Propozycja na ekspresowy i zdrowy obiad. Pieczony pstrąg w minimalistycznej wersji, z dodatkiem liści natki pietruszki lub kopru smakuje wybornie. Ryba obłożona cytrusami oraz owinięta papierem pergaminowym w trakcie pieczenia będzie częściowo gotowała się na parze i jednocześnie dusiła we własnym sosie. Taki sposób przygotowywania sprawia, że ryba jest soczysta, delikatna i aromatyczna.
Pieczony pstrąg w papilotach- składniki:
Porcja dla dwóch osób:
2 pstrągi
1 pęczek kopru lub natki pietruszki
2 cytryny
Sól i świeżo zmielony pieprz
Plus papier do pieczenia w celu owinięcia ryby.
Pieczony pstrąg w papilotach – wykonanie:
Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem oraz skropić odrobiną soku z cytryny. Do środka włożyć po kilka gałązek kopru lub natki. Gałązki zieleniny można połamać – aromat będzie intensywniejszy.
Cytrynę pokroić w plasterki (po 6 plasterków na 1 pstrąga).
Na środku papieru do pieczenia ułożyć 3 plasterki cytryny oraz 1-2 gałązki kopru lub natki pietruszki. Położyć pstrąga. Na wierzchu ryby ułożyć kolejne gałązki zieleniny i 3 pasterki cytryny. Całość owinąć szczelnie papierem do pieczenia.
Powtórzyć czynność z drugą rybą. Odstawić na pół godziny do zamarynowania.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. opiekane ziemniaczki, warzywa gotowane na parze, ryż, ulubione sałaty itp.
Smacznego!
Pstrąga od środka i na zewnątrz oprószyć solą i czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Cytryny pokroić w plasterki.
Na papierze pergaminowym położyć trzy plasterki cytryny oraz gałązkę zieleniny. Położyć pstrąga. Do środka włożyć kilka połamanych gałązek natki pietruszki lub kopru. Na wierzch ryby położyć kolejne trzy plasterki cytryny i opcjonalnie gałązkę zieleniny.
Całość szczelnie owinąć w papier pergaminowy.
Aby ryba była soczysta, należy ją piec krótko i w wysokiej temperaturze. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook