Mam dla Was ciekawą propozycję jako dodatek do obiadu. Powszechnie leniwe z kaszy manny robi się z dodatkiem twarogu. Ja w ramach eksperymentu zamieniłam na bardziej wyrazisty ser cheddar. To był strzał w dziesiątkę, dzięki takiemu zabiegowi kluski leniwe mają fajny serowy smak. Można użyć dowolny ser żółty, taki jaki lubimy najbardziej. Leniwe z kaszy manny najlepiej smakują obtoczone w bułce tartej i przesmażone na maśle. Ja przepis jeszcze bardziej „rozleniwiłam”. Aby kluski leniwe dało się łatwo pokroić, wcześniej farsz z kaszy mrożę w blaszce, a dopiero później kroję na dowolne kawałki. Następnie na spód naczynia żaroodpornego posypuję bułkę tartą, układam pokrojone leniwe i jeszcze raz posypuję bułką tartą. Potem wystarczy poukładać plasterki masła i wstawić do piekarnika 😉
Leniwe z kaszy manny – składniki:
1 czubata szklanka kaszy manny (semoliny)
3 szklanki mleka (można częściowo lub całkowicie zastąpić wodą)
100-120 g startego sera (np. cheddar, bursztyn, manchego)
2 jajka
Sól, pieprz
80-100 g zimnego masła
Bułka tarta do obtoczenia
Opcjonalnie ulubione zioła – świeże lub suszone (np. tymianek, oregano, zioła prowansalskie)
Leniwe z kaszy manny – wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do garnka wsypać kaszę manną i zalać mlekiem. Mleko można częściowo lub całkowicie zastąpić wodą. Cały czas mieszając, kaszę ugotować na niezbyt mocnym ogniu na gęsty krem. Dodać starty ser i dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita. Garnek przykryć pokrywką i ostudzić zanim dodamy jajka (nie chcemy aby się ścięły).
Gdy kasza manna nie będzie już gorąca, dodać dwa rozbełtane jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Doprawić solą, pieprzem oraz ewentualnie ziołami. Ilość soli zależy od rodzaju użytego sera. Im bardziej słony ser tym mniej soli będzie potrzeba lub można ją pominąć.
Kaszę manną przenieść do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wygładzić, wierzch przykryć papierem do pieczenia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Aby ułatwić sobie krojenie klusków, po ostudzeniu keksówkę wraz z zawartością schować do zamrażarki na 1-2 godziny.
Dobrze schłodzoną i sztywną masę pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Plastry te można dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki tak aby przypominały „kopytka”.
Na dno naczynia żaroodpornego wysypać bułkę tartą, tak aby spód był całkowicie przykryty. Układać pokrojone leniwe z kaszy manny i obsypać wierzch bułką tartą. Na każdym kawałku ułożyć cieniutki plasterek zimnego masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu aż uzyskają ładny złotobrązowy kolor. Czas pieczenia zależy od wielkości leniwych, mniejsze kluski pieką się zazwyczaj około 30 minut. Z kolei większe kawałki potrafią się „rumienić” nawet około 45 minut.
Leniwe z kaszy manny są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, zazwyczaj jako zamiennik ziemniaków. U mnie najczęściej się podaje z pieczarkami (przepis poniżej) ale pasuje do nich wiele potraw np. gulasz, dowolny sos grzybowy, mięsne lub warzywne pulpety w sosie, zapiekane warzywa itp.
Farsz pieczarkowy:
500 g pieczarek obrać i pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki. Jednego dużego pora (biała i jasnozielona część) obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać por i chwilę smażyć. Następnie dodać pieczarki i smażyć tak długo aż woda wyparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz 1 czubatą łyżeczką majeranku. Tak przygotowany farsz pasuje również do naleśników czy placków ziemniaczanych.
Smacznego!
Ugotować gęsty krem z kaszy manny i mleka. Wymieszać z startym serem, rozbełtanymi jajkami i przyprawami. Masę przenieść do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładzić i przykryć papierem do pieczenia. Odstawić najpierw do całkowitego wystygnięcia, a potem włożyć aby uzyskać dość sztywną strukturę. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie pokroić masę z kaszy na plastry.
Niezbyt mocno zmrożoną kaszę manną pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Można zostawić większe kawałki lub pokroić na mniejsze przypominające „kopytka”.
Na spód naczynia żaroodpornego wysypać cienką warstwę bułki tartej, ułożyć leniwe z kaszy manny i przysypać ich wierzch bułką tartą.
Ułożyć cienkie plasterki zimnego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C do momentu aż leniwe uzyskają ładny złotobrązowy kolor.
Leniwe z kaszy manny podawać z dowolnymi dodatkami.
Leniwe z kaszy manny podane z pieczarkami.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook