Święta to czas magii – także tej kulinarnej! Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowy deser, który zachwyci smakiem i wyglądem, koniecznie sprawdźcie przepis na świąteczny tort piernikowy.
Rozpoczynam nowy cykl na moim blogu kulinarnym – „Gościnne wpisy”. Jest to miejsce, do którego co jakiś czas będę chciała zaprosić osoby z pasją do gotowania i pieczenia, aby mogły się podzielić swoimi ulubionymi przepisami i opowiedzieć o swojej kulinarnej pasji. Myślę, że takie wpisy dodadzą blogowi jeszcze więcej różnorodności, a i dla Was staną się fajną inspiracją do działania w kuchni.
Pierwszą osobą, którą zaprosiłam jest Ania – moja koleżanka, która od lat z pasją zajmuje się cukiernictwem. Ania od jakiegoś czasu rozważa przebranżowienie się na cukiernika. Marzy o tym, by piec domowe ciasta na zamówienie, a w dalszej kolejności mieć swoje własne miejsce na kulinarnej mapie – lokal z ciastami które smakują dokładnie tak jak upieczone w domu. Obecnie jest na etapie załatwiania formalności, aby móc spełnić swoje marzenie i móc dzielić się z innymi własnoręcznie wyprodukowanymi słodkimi dziełami.
Z okazji zbliżających się świąt Ania przygotowała dla Was przepis na tort piernikowy. Korzenne piernikowe blaty są treściwe i wilgotne, mają fajny i intensywny aromat od przypraw. Krem na bazie serka mascarpone i śmietanki nadaje delikatności i lekkości, a kwaskowata konfitura z żurawiny doskonale przełamuje słodycz i dodaje wyjątkowej świeżości. Wszystkie te elementy doskonale się komponują, tworząc deser o ciekawym smaku i zachwycającym wyglądzie. Tort świetnie sprawdzi się jako deser na świąteczny stół lub uroczyste rodzinne spotkania, wnosząc odrobinę magii do każdej okazji.
Podczas wspólnej sesji, z powodu zimowej pory i szybko zapadającego zmroku udało nam się z Anią jedynie udekorować tort w mojej kuchni. W inne dni wykonywałam tort samodzielnie, aby pokazać Wam na zdjęciach jak krok po kroku przygotować. Niestety bardzo szybko robi się ciemno i brak naturalnego światła dziennego stanowi dla mnie niemałe wyzwanie fotograficzne. Także zapraszam Was na „nocne pieczenie”
Świąteczny tort piernikowy z konfiturą z żurawiny – składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ciemnego cynamonu (lub więcej)
40 g przyprawy piernikowej
1 łyżka kakao (lub więcej)
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik o pojemności 200 ml)
2 całe jajka
Krem do tortu:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
0,5 szklanki cukru (lub do smaku)
Konfitura z żurawiny*:
200 g żurawiny
0,5 szklanki cukru
Sok z 3-4 pomarańczy**
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody
Polewa:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50-80 ml śmietanki 36%
* żurawinę dzień wcześniej włożyć do zamrażarki.
** soku powinno wyjść około 150 ml, w razie potrzeby uzupełnić wodą do tej objętości.
Świąteczny tort piernikowy z konfiturą z żurawiny -wykonanie:
Ciasto piernikowe jest ciężkie i wilgotne. Jeśli ktoś nie ma dobrze sprawdzonego piekarnika, bezpieczniej będzie składniki podzielić na pół i upiec dwa blaty oddzielnie. Chyba, że ktoś z Was posiada dwie tortownice o takiej samej średnicy, wtedy surowe ciasto należy podzielić na dwie części i upiec w dwóch formach. Blaty do tortu można upiec dzień wcześniej.
Jajka za pomocą miksera ubić z cukrem na puchatą masę. W międzyczasie do oddzielnej miski przesiać suche składniki: mąkę, sodę, cynamon, kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać.
Nie przerywając ubijania jajek wlewać malutkim strumieniem olej, a następnie mleko. Dodać suche składniki, a na końcu powidła śliwkowe. Mieszać do połączenia składników. Powstanie mocno gęste ciasto. Przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Piec do suchego patyczka, około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Konfitura z żurawiny:
Do mrożonych owoców dodać wszystkie składniki oprócz skrobi ziemniaczanej. Zagotować owoce, następnie zmniejszyć ogień na średnią moc i gotować aż żurawina zmięknie i rozpadnie się. Zajmie to około 15-20 minut. Co jakiś czas mieszać aby konfitura nie przywierała do dna garnka. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody lub soku z pomarańczy. Na koniec skrobię wymieszać z odrobiną wody i wlać do gotującej się żurawiny. Dokładnie zamieszać i jeszcze chwilę gotować aż zgęstnieje. Konfiturę zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.
Krem do tortu:
Ser mascarpone utrzeć z cukrem. Do masy wlać schłodzoną śmietankę i miksować do uzyskania gęstego kremu.
Składanie tortu:
Ciasto piernikowe odwrócić do góry nogami przekroić na pół. Taki trik, aby tort był równiutki! Jeśli na wierzchu pojawiło się wybrzuszenie, należy je odkroić.
Najpierw górną część blatu położyć na paterze. Wierzch posmarować połową ilości kremu, a za pomocą rękawa cukierniczego zrobić dookoła rant z kremu. Do środka dodać konfiturę z żurawiny i rozsmarować. Przykryć pozostałym kremem i położyć „do góry nogami” dolną część blatu piernikowego.
Krem wystający z tortu ostrożnie wyrównać za pomocą noża tak, aby nie „pobrudzić” ciasta piernikowego. Wierzch polać polewą – czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić na małym ogniu. Gdyby polewa była za gęsta, dodać więcej śmietanki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Udekorować tort wedle własnego uznania – możecie puścić wodze fantazji i stworzyć ozdoby, które najlepiej oddadzą klimat świąt Bożego Narodzenia lub inne okazje. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej lub od tego co akurat znajdziecie w szafkach kuchennych
Smacznego!
Jajka za pomocą miksera ubić z cukrem na puchatą masę.
W międzyczasie do oddzielnej miski przesiać suche składniki: mąkę, sodę, cynamon, kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać.
Masy jajecznej wlewać malutkim strumieniem olej, a następnie mleko.
Następnie dodać suche składniki, a na końcu powidła śliwkowe. Mieszać do połączenia składników. Powstanie mocno gęste ciasto. Przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Piec do suchego patyczka, około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Żurawinę dzień wcześniej włożyć do zamrażarki. Zmrożenie przed przygotowaniem konfitury może pomóc zmniejszyć jej goryczkę. Mrożenie powoduje pękanie ścianek komórkowych owoców, co przyspiesza proces wydobywania słodyczy podczas gotowania. Dzięki temu konfitura z żurawiny staje się mniej cierpka i bardziej zrównoważona w smaku. To prosty i skuteczny trik, który warto zastosować!
Do mrożonych owoców dodać wszystkie składniki oprócz skrobi ziemniaczanej. Zagotować owoce, następnie zmniejszyć ogień na średnią moc i gotować aż żurawina zmięknie i rozpadnie się. Zajmie to około 15-20 minut. Co jakiś czas mieszać aby konfitura nie przywierała do dna garnka. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę wody lub soku z pomarańczy. Na koniec skrobię wymieszać z odrobiną wody i wlać do gotującej się żurawiny. Dokładnie zamieszać i jeszcze chwilę gotować aż zgęstnieje. Konfiturę zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.
Ser mascarpone utrzeć z cukrem. Do masy wlać schłodzoną śmietankę i miksować do uzyskania gęstego kremu.
Jeśli na wierzchu ciasta podczas pieczenia pojawiło się „wybrzuszenie”, należy je odkroić. A teraz zdradzę Wam trik, co zrobić aby tort był równiutki?! Ciasto należy odwrócić do góry nogami!!!
Ciasto przekroić na pół.
Wierzch posmarować połową ilości kremu.
Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić z kremu dookoła rant.
Do środka dodać konfiturę z żurawiny i rozsmarować.
Przykryć żurawinę pozostałym kremem.
Położyć „do góry nogami” dolną część blatu piernikowego.
Krem wystający z tortu ostrożnie wyrównać za pomocą noża tak, aby nie „pobrudzić” ciasta piernikowego.
Wierzch polać polewą – czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić na małym ogniu. Gdyby polewa była za gęsta, dodać więcej śmietanki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Udekorować tort wedle własnego uznania.
A teraz Ania pokaże Wam jak można z prostych dodatków fajnie udekorować tort
Na wierzch polewa czekoladowa.
Po bokach lejący się drip czekoladowy.
Najpierw pierniczki zrobione przez Anię.
W następnej kolejności plasterki pomarańczy.
Borówki, żurawina i rozmaryn udający choineczki.
Na koniec świąteczne lizaki…
…posypka cukrowa w kształcie śnieżynek oraz cukier puder.
Po więcej inspiracji zapraszam również na konto Ani @komuciacho_lublin
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook
Widać że pyszny