Pierogi po hrubieszowsku

Prostota i klasyka kuchni polskiej. Dla niektórych znane jako pierogi lubelskie. Pierwszy raz jadłam je kilkanaście lat temu na weselu w Hrubieszowie, stąd nazwa tytułu. Zamiast powszechnie znanych pasztecików czy krokietów, do barszczyku po północy podano pierogi z kaszą gryczaną. W smaku były fantastyczne, do dzisiaj mile je wspominam. Próbowałam zdobyć przepis, ale jedynie co udało mi się uzyskać to tylko wskazówki… „Kasza gryczana, twaróg, kapusta pekińska i mięta. Ciasto jak na pierogi. To wszystko razem nie gotujemy, tylko smażymy jak pączki…” Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zdobyć oryginalny przepis. Poniżej przedstawiam swoją własną wersję na pierogi po hrubieszowsku. Mimo że są troszkę inne niż te które jadłam w Hrubieszowie, starałam się jak najwierniej odzyskać smak 😉

Pierogi po hrubieszowsku

Surowe pierogi po ulepieniu można od razu smażyć  na głębokim tłuszczu (jak frytki). Są wtedy chrupiące i mają bardziej wyrazisty smak. Zamiast tego, równie dobrze można je ugotować w osolonej wodzie i podawać razem ze śmietaną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odsmażone kolejnego dnia na patelni także będą smakowały wyśmienicie, zwłaszcza w połączeniu z czerwonym barszczykiem.

Pierogi po hrubieszowsku

Pierogi po hrubieszowsku – składniki (ok. 60-70 sztuk średnich pierogów):

Farsz do pierogów:
1 szklanka palonej kaszy gryczanej
250 g twarogu tłustego
1 jajko rozbełtane
2 czerwone cebule
2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
0,5 główki kapusty pekińskiej
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sól i czarny pieprz do smaku
Masło do obsmażenia cebuli

Ciasto do pierogów:
Około 600-700 g mąki
Około 250-350 ml ciepłej wody
2-3 plasterki miękkiego masła
Szczypta soli
1 jajko

Pierogi po hrubieszowsku – wykonanie:

Farsz do pierogów:
Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Twaróg rozkruszyć na drobne kawałki.

W dużej misce wymieszać ze sobą część składników na farsz: ugotowaną kaszę gryczaną, twaróg, podsmażoną cebulkę, kapustę pekińską i pieprz ziołowy. Doprawić do smaku solą (około 1 łyżeczka) i sporą ilością pieprzu czarnego. Dodać rozbełtane jajko i jeszcze raz wszystko zamieszać. Na koniec wmieszać posiekaną świeżą miętę.

Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać na stolnicę. Wsypać odrobinę soli i zrobić na środku „krater”. Wbić jajko oraz dodać 2-3 plasterki miękkiego masła. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrobić gładkie i sprężyste ciasto na pierogi. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na kilkanaście minut aby ciasto „odpoczęło”.

Ulepić pierogi. Każdy z Was ma swój ulubiony sposób. Jedni wałkują ciasto i wycinają kółka. Tak zrobione pierogi mają jednakowy kształt i są niemal identycznych rozmiarów. Natomiast sposób którego nauczyła mnie moja babcia, jest znacznie szybszy. Nie mając kilkudziesięcioletniego doświadczenia, moje pierogi troszkę się różnią między sobą. Poniżej prezentuję szybszy sposób 😉

Ciasto na pierogi podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Następnie zrobić niewielkie kulki, lekko spłaszczyć kciukiem na „oponki” i rozwałkować okrągłe placki (poniżej pomocne zdjęcia). Na środku układamy farsz z kaszą gryczaną, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą. Przed podaniem zrumienić na patelni.

Pierogi najlepiej smakują smażone na głębokim tłuszczu. Podawać razem z czerwonym barszczykiem.

Smacznego!

Pierogi po hrubieszowskuMąkę przesiać na stolnicę. Wsypać odrobinę soli i zrobić na środku „krater”. Wbić jajko oraz dodać 2-3 plasterki miękkiego masła. Wodę wlewać stopniowo i tylko tyle aby uzyskać gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i zostawić na kilkanaście minut aby ciasto „odpoczęło”.

Pierogi po hrubieszowskuCiasto na pierogi podzielić na kilka części.

Pierogi po hrubieszowskuZ każdej części uformować wałek.

Pierogi po hrubieszowskuNastępnie pokroić na około 2 cm mniejsze kawałki.

Pierogi po hrubieszowskuKolejno z każdego malutkiego kawałka uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć kciukiem na „oponki”.

Pierogi po hrubieszowskuWszystkie oponki rozwałkować na cienkie placki.

Pierogi po hrubieszowskuNakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi.

Pierogi po hrubieszowskuDodatkowo łyżeczką można uformować ładniejsze falbanki.

Pierogi po hrubieszowsku

Pierogi po hrubieszowskuSurowe pierogi smażymy w głębokim tłuszczu lub gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi po hrubieszowskuPodsmażone podawać z czerwonym barszczykiem.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *