Gęsina ze śliwkami

Pieczona gęsina ze śliwkami i jabłkami, w piernikowej przyprawie to kapitalny pomysł na świąteczny i wykwintny obiad. Słodko kwaśny smak owoców świetnie komponuje się z ciemnym mięsem. To takie typowe polskie połączenie i nasze rodzime produkty. Dodatek korzennych przypraw i cytrusowych owoców do pieczenia (np. mandarynek)  nadaje świątecznego charakteru i sprawia, że cały dom pachnie smakowicie.

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęś to prawdziwa arystokratka wśród drobiu, a sama gęsina ma niezrównane walory smakowe i jest mięsem bardzo zdrowym. To gatunek drobiu który wyjątkowo źle znosi hodowlę klatkową, dlatego musi przebywać na wolnym wybiegu gdzie cały dzień spędza na świeżym powietrzu. Chów gęsi ma bardzo długą tradycję w Polsce, a w latach przedwojennych wiele regionów szczyciło się własnym gatunkiem gęsi, m. in. słynna gęś chmielnicka.

Gęsina ze śliwkami

Czy wiecie, że nawet w dzisiejszych czasach jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie? Jednak mimo to mięso gęsi bardzo rzadko gości na naszych stołach. Nie powinno być tak, że za granicą bardziej doceniają nasz produkt niż my sami. Czas to zmienić! Zacznijcie przygotowywać gęsinę w swoich domach i to nie tylko 11 listopada. Zwłaszcza teraz, kiedy jest to produkt sezonowy. W okresie listopada i grudnia mamy możliwość zakupić gęś świeżą i najbardziej aromatyczną. W pozostałych miesiącach dostępna jest już tylko mrożona.

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęś ze śliwkami i przyprawą korzenną – składniki:

1 gęś, wypatroszona, o wadze około 3 – 4 kg (świeża lub mrożona)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki przyprawy piernikowej
100 g suszonych śliwek
1 kg jabłek
0,7-1 kg śliwek (czerwone)
2-3 laski cynamonu
1 łyżka goździków (niezmielonych)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
100 g pierniczków (mogą być z lukrem)

Opcjonalnie – pomarańcza lub mandarynki do pieczenia.

Gęś ze śliwkami i przyprawą korzenną – wykonanie:

Mrożoną gęś należy wcześniej rozmrozić, przez całą dobę na blacie w kuchni. Wyjąć z gęsi woreczek z podrobami (nie będzie nam potrzebne).

Gęś natrzeć solą i pieprzem ziołowym i 1 łyżką przyprawy piernikowej (od wewnątrz i na zewnątrz). Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników.

Dwie lub trzy czerwone śliwki zblendować i usmażyć na patelni konfiturę śliwkową. Odstawić do przestudzenia.

Przygotowywanie farszu: Połowę jabłek pokroić na ćwiartki lub ósemki. Śliwki przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Owoce przełożyć do jednego naczynia, dodać suszone śliwki, 2-3 laski cynamonu, 1 łyżeczkę kardamonu,1 łyżkę goździków oraz jedną łyżkę przyprawy piernikowej. Wszystko razem wymieszać. Farszem wypełnić środek i zaszyć gęś z obu stron.

Mieszanka piernikowa: pierniczki zetrzeć na tarce. Starte pierniki wymieszać z 1 łyżką przyprawy piernikowej, 1 łyżeczką cynamonu i kardamonu. Z przygotowanej mieszanki piernikowej odkładamy 2-3 łyżki na później. Wierzch gęsi posmarować konfiturą śliwkową oraz posypać startymi piernikami wymieszanymi z korzennymi przyprawami. Gęś ułożyć na kratce w brytfannie do pieczeni.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Wstawiamy gęś i po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170°C. Pieczemy 3-4 godziny w zależności od wagi drobiu (ok. 1 godzina pieczenia na 1 kg gęsi). Nie należy piekarnika otwierać przez dwie pierwsze godziny pieczenia. Po upływie tego czasu, co 20-25 min, gęś należy polewać wytapiającym się tłuszczem, aby skórka zbytnio się nie wysuszyła. Na ok. godzinę przed końcem pieczenia ułożyć pozostałe jabłka (wydrążone z nasienia i pokrojone na ćwiartki) oraz śliwki (bez pestek, przekrojone na pół). Jeśli używamy, możemy dodatkowo włożyć pomarańczę lub mandarynki. Dadzą fajny aromat podczas pieczenia (po upieczeniu gęsi cytrusy wyrzucić). Na gęsi można poukładać plasterki śliwek lub jabłek. Owoce i gęś posypać odłożoną posypką piernikową. Tak dopiekamy gęś do końca. Gęsi podczas pieczenia nie wolno nakłuwać, nie chcemy stracić aromatycznych soków z tuszki. Aby sprawdzić, czy gęś jest już gotowa, należy złapać za skrzydełko i sprawdzić czy luźno i lekko się porusza. Wtedy mamy pewność, że gęś jest dobrze upieczona.

Gotową gęś podajemy z upieczonymi owocami. W trakcie podawania, dla fajnego efektu można danie polać płonącym whisky. Na patelni podgrzewamy odrobinę whisky (około 25-30 ml), ostrożnie za pomocą zapalniczki podpalamy alkohol i natychmiast wylewamy płonącą ciecz na danie.

Smacznego!

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Gęsina ze śliwkami i jabłkami

Pozostałe przepisy z gęsią w roli głównej – GĘSINA.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *