Świętokrzyski Festiwal Smaków

W parku Etnograficznym w Tokarni 1 i 2 maja 2019 r.  wraz ze współpracownikami i wolontariuszami Świętokrzyskiego Sztetla w Chmielniku oraz KGW Zrecze Chałupczańskie staraliśmy się odtworzyć przedwojenny klimat sztetla – żydowskich mieszkańców Polski. Na Świętokrzyski Festiwal Smaków  przygotowaliśmy specjały kuchni z pogranicza kultur które przez lata łączyły pokolenia Polaków i Żydów. Można było spróbować czulent z gęsiną, wątróbki po żydowsku, kawę z kardamonem, paschę ze sztetla, ciasteczka królowej Estery, migdałowe ciasteczka mandelbrot, hamantaszki z makiem, zupę jabłkową, kreplach w rosole, pierogi z gęsiną, kawior po żydowsku i czerwone śledzie. Serwowane przez nas potrawy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem i rozeszły się już pierwszego dnia 😉

Aranżacja przedwojennego sztetla zdobyła pierwsze miejsce w konkursie na najpiękniejszą stoisko! Hitem okazał się być „stół szabatowy” wkomponowany we wnętrze żydowskiego domu. Wzięciem cieszyła się również „fotobudka ze Sztetla”, miednica do ochlapywania rąk, nosiłki na wiadra Nosiwody, gry i zabawy oraz „sztetlowy bar pod chmurką”.

Poniżej na zdjęciach pokazuję ułamek tego co Świętokrzyski Festiwal Smaków miał do zaoferowania. Zapraszam do obejrzenia i mam nadzieję – do zobaczenia za rok 😉

Świętokrzyski Festiwal SmakówFotobudka ze sztetla – można było pozować do zdjęć z wykorzystaniem różnych elementów stroju żydowskiego.

Końcówka serwowanych przez nas specjałów kuchni żydowskiej: kawa z kardamonem, ciasteczka królowej Estery oraz pascha w formie tarty.

Miednice do ochlapywania rąk.

Obłędny zapach przepysznej wątróbki po żydowsku z pieczarkami, miodem i winem. Zachwyceni smakiem bywają również osoby które od zawsze „nienawidziły” wątróbki!

W kulturze żydowskiej każdy element stroju jest ściśle określony nakazami religijnymi.

Smak Odzyskany

Stoisko Smaku Odzyskanego pachniało tradycyjnymi specjałami kuchni z pogranicza kultur.

Niestrudzony Nosiwoda.

Tradycje i rytuały szabatowe.

Szabat Szalom!

Świętowanie szabatu rozpoczyna się od zapalenia świec. Według tradycji pani domu zapala świece 18 minut przed zachodem słońca. Zgodnie z naukami talmudycznymi liczba 18 symbolizuje życie.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się tradycyjna potrawa szabatowa – czulent z gęsiną który piekł się w piekarniku aż 11 godzin!

Sztetlowy bar pod chmurką

Smak OdzyskanySmak Odzyskany – kuchnia z pogranicza kultur

Stoisko OEM Świętokrzyski Sztetl w Tokarni po raz kolejny ocenione najwyżej!

Za zdjęcia serdecznie dziękuję Świętokrzyski Sztetl Chmielnik oraz Zoom Sesje.

Zapraszam również na Instagram oraz Twitter.

Część przepisów na wymienione wyżej dania kuchni żydowskiej znajdują się tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *