Kompot z rabarbaru i jabłek

Świetna alternatywa dla soków lub napojów ze sklepu. Apetyczny i aromatyczny kompot z rabarbaru i jabłek. Niewiele trzeba aby przywołać smak dzieciństwa który nieodłącznie kojarzy się z wakacjami spędzanymi u dziadków na wsi. W upalne dni idealnie gasi pragnienie. Z kolei w pochmurne i deszczowe gorący kubek domowego kompotu przyjemnie rozgrzewa.

Kompot z rabarbaru i jabłek

Dodanie do tradycyjnego kompotu mięty, plasterków limonki, cytryny czy cukru waniliowego nada ciekawego charakteru. Taki domowy napój będzie nie tylko idealnym dodatkiem do obiadu czy drożdżowego ciasta, ale także świetnie sprawdzi się na różnych przyjęciach grillowych czy pikniku. Z powodzeniem można również wykorzystać jako bazę do alkoholowych drinków lub koktajli. Polecam!

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek – składniki:

1 kg rabarbaru
1 kg jabłek (najlepiej twardych i soczystych)
3-3,5 litra wody
Około 0,5-1 szklanki cukru (lub więcej do smaku)
Opcjonalnie 1 pęczek mięty

Kompot z rabarbaru – wykonanie:

Łodygi rabarbaru dokładnie umyć i pokroić na ok. 3-5 cm kawałki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Nie ma konieczności ich obierania.

Pokrojone na kawałki jabłka i rabarbar wrzucić do dużego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować około 10-15 minut lub do momentu aż owoce zmiękną. Doprawić do smaku cukrem, którego ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne jabłka użyjemy. Zdjąć z ognia i do gorącego kompotu dodać umyty pęczek mięty. Zostawić do przestudzenia.

Kompot podawać na gorąco lub schłodzony.

Smacznego!

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *