Zaplatanie chałki z pięciu splotów wygląda imponująco, a w rzeczywistości wcale nie jest tak trudne, jak by się wydawało. Może brzmi to jak „kulinarna akrobatyka” ale wystarczy kilka minut nauki z poniższym tutorialem i dłonie same złapią rytm. A efekt jest naprawdę WOW! Upleciona w ten sposób puszysta chałka na pewno zachwyci domowników!
Co więcej, z pięciosplotowej chałki z łatwością można uformować kształt serca! A że Walentynki tuż-tuż, będzie to świetna okazja, by upiec lekko słodką, różową chałkę. Polecam dekorację z płatków owsianych z których można ułożyć przecudne kwiatuszki.
To kto z Was jest gotowy na małe piekarnicze wyzwanie?
Zaplatanie chałki to nie tylko świetna zabawa – to także sposób na stworzenie wyjątkowego wypieku, który zachwyci Waszych bliskich. Gotową chałkę można udekorować dodatkami które lubicie – słodką kruszonką, sezamem, makiem lub mieszanką przypraw. Jeśli wypróbujecie mój przepis, koniecznie pochwalcie się swoim wypiekiem w komentarzach lub na mediach społecznościowych. Zachęcam do użycia wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagu #SmakOdzyskany, bym mogła podziwiać Wasze dzieła!
Przepis na chałkę znajdziecie we wpisach: chałka różowa w kształcie serca, mini chałeczki, chałka różowa budyniowa, chałka domowa lub chałka pszenno-orkiszowa z ziołami.
Pozostałe wpisy w których znajdziecie tutorial jak zapleść chałkę:
Sześciosplotowa (z dwóch warkoczy)
Chałka zapleciona jak strudel ( z dwóch części)
Na Instagramie Smak Odzyskany w wyróżnionych relacjach znajdziecie filmik z zaplatania chałki z 5 części. A tutorial znajdziecie tutaj.
Jak zapleść chałkę z 5 splotów:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Najlepiej zrolować wałeczki w taki sposób, aby oba końce były cieńsze od środka. Wtedy chałka po zapleceniu jest grubsza na środku i zwęża się ku końcowi. Wałeczki ułożyć równolegle obok siebie.
Wałeczek z lewej strony odsunąć troszkę na bok.
Zaczynamy od pierwszego wałeczka z prawej strony
Przełożyć po skosie przez trzy wałeczki z lewej strony.
Teraz chwytamy pierwszy wałeczek z lewej strony (ten który odsunęliśmy na bok).
Przełożyć przez jeden wałeczek z prawej strony.
Wziąć środkowy wałeczek i przełożyć przez jeden z lewej strony.
Środkowy wałeczek jest teraz jako drugi licząc od prawej strony.
Teraz ruchy będą się powtarzać do końca.
Krok 1. Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć po skosie przez trzy wałeczki z lewej strony.
Teraz znajduje się jako drugi od lewej strony.
Krok 2. Wałeczek który był skrajnie po lewej strony przenieść do środka. Cały czas trzymając wziąć wałeczek drugi z lewej strony.
Krok 2. c.d. Oba wałeczki przewinąć przez siebie.
Utworzył się „zawijas”.
Krok 1. Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć po skosie przez trzy wałeczki z lewej strony.
Krok 2. Wałeczek który był skrajnie po lewej strony przenieść do środka.
Krok 2. c.d. Wziąć wałeczek drugi z lewej strony i przewinąć razem z tym który poszedł do środka.
Mamy kolejny zawijas.
Powyższe czynności powtarzamy do samego końca. Końcówki ze sobą mocno zlepić.
Chałkę przełożyć o 180 stopni, tak aby można było dokończyć zaplatanie górnej części.
Wałeczki porozdzielać w taki sposób jak pokazano na powyższym zdjęciu.
Powtarzamy te same czynności. Krok 1. Pierwszy wałeczek z prawej strony przełożyć po skosie przez trzy wałeczki z lewej strony.
Krok 2. Wałeczek który był skrajnie po lewej strony przenieść do środka. Złapać wałeczek drugi z lewej strony
Krok 2. c.d. Oba wałeczki przewinąć przez siebie aby utworzył się zawijas.
Zaplatamy chałkę do końca. Końcówki mocno zlepić. Chałkę przekręcić na bok.
Złapać palcami od spodu z obu stron i delikatnie rozszerzyć.
Jeden z moich ulubionych kształtów dla chałki pięciosplotowej. Dla niektórych jest to litera S, a są też tacy którzy w tym kształcie widzą konika morskiego
Dwie pięciosplotowe chałki ułożone na kształt serca.
Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie podziel się wrażeniami! Czekam na Twoje opinie i pomysły na inne warianty chałek. Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook