Odwrócona napoleonka z jabłkami

Smażone jabłka na maśle z rodzynkami i miodem, krem budyniowy oraz słodka posypka z ciasta francuskiego… jak dla mnie istny odlot! Być może jestem nieobiektywna ponieważ uwielbiam połączenie smażonych jabłek z kremem budyniowym, ale wydaje mi się, że deser przypadnie Wam do gustu 😊 Pomysł na „odwróconą napoleonkę z jabłkami” to inspiracja z jednej z restauracji w Lublinie. To było ponad 10 lat temu i miałam wtedy ogromne zacięcie kulinarne. Chciałam wówczas wypróbować wszystkie przepisy świata 😉 Mamę często irytowały coraz to bardziej wymyślne dania i wypieki, które w większości przypadków okazywały się być bez szału 😉 Kiedy oznajmiłam, że mam super pomysł na nowy deser, nie podeszła do tego entuzjastycznie… „Przestań wymyślać nie wiadomo co! Masz moją książkę z przepisami, rób tylko to co jest sprawdzone!”. Mnie jednak nic nie było w stanie odwieść od mojego zamiaru, postawiłam na swoim 😉

Kuchnia polska Smak Odzyskany

Kolejnego dnia, mama próbując deser skomentowała…. „hmm… tym razem Ci się udało” 😊 To był mega wielki komplement dla mnie😊

Smak Odzyskany Odwrócona napoleonka z jabłkami

Odwrócona napoleonka z jabłkami – składniki:

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy lub połowa laski wanilii
100 g miękkiego masła
Sok z połowy cytryny do smaku

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
30-40 g masła
70 g rodzynek
Sok z połowy cytryny
2-3 łyżki miodu do smaku
Cynamon do smaku (ok 1 łyżeczki)

Dodatkowo do posypania na wierzch deseru:

Cukier puder
1 mały prostokątny upieczony płat ciasta francuskiego lub kilka sztuk kruchych ciasteczek z samego ciasta francuskiego (do kupienia w sklepach) lub tzw. słomki ptysiowe 😉

1 szklanka* – szklanka o pojemności 250 ml

Odwrócona napoleonka z jabłkami – wykonanie:

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jabłka przekroić na 3-4 kawałki. Na dno dużego garnka wrzucić kawałki masła, wsypać jabłka i pozostałe składniki. Smażyć wszystko razem, aż kawałki owoców zmiękną. Pod koniec smażenia dosłodzić miodem wedle uznania lub dodać sok z cytryny, gdyby nadzienie było zbyt słodkie.

Nadzienie budyniowe:

Zagotować jedną szklankę mleka z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie deserków:

6 średnich pucharków o pojemności ok. 330 ml. Mogą być mniejsze, wtedy deserków będzie więcej.

Około jedną trzecią pucharka wypełnić przesmażonymi jabłkami, następnie układać masę budyniową. Wierzch posypać rozkruszonym ciastem francuskim. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem przyprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Smażone jabłka

Odwrócona napoleonka z jabłkamiPrzesmażone jabłka z rodzynkami układać na dno pucharków

Odwrócona napoleonka z jabłkamiNastępnie wyłożyć masę budyniową.

Odwrócona napoleonka z jabłkamiNa wierzchu wysypać pokruszone ciasto francuskie. Schłodzić kilka godzin w lodówce.

Odwrócona napoleonka z jabłkamiPrzed podaniem przyprószyć cukrem pudrem.

Odwrócona napoleonka z jabłkami

Odwrócona napoleonka z jabłkami

Gdyby ktoś miał ochotę na połączenie kremu budyniowego z jabłkami w formie tarty, zapraszam na przepis tutaj.

Zapraszam również na Instagram oraz Facebook.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *