Przepis na tą prostą i pyszną sałatkę znalazłam w książce „Kolorowe jedzenie smakuje lepiej” Diany Kowalczyk (Mienta Blog). Pomysł na połączenie grillowanej cukinii z malinami tak mi się spodobał, że z niecierpliwością czekałam ponad pół roku na cukinie z ogródka (książkę zakupiłam w grudniu). I tak już trzeci rok z rzędu sałatka gości na moim stole. Zazwyczaj robię ją zgodnie z przepisem, ale czasami nieznacznie zmodyfikuję. Bardzo lubię lekko pikantną cukinię grillowaną z rozmarynem, dlatego zwykłą oliwę zastępuję pikantną. Polecam też dodatek włoskiego sera burrata, który bardzo fajnie łączy ze wszystkimi składnikami i jak dla mnie wspaniale uzupełnia się z wyrazistym szpinakiem. Na zdjęciach starałam się jak najwierniej pokazać oryginalny przepis na sałatkę. Jeśli z poniższych składników pominiecie rozmaryn, burratę, miód, a zamiast oliwy pikantnej zastosujecie na zwykłą, będziecie mieli oryginalną wersję. Którą nie wybierzecie, obie są pyszne. Polecam!
Sałatka z grillowaną cukinią i malinami – składniki:
1 mała cukinia
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
2 garście szpinaku baby
1 garść młodych listków botwinki
1 szklanka malin
2 łyżki płatków migdałów zrumienionych na patelni
1 łyżka pikantnej oliwy z chilli (może być zwykła)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Ok. 120 g sera burrata (opcjonalnie)
Sos do sałatki:
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu malinowego
1 łyżeczka miodu
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sałatka z grillowaną cukinią i malinami – wykonanie:
Cukinię pokroić na plasterki. Skropić oliwą i wymieszać tak aby każdy plasterek był natłuszczony. Listki świeżego rozmarynu posiekać i dodać do cukinii. Zgrillować na patelni lub w grillu elektrycznym. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Listki botwinki wraz ze szpinakiem dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą i ułożyć na dużym półmisku (lub dwóch talerzach obiadowych). Porozrywać burratę (jeśli używamy) na mniejsze kawałki i ułożyć na liściach. W następnej kolejności poukładać zgrillowaną cukinię z rozmarynem, posypać świeżymi malinami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Polać sosem sałatkowym (wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą) i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę można jeszcze dodatkowo skropić oliwą.
Smacznego!
Cukinię pokroić na plasterki.
Skropić oliwą i wymieszać aby każdy plasterek był natłuszczony.
Listki świeżego rozmarynu z grubsza posiekać i posypać nimi plasterki cukinii. Zgrillować na patelni lub w grillu elektrycznym. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Listki botwinki wraz ze szpinakiem dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą i ułożyć na dużym półmisku (lub dwóch talerzach obiadowych). Jeśli używamy burratę to na tym etapie ser porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na liściach. W następnej kolejności poukładać grillowaną cukinię z rozmarynem.
Poukładać świeże maliny.
Posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Polać sosem sałatkowym (wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą).
Sałatkę można jeszcze dodatkowo skropić oliwą.
Sałatka z grillowaną cukinią, malinami i prażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: „Kolorowe jedzenie smakuje lepiej” Diana Kowalczyk.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook