Knedle ze śliwkami to jeden ze smaków dzieciństwa, do których chętnie się wraca – miękkie ciasto, soczysty i lekko kwaskowaty owoc w środku i odrobina słodyczy na wierzchu w postaci bułki tartej lub śmietany z cukrem. W mojej wersji ciasto przygotowuję bez jajek – dzięki takiemu zabiegowi jest delikatne i miękkie. Dodaję też do niego śmietankowy serek kanapkowy, który nadaje mu przyjemną konsystencję i sprawia, że knedle jeszcze lepiej smakują zaraz po ugotowaniu.
Najczęściej nadziewam je śliwkami (najlepsze odmiany to „stare, działeczkowe węgierki”), ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce – morele, brzoskwinie czy nawet truskawki. Mam też swój mały trik – knedle gotuję nie w zwykłej wodzie, ale w delikatnie posłodzonej. Do garnka z gotującą się wodą dodaję 3–4 łyżki cukru i dopiero wtedy wrzucam knedle. Dzięki temu ciasto nabiera delikatnej słodyczy, która świetnie komponuje się z owocowym środkiem.
Dla mnie knedle najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Lubię je jeść polane sosem z palonego masła (ma obłędny zapach!), bułki tartej, odrobiny cukru i szczypty cynamonu. Równie pysznie smakują też w wersji ze śmietaną i cukrem – wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę.

Knedle ze śliwkami – składniki:
1 kg obranych ziemniaków
300 g śmietankowego serka kanapkowego (serek naturalny)
100 g mąki ziemniaczanej
200-220 g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypywania
(Opcjonalnie: 1 jajko – jeśli chcemy, by ciasto było bardziej zwarte)
Nadzienie:
ok. 20 sztuk śliwek (lub innych owoców, np. moreli czy brzoskwiń)
2 łyżki drobnego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy do szarlotki)
Odrobina mąki ziemniaczanej do oprószenia owoców
Polewa z masła palonego i bułki tartej:
100 g masła
2-3 czubate łyżki bułki tartej
1 czubata łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu l(ub przyprawy do szarlotki)
Knedle ze śliwkami – wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wysypać do dużego naczynia, aby dobrze odparowały. Następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Dodać śmietankowy serek kanapkowy (naturalny) i delikatnie wymieszać (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną (oraz rozbełtane jajko – jeśli je dodajemy) i delikatnie zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, aby knedle nie wyszły twarde.
Owoce wydrążyć z pestek, oprószyć mąką ziemniaczaną i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Nabierać łyżką porcję ciasta, rozpłaszczyć na stolnicy posypanej mąką, nałożyć owoc i dokładnie zlepić. Uformować kulkę i układać na naczyniu oprószonym mąką.
W dużym garnku zagotować wodę z 3–4 łyżkami cukru. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu gotować jeszcze 30–40 sekund.
W międzyczasie przygotować polewę: masło rozpuścić na patelni i podgrzewać, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach masła palonego. Szybko dodać bułkę tartą, cukier puder i cynamon. Wszystko razem chwilkę smażyć, około 10-15 s.
Ugotowane knedle polać gorącą polewą z masła palonego.*
Podawać od razu po ugotowaniu – najlepiej smakują świeże, jeszcze gorące. Świetnie komponują się też z kwaśną śmietaną i cukrem.
Wskazówka: * Polewa z masła palonego doskonale sprawdzi się również jako tłuszcz do późniejszego odsmażania knedli.
Smacznego!
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wysypać do dużego naczynia, aby dobrze odparowały.
Następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc. Dodać śmietankowy serek kanapkowy (naturalny) i delikatnie wymieszać (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków).
Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną (oraz rozbełtane jajko – jeśli je dodajemy) i delikatnie zagnieść ciasto.
Będzie lekko klejące, ale starać się nie dosypywać zbyt dużo mąki, aby knedle nie wyszły twarde.
Owoce wydrążyć z pestek i oprószyć mąką ziemniaczaną.
Śliwki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (lub przyprawą do szarlotki).
Nabrać łyżką porcję ciasta i rozpłaszczyć na stolnicy posypanej mąką.
Położyć owoc i dokładnie zlepić.
Uformować kulkę i układać na naczyniu oprószonym mąką.
Uformowane knedelki 🥰
W dużym garnku zagotować wodę z 3–4 łyżkami cukru. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować, aż wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu gotować jeszcze 30–40 sekund.
W międzyczasie przygotować polewę: masło rozpuścić na patelni i podgrzewać, aż zacznie wydzielać przyjemny zapach masła palonego. Szybko dodać bułkę tartą, cukier puder i cynamon, chwilkę podsmażyć, dosłownie z 10-15 s.
Ugotowane knedle polać gorącą polewą z masła palonego. Taka polewa doskonale sprawdzi się również jako tłuszcz do późniejszego odsmażania knedli.
Podawać od razu po ugotowaniu – najlepiej smakują świeże, jeszcze gorące. Świetnie komponują się też z kwaśną śmietaną i cukrem.
Zamiast śliwek możesz użyć dowolnych owoców, nadając knedlom sezonowy charakter. Świetnie sprawdzą się morele, brzoskwinie, nektarynki czy też truskawki.
Mam nadzieję, że ten wpis sprawi Ci tyle radości, co mnie jego tworzenie. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoją wersją. Możesz się pochwalić się np. wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. I jeśli tylko masz chwilę, zostaw komentarz — zawsze czytam je z wdzięcznością 🌾🌾🌾
Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

