Lamingtony z ucieranego ciasta

Lamingtony, kudłacze czy może kokosanki? Dla niektórych z Was to smak dzieciństwa. Ciekawe pod jaką nazwą znacie te ciasteczka? Tradycyjnie robi się je z ciasta biszkoptowego, ale równie dobrze smakują z ciasta ucieranego czy jogurtowego.

Lamingtony

Lamingtony z ciasta ucieranego – składniki:

200 g miękkiego masła
4 jajka
3/4 szklanki cukru
10 łyżek mleka
150 g waniliowego serka homogenizowanego
4 płaskie szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
2 kopiaste łyżeczki kakao
6 łyżek cukru
6 łyżek śmietany
50 g masła
2 łyżeczki żelatyny
50-80 ml wody

Do posypania:

200 g wiórek kokosowych

Lamingtony z ciasta ucieranego – wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, kolejne wbijać wtedy, kiedy poprzednie będzie dobrze połączone z masą maślaną. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian po łyżce mleka i serka homogenizowanego. Często w trakcie ucierania tworzą się grudki, masa wygląda tak jakby była zważona. Nie należy się tym przejmować – wszystko ładnie się połączy po dodaniu mąki.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajeczno-maślanej. Utrzeć dosyć mocno gęste ciasto i przełożyć do blaszki (o wymiarach około 32×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do ładnego zrumienienia przez około 45 minut w 180°C. Za pomocą patyczka sprawdzić czy jest już upieczone.

Ciasto wystudzić i pokroić na małe kwadraty o boku około 4 – 5 cm.

Przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki (oprócz wody) umieścić w garnku (czekoladę połamać na małe kawałki) i cały czas mieszając podgrzewać aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i gotować na niezbyt dużym ogniu około 1 minuty. Cały czas mieszać aby polewa nie przywarła do garnka. Dolać odrobinę wody i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dolać jeszcze troszkę wody, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję.

Pokrojone kawałki ciasta nabijać na widelec, zanurzać w polewie czekoladowej i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Lamingtony - kostka kokosowaCiasto wystudzić i pokroić na małe kwadraty o boku około 4 – 5 cm. Każdy kawałek oddzielnie zanurzać w polewie czekoladowej.

Lamingtony - kostka kokosowaCiasto dokładnie zanurzyć w polewie czekoladowej.

Lamingtony - kostka kokosowaNastępnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Lamingtony - kostka kokosowaDzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. Te ciasteczka są idealne dla takich małych „pomagierów”, chociaż niekoniecznie przepadają za wiórkami 😉

Lamingtony - kostka kokosowa

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *