość luźno, wtedy lepiej rośnie i nie rozrywa się podczas pieczenia. Proszę zwrócić uwagę, że wałeczki są ułożone na przemian – jeden przechodzi górą, a drugi pod spodem.
Prawą dłonią pokazuję wałeczek który przechodzi górą, lewą trzymam wałeczek który przechodzi pod spodem innej końcówki.
Przełożyć wałeczki w taki sposób, aby ten który był pod spodem, znalazł się teraz na górze.
Następnie powtórzyć tą samą czynność z kolejnymi dwiema końcówkami z prawej strony. Idziemy cały czas w prawą stronę, aż zrobimy pełne kółko.
Następnie należy powtórzyć te same czynności tylko w przeciwnym kierunku.
Przełożyć wałeczki w taki sposób, aby ten który był pod spodem, znalazł się teraz na górze.
Tak samo postępujemy z kolejnymi parami końcówek, znów wykonujemy te same ruchy aż zrobimy pełne kółko.
Powtarzamy ruchy dookoła chałki, raz w jedną, raz w drugą stronę do momentu, aż końcówki zrobią się krótkie i nie będą dały się przeplatać.
Końce ze sobą mocno zlepić.
Zlepione końce podwinąć pod spód chałki.
Chałkę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Chałka z kruszonką.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook