Chałka domowa

W poprzednim wpisie starałam się uczulić Was, abyście zawsze zwracali uwagę na etykiety wyrobów piekarniczych. Poniższy przepis pokazuje, że wyjątkowy smak chałki, którą my znamy z dzieciństwa, zawdzięcza jedynie kilku prostym składnikom. Nie ma w niej żadnych dodatków w postaci mieszanek piekarskich, przeciwutleniaczy czy (o zgrozo!) barwników. Chałka w kuchni polskiej jest słodka i obficie posypana kruszonką. Jeszcze ciepła, rozrywana palcami – taką lubię najbardziej, najlepiej z samym masłem lub domową konfiturą. Chałka jest również pieczywem bardzo popularnym w kuchni żydowskiej, w szczególności u Aszkenazyjczyków, gdzie wypieka się specjalnie na szabat i inne ważne święta. W tej odmianie smakuje równie dobrze, ale nieco inaczej: jest mniej słodka, nie zawiera w sobie mleka i masła, a zamiast kruszonki posypuje się ją makiem lub sezamem.

Chałka Credo chałkosza: domowa chałka jest ZAWSZE lepsza niż sklepowe podróbki!

Poniżej podaję przepis na chałkę w wersji polskiej. W wersji koszernej do ciasta drożdżowego dodaje się wodę (zamiast mleka) oraz olej roślinny (zamiast masła).

Chałka domowa

30 g świeżych drożdży

400 ml ciepłej wody lub mleka

90 g cukru

1 kg mąki

4 jajka, lekko roztrzepane

100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

Do spryskania – olej roślinny lub stopione masło

Do posmarowania – 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Kruszonka – 1 plasterek miękkiego masła, 2 czubate łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (lub wodzie). Dodać mąkę i cukier. Cały czas mieszając dodawać na przemian  jajka i masło. Dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe (wyrabiać ok 10 min).

Gdy ciasto będzie wyrobione, uformować kulę. Na dłoń wlać odrobinę oleju lub rozpuszczonego masła i delikatnie posmarować wierzch ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. W międzyczasie ciasto dwa razy odgazować, wbijając w nie pięść. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę. Oprószyć mąką i delikatnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części. Każdą z tych części podzielić na kolejne 3, 4 lub 6 części. Uformować wałki i zapleść warkocze. Tutaj przykładowy filmik, na którym można podejrzeć w jaki sposób zapleść chałkę z 6 części 😉 Życzę powodzenia 😉

Uformowaną chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie trzy składniki rozcierać palcami do momentu aż zaczną się formować „grudki”.

W kubeczku wymieszać 1 żółtko z 1 łyżką mleka. Wyrośniętą chałkę posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posypać kruszonką.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min (do suchego patyczka).

Smacznego!

Chałka domowa z kruszonkąW dużej misce wymieszać dokładnie drożdże z ciepłym mlekiem.

Chałka z krszonkąDo rozpuszczonych drożdży dodać mąkę…

Chałka domowa z kruszonką…oraz cukier.

Chałka domowa z kruszonkąDelikatnie wymieszać składniki.

Homemade challahKolejno, w trakcie zagniatania ciasta, dodawać na przemian jajka…

Chałka domowa z kruszonką…i roztopione masło. Należy uważać, aby rozpuszczone masło nie było gorące! Ciasto wtedy nie wyrośnie.

Chałka domowaDokładnie wyrobić jednolite ciasto drożdżowe.

Chałka domowaZ ciasta drożdżowego uformować kulę. Na dłoń nanieś niewielką ilość oliwy i rozsmarować wierzch ciasta. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chałka domowaWyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć chałek. Możemy upiec dwie duże chałki lub (tak jak widać na powyższym zdjęciu) 4 mniejsze. Ciasto możemy zapleść w zwykły warkocz z trzech części. Zaplecione bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Chałka domowaWyrośnięte chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Chałka z kruszonkąNastępnie posypać kruszonką. Piec w 180°C przez ok 30-40 min. Pieczemy do tzw.  „suchego patyczka”.

Chałka domowa z kruszonką
Chałka domowa z kruszonką

Chałka domowa z kruszonkąChałka z moim ulubionym masłem ciasteczkowym 😉

Chałka domowa z kruszonkąGdy chałka jest czerstwa, można z niej zrobić słodki kugel z jabłkami.

Chałka domowa z kruszonką
Chałka domowa z kruszonką – najlepsza jeszcze ciepła z masłem

Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) pochodzi z książki „Słodkie” E. Mórawskiej. Zapraszam również do obejrzenia innych moich zdjęć na Instagramie oraz Twitterze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *