Za kilka dni Halloween. Dla niektórych to wesoły czas kreatywności, również tej kulinarnej Z tej okazji mam dla Was przepis na sałatkę, która – choć może się wydawać niewinna – skrywa nieco mroczny urok i każdy detal ma znaczenie. Grillowane plasterki cukinii z której wycięto czaszkowe wzorki. Niedbale porozrywana kremowa burrata dobrze łączy się zielonymi liśćmi szpinaku i kwaskowatą żurawiną imitującą „krwawe” kleksy. Dodatek borówek amerykańskich i chrupiących fistaszków tworzą razem z sałatką ciekawą kompozycję smaków i tekstur. Całość została przyprawiona miodowo-limonkowym winegretem, który podkreśla i łączy smaki. To nie jest zwykła sałatka – to prawdziwa halloweenowa inspiracja na „strasznie” pyszną sałatkę.
Musicie przyznać, że sałatka przyciąga wzrok. A co najlepsze, doskonale smakuje przez cały rok – wystarczy zrezygnować z wzorków na cukinii i macie pyszną i „nie straszną” kompozycję na dowolną okazję.
Sałatka na Halloween – składniki:
1 mała cukinia
2 spore garście mieszanki sałat na bazie szpinaku (z dodatkiem liści botwinki i rukoli)
1 kulka mozzarelli burrata (125 g)
Kilka łyżeczek konfitury z żurawiny (100-150 g)
100-125 g borówek amerykańskich
Garść wyłuskanych fistaszków (można zamienić na orzechy włoskie)
Oliwa do skropienia cukinii
Szczypta soli
Sos miodowo-limonkowy:
3 łyżki oliwy
2 kopiaste łyżeczki miodu skrystalizowanego*
Sok z 1 limonki
Sól i pieprz do smaku
* jeśli miód jest płynny, należy dodać około 3-4 łyżki
Sałatka na Halloween – wykonanie:
Umytą cukinię pokroić w 3-5 mm grubości plasterki. Jeśli chcemy, z każdego plasterka wyciąć wzorek czaszki potrzebne będą przybory które pomogą zrobić oczodoły i nos – najlepiej różnej wielkości tylki (końcówki dekoratorskie) do rękawa cukierniczego, ale może to być też np. słomka do napojów. Ostrą końcówką noża wyciąć „szkieletową” szczękę. Najpierw po bokach odciąć dwa małe trójkąciki, a na powstałym prostokącie poprzecinać miąższ, tak aby przypominały zęby. Poniżej na zdjęciach możecie zobaczyć jak nadać plasterkom czaszkowy wygląd
Plasterki cukinii delikatnie skropić oliwą (bardzo małą ilością) oraz oprószyć solą. Usmażyć na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.
Liście szpinaku, botwinki oraz rukoli umyć i osuszyć. Ułożyć na dużym półmisku. Następnie porozrywać burratę i poukładać na liściach. Łyżeczką położyć „niedbale” kleksy konfitury z żurawiny tak aby przypominały spływające kropelki krwi. Posypać borówkami, fistaszkami i ułożyć plasterki cukinii. Sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz przygotować winegret miodowo – limonkowy. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos jest dość wyraźnie kwaśny i słodki jednocześnie, ale w sałatce te smaki dość wyraźnie złagodnieją.
Smacznego!
Cukinię pokroić w 3-5 mm grubości plasterki.
Za pomocą większej tylki cukierniczej wyciąć oczodoły.
Mniejszą tylką wyciąć nos.
Ostrą końcówką noża nadać szkieletowy wzór szczęki. Najpierw po bokach wyciąć małe trójkąciki.
Następnie na powstałym prostokącie ponacinać miąższ tak, aby przypominały zęby.
Tak prezentują się czaszkowe plasterki cukinii. Delikatnie skropić oliwą (nie za dużo) i oprószyć solą. Usmażyć na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.
Grillowane czaszki
Na dużym półmisku ułożyć mieszankę sałat – szpinak baby, liście botwinki, rukolę. Można też użyć inne ulubione sałaty.
Położyć „niedbale” porozrywaną burratę.
Porozlewać „krwawe” kleksy z konfitury żurawinowej.
Posypać borówkami.
Poukładać grillowane cukinie i posypać fistaszkami. Całość polać sosem winegretem miodowo-limonkowym i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Borówki umieszczone pod plasterkami cukinii nadają „spojrzeniu” głębi i tajemniczości
Chcecie poznać inne przepisy na sałatki? Zapraszam tutaj.
Biżuteria na zdjęciach jest autorstwa Gosi Waniek.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook
Ale super