Jak zapleść chałkę okrągłą z 6 splotów

Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zapleść efektowną, okrągłą chałkę z 6 splotów – doskonałą na rodzinne spotkania, święta czy wyjątkowe okazje. Może na pierwszy rzut oka splot wydaje się zbyt skomplikowany, ale zapewniam Was, że wcale tak nie jest 😉 Zobaczcie poniższy tutorialowi ze zdjęciami krok po kroku. Myślę, że szybko przekonacie się, że to jest łatwiejsze, niż by się wydawało! 😉
Zachęcam Was do samodzielnego pieczenia chałek. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i trochę czasu, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Nie bójcie się eksperymentować! Domowa chałka nie musi być perfekcyjna – najważniejsza jest radość z przygotowań. Im częściej będziecie próbować, tym łatwiej będzie Wam potem opanować kolejne sposoby zaplatania. A mam w planach jeszcze sporo fajnych! 😉

Jak zapleść chałkę z 6 częściZaplatanie chałki to nie tylko świetna zabawa – to także sposób na stworzenie wyjątkowego wypieku, który zachwyci Waszych bliskich. Gotową chałkę można udekorować dodatkami które lubicie – słodką kruszonką, sezamem, makiem lub mieszanką przypraw. Jeśli wypróbujecie mój przepis, koniecznie pochwalcie się swoim wypiekiem w komentarzach lub na mediach społecznościowych. Zachęcam do użycia wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagu #SmakOdzyskany, bym mogła podziwiać Wasze dzieła!

Przepis na chałkę znajdziecie we wpisach: mini chałeczki, chałka różowachałka domowa lub chałka pszenno-orkiszowa z ziołami.

Pozostałe wpisy w których znajdziecie tutorial jak zapleść chałkę:

Jak zapleść okrągłą chałkę z 6 splotów:

Podzielić wyrośnięte ciasto drożdżowe na 6 równych części. Uformować z nich długie wałeczki i każdy złożyć na pół, tak aby przypominały wąską literę U, tak jak na zdjęciu powyżej.

Następnie obok kładziemy drugi wałeczek „U”.

Zaczynamy od drugiej i trzeciej końcówki wałeczka (licząc od prawej strony). Przełożyć je przez siebie dwa razy…

Tak wyglądają końcówki przełożone jeden raz…

Tutaj końcówki wałeczków zostały przełożone jeszcze raz – mamy „podwójny skręt”.

Teraz powtarzać te same czynności z pozostałymi wałeczkami. Położyć trzeci wałeczek na kształt „U”.

Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…

Przełożone raz…

Przełożone dwa razy – mamy podwójny skręt.

Położyć czwarty wałeczek na kształt „U”.

Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…

Położyć piąty wałeczek na kształt „U”.

Drugą i trzecią końcówkę wałeczka (licząc od prawej strony) przełożyć je przez siebie dwa razy…

I został już ostatni….

… szósty wałeczek.

Ostatni wałeczek ułożyć tak, aby można było połączyć ze sobą oba końce z dwóch stron – wtedy uformuje się okrągły kształt chałki.

Z jednej strony dwa razy przełożyć przez siebie dwie końcówki wałeczków.

Na zdjęciu jest już jeden skręt…

Tutaj już mamy podwójny skręt.

Ostatnie dwa wałeczki przełożyć przez siebie…

… i jeszcze raz przełożyć aby uzyskać podwójny splot.

Pierwsza część zaplatania za nami 😉

Chałkę należy zaplatać dość luźno, wtedy lepiej rośnie i nie rozrywa się podczas pieczenia. Proszę zwrócić uwagę, że wałeczki są ułożone na przemian – jeden przechodzi górą, a drugi pod spodem.

Prawą dłonią pokazuję wałeczek który przechodzi górą, lewą trzymam wałeczek który przechodzi pod spodem innej końcówki.

Przełożyć wałeczki w taki sposób, aby ten który był pod spodem, znalazł się teraz na górze.

Następnie powtórzyć tą samą czynność z kolejnymi dwiema końcówkami z prawej strony. Idziemy cały czas w prawą stronę, aż zrobimy pełne kółko.

Następnie należy powtórzyć te same czynności tylko w przeciwnym kierunku.

Przełożyć wałeczki w taki sposób, aby ten który był pod spodem, znalazł się teraz na górze.

Tak samo postępujemy z kolejnymi parami końcówek, znów wykonujemy te same ruchy aż zrobimy pełne kółko.

Powtarzamy ruchy dookoła chałki, raz w jedną, raz w drugą stronę do momentu, aż końcówki zrobią się krótkie i nie będą dały się przeplatać.

Końce ze sobą mocno zlepić.

Zlepione końce podwinąć pod spód chałki.

Chałka okrągła Jak zapleść chałkę z 6 części Chałkę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *