I przyszła pora na wypieki z morelami których nigdy nie mam dość. Te owoce nie mają w sobie za dużo wody dlatego idealnie nadają do wszelkich ciast, także tych drożdżowych. Poniższy przepis na ucierane ciasto jest prosty i stosunkowo szybki w wykonaniu. Bez problemu poradzą sobie osoby nie mające doświadczenia w pieczeniu. Polecam – póki jest dostęp do świeżych moreli.
Ciasto morelowe z lawendą – składniki:
1 kostka miękkiego masła (200 g)
4 jajka
3/4 szklanki* cukru
8-10 łyżek mleka
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata (ale nie kopczasta) łyżeczka kwiatów lawendy
6-8 sztuk moreli
*szklanka o pojemności 250 ml
Lawendowo-migdałowa kruszonka:
2 łyżeczki zmielonych migdałów
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
2 czubate łyżeczki cukru pudru
2 cienkie plasterki masła
1 łyżeczka kwiatów lawendy
Ciasto morelowe z lawendą – wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, kolejne wbijać wtedy, kiedy poprzednie będzie dobrze połączone z masą maślaną. Następnie cały czas ucierając wlewać po łyżce mleka. Czasami masa po dodaniu mleka może wyglądać tak, jakby się „zważyła”. Jeśli tak będzie, nie należy się tym przejmować. Po dodaniu sypkich składników wszystko ze sobą się ładnie połączy.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajeczno-maślanej. Dodać kwiaty lawendy i utrzeć gęste ciasto. Przełożyć do blaszki (o wymiarach około 32×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i powtykać owoce. Na koniec przygotować lawendowo-migdałową kruszonkę: wszystkie składniki kruszonki dokładnie rozetrzeć palcami, aż zaczną robić się okruchy. Gotową kruszonką posypać ciasto wyłożone owocami i piec 45-60 minut w 180°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy jest już upieczone.
Czasami ciasto piecze się krócej lub dłużej, wszystko zależy od ilości i wilgotności owoców. Jeśli po upływie 35-40 minut ciasto jest ładnie zrumienione, a po sprawdzeniu w kilku miejscach patyczek za każdym razem jest suchy, ciasto jest już gotowe.
Smacznego!
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puchatą masę.
Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, kolejne wbijać wtedy, kiedy poprzednie będzie dobrze połączone z masą maślaną. Następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce mleka.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajeczno-maślanej. Dodać kwiaty lawendy i utrzeć gęste ciasto.
Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach około 32×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Powtykać owoce. Im więcej tym lepiej.
Posypać migdałową kruszonką z lawendą i piec 45-60 minut w 180°C.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę na ciasta z owocami, polecam pyszną tartę owocową.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook