Propozycja na smaczny i bezmięsny piątkowy obiad. Kotlety z makreli czyli tzw. mielone z ryby. Można podać jako wersję obiadową wraz z ziemniakami i dowolną surówką lub jako wsad do rybnych burgerów. 😉
Kotlety makreli – składniki:
3 wędzone makrele
400-500 g ziemniaków
Sok z 1 cytryny (dla chętnych dodatkowo starta skórka z cytryny)
2 pęczki szczypiorku
2 całe jajka (surowe)
3 łyżki ostrego chrzanu
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego
Ewentualnie sól do smaku (chociaż moim zdaniem jest niepotrzebna, makrela sama w sobie jest słona)
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
Olej roślinny do smażenia
Kotlety z makreli – wykonanie:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Makrelę obrać ze skóry i oddzielić od ości.
W większym naczyniu połączyć ze sobą: rozdrobnioną makrelę, ziemniaki, posiekany szczypiorek, chrzan, przyprawy, rozbełtane jajka, sok z cytryny i opcjonalnie – starta skórka z cytryny.
Uformować kotlety i następnie obtoczyć w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości kotletów, ok. 3-5 minut z każdej strony.
Smacznego!
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. W międzyczasie makrelę obrać ze skóry i oddzielić od ości.
W dużym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki: rozdrobnioną makrelę, ostudzone ziemniaki, posiekany szczypiorek, chrzan, przyprawy, sok z cytryny i jajka. Powstały farsz rybny będzie delikatny.
Z gotowego farszu rybnego uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety z makreli smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym.
Propozycja podania.
Smacznego!
Dla miłośników wędzonej makreli polecam sałatkę.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook