Pieczony pstrąg w papilotach

Propozycja na ekspresowy i zdrowy obiad. Pieczony pstrąg w minimalistycznej wersji, z dodatkiem liści natki pietruszki lub kopru smakuje wybornie. Ryba obłożona cytrusami oraz owinięta papierem pergaminowym w trakcie pieczenia  będzie częściowo gotowała się na parze i jednocześnie dusiła we własnym sosie. Taki sposób przygotowywania sprawia, że ryba jest soczysta, delikatna i aromatyczna.

Pstrąg pieczony

Pieczony pstrąg w papilotach- składniki:

Porcja dla dwóch osób:

2 pstrągi
1 pęczek kopru lub natki pietruszki
2 cytryny
Sól i świeżo zmielony pieprz

Plus papier do pieczenia w celu owinięcia ryby.

Pieczony pstrąg w papilotach – wykonanie:

Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem oraz skropić odrobiną soku z cytryny. Do środka włożyć po kilka gałązek kopru lub natki. Gałązki zieleniny można połamać – aromat będzie intensywniejszy.

Cytrynę pokroić w plasterki (po 6 plasterków na 1 pstrąga).

Na środku papieru do pieczenia ułożyć 3 plasterki cytryny oraz 1-2 gałązki kopru lub natki pietruszki. Położyć pstrąga. Na wierzchu ryby ułożyć kolejne gałązki zieleniny i 3 pasterki cytryny. Całość owinąć szczelnie papierem do pieczenia.

Powtórzyć czynność z drugą rybą. Odstawić na pół godziny do zamarynowania.

Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. opiekane ziemniaczki, warzywa gotowane na parze, ryż, ulubione sałaty itp.

Smacznego!

PstrągPstrąga od środka i na zewnątrz oprószyć solą i czarnym pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Cytryny pokroić w plasterki.

Pstrąg

Pieczony pstrągNa papierze pergaminowym położyć trzy plasterki cytryny oraz gałązkę zieleniny. Położyć pstrąga. Do środka włożyć kilka połamanych gałązek natki pietruszki lub kopru. Na wierzch ryby położyć kolejne trzy plasterki cytryny i opcjonalnie gałązkę zieleniny.

Smak OdzyskanyCałość szczelnie owinąć w papier pergaminowy.

PstrągAby ryba była soczysta, należy ją piec krótko i w wysokiej temperaturze. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pieczony pstrąg

Pieczony pstrąg

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *