Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych kotletów schabowych, ale czasami szukasz zdrowszej lub wegetariańskiej alternatywy, to panierowany bakłażan będzie idealnym rozwiązaniem. Zanim zrobimy „schabowy” z bakłażana, najpierw należy go podpiec w piekarniku. Przy okazji polecam upiec kilka różnych warzyw i będziemy mieć do obiadu pyszny i aromatyczny sos. Do tego fajnie pasuje kasza gryczana. Może być sama lub z dodatkami takimi jak soczewica, kasza bulgur, suszone pomidory, pestki dyni itp. Polecam również do gotowania kaszy dodać warzywa np. z fasolkę szparagową, zielony groszek czy marchewkę.
Panierowany bakłażan z sosem z pieczonych warzyw – składniki:
2 bakłażany
250 g pomidorków koktajlowych
1 słodka papryka
2 główki czosnku
1 czerwona cebula
Oliwa do skropienia warzyw
Sól do smaku
Składniki do panierowania bakłażanów:
2-3 łyżki panierki panko (lub bułki tartej)
1 czubata łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 mały pęczek pietruszki
2 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka sosu sriracha mayo (może być też np. ajwar lub inny o wyrazistym smaku)
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
Oliwa do smażenia bakłażanów
2-3 łyżki oliwy do sosu warzywnego
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich do sosu warzywnego
Do podania:
Kasza gryczana z dodatkami (np. do kupienia w sklepach gotowe mixy)
Ulubiona sałatka (np. salsa z pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli i posiekanej pietruszki – to wszystko doprawione do smaku solą, pieprzem, oliwą i odrobiną soku z cytryny)
Panierowany bakłażan z sosem z pieczonych warzyw – wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażany, pomidorki, paprykę i główki czosnku (nie obierać, dzięki temu zachowają więcej aromatu) ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i dodać do warzyw. Oprószyć solą, polać odrobiną oliwy i natrzeć tak, aby każde warzywo było posmarowane oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.
Bakłażany obrać ze skóry. Zostawić zieloną końcówkę, bardzo pomaga w obróbce Pozostałe warzywa można wstawić do piekarnika, aby szybko nie wystygły.
Za pomocą widelca spłaszczyć bakłażana tak aby przypominał sznycla. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
Przygotować składniki do panierowania: w jednym głębokim talerzu rozbełtać jajko z musztardą i sosem sriracha. W drugim głębokim talerzu wymieszać panierkę panko (lub bułkę tartą), ziarna słonecznika, sezam i posiekaną natkę pietruszki. Na trzeci talerz wysypać mąkę.
Bakłażana złapać za zieloną końcówkę i obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w panierce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć bakłażany z obu stron do zrumienienia. Jeśli chcemy usmażyć na grillu elektrycznym, należy je tuż przed smażeniem z obu stron polać oliwą.
Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Przygotować sos z pieczonych warzyw: czosnek wycisnąć z łupin. Czosnek i warzywa wraz z sosem powstałym podczas pieczenia zblendować z 2-3 łyżkami oliwy oraz 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich.
Propozycja podania: na talerz wyłożyć sos z pieczonych warzyw, ułożyć kaszę gryczaną, kotlet z bakłażana i ulubioną sałatkę.
Smacznego!
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Bakłażany, pomidorki, paprykę i główki czosnku (nie obierać, dzięki temu zachowają więcej aromatu) ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i dodać do warzyw.
Warzywa oprószyć solą i polać oliwą.
Natrzeć tak, aby każde z warzyw było posmarowane oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.
Upieczone warzywa. Wyjąć bakłażany, a resztę schować do piekarnika aby nie wystygło.
Bakłażany obrać ze skóry. Zostawić zieloną końcówkę, bardzo pomaga w obróbce
Za pomocą widelca spłaszczyć bakłażana tak aby przypominał sznycla. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Przygotować składniki do panierowania: w jednym głębokim talerzu rozbełtać jajko z musztardą i sosem sriracha. W drugim głębokim talerzu wymieszać panierkę panko (lub bułkę tartą), ziarna słonecznika, sezam i posiekaną natkę pietruszki. Na trzeci talerz wysypać mąkę.
Bakłażana złapać za zieloną końcówkę i obtoczyć najpierw w mące.
Następnie w rozbełtanym jajku.
A na koniec w panierce. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć bakłażany z obu stron do zrumienienia. Jeśli chcemy usmażyć na grillu elektrycznym, należy je tuż przed smażeniem polać oliwą z obu stron.
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
Przygotować sos z pieczonych warzyw: czosnek wycisnąć z łupin.
Z papryki usunąć gniazda nasienne.
Wszystko wraz z sosem powstałym podczas pieczenia przenieść do misy blendera.
Dodać 2-3 łyżki oliwy oraz czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich
Pieczone warzywa zblendować. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu rozsmarować sos paprykowo-pomidorowy.
Ułożyć ugotowaną kaszę gryczaną oraz grillowanego bakłażana i sałatkę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie posypać natką pietruszki.
Panierowany kotlet z bakłażana z sosem z pieczonych warzyw, kaszą gryczaną i salsą z pomidorowo-ogórkową.
Jeśli interesują Cię inne propozycje bezmięsne, znajdziesz je pod tagiem bezmięsne lub wegetariańskie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook