Ptysie z kremem – smak ze szkolnych lat. Po dziś dzień ciastka te cieszą się niezmienną popularnością. Często ulubiony słodki przysmak dzieci zarówno małych jak i dużych. 😉 Przepis na ciasto parzone jest u mnie w rodzinie znany od lat, pochodzi ze starego i mocno poplamionego kajetu mojej mamy. Ciekawe ile lat jest starszy ode mnie? 😉
Najbardziej znane klasyczne nadzienie z bitej śmietany zastąpiłam moim ulubionym duetem: prażonymi jabłkami i kremem budyniowym. Kwaskowate jabłka nadały świeżości i urozmaiciły smak deseru. Ciasto jest dość uniwersalne w smaku (bez cukru), dlatego nadaje się zarówno do przekąsek słodkich jak i wytrawnych. Kto chętny może dowolnie eksperymentować z nadzieniem np. serek mascarpone z lemon curd lub masą kajmakową. Z kolei w wersji wytrawnej fajnie pasują wszelakie farsze warzywne. Możliwości jest wiele, może ktoś z Was pochwali się fajnym pomysłem? Chętnie wypróbuję! 😉
Ptysie z jabłkami – składniki:
(1 szklanka – o pojemności 250 mL)
Ciastka ptysiowe:
1 szklanka wody
2 kopiaste łyżki masła (120-130 g)
1 szklanka mąki pszennej
6-7 jajek
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka (500 ml)
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy lub połowa laski wanilii
100 g miękkiego masła
Sok z połowy cytryny do smaku
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
30-40 g masła
70 g rodzynek
Sok z połowy cytryny
2-3 łyżki miodu do smaku
Cynamon do smaku (ok 1 łyżeczki)
Ptysie z jabłkami – wykonanie:
Ciastka ptysiowe:
Zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i jednolita (zacznie przypominać ziemniaki puree). Gdy masa będzie odstawać od garnka, zdjąć z ognia i przenieść w chłodne miejsce do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodawać pojedynczo całe jajka. Za każdym razem cały czas dokładnie ucierać, aż ciasto z powrotem będzie jednolite i gładkie.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje wielkości dużego orzecha włoskiego w dość sporych odstępach od siebie. Zamiast rękawa cukierniczego, do nakładania porcji ciasta możemy (mniej profesjonalnie 😉) użyć małej łyżeczki do herbaty. Wówczas ciasta ptysiowe będą miały bardziej nieregularny kształt (tak jak na zdjęciu poniżej 😉).
Ptysie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200°C. Piec ok. 30 minut (lub do zrumienienia ciastek). Wystudzić.
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jabłka przekroić na 3-4 kawałki. Na dno dużego garnka wrzucić kawałki masła, wsypać jabłka i pozostałe składniki. Smażyć wszystko razem, aż kawałki owoców zmiękną. Pod koniec smażenia dosłodzić miodem wedle uznania lub dodać sok z cytryny, gdyby nadzienie było zbyt słodkie.
Nadzienie budyniowe:
Zagotować jedną szklankę mleka z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.
Ptysie z jabłkami – składanie:
Każde ciasteczko ptysiowe przekroić na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe, następnie za pomocą szprycy wycisnąć krem budyniowy i przykryć wierzch kremu drugą połową ciasta. Schłodzić co najmniej 2-3 godz. w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ptysie przekrojone na pół wypełnić nadzieniem jabłkowym.
Następnie za pomocą szprycy wyłożyć nadzienie budyniowe.
Wierzch kremu przykryć górną częścią ciasta ptysiowego.
Gotowe ptysie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Mój ulubiony duet jabłka + krem budyniowy może być wykorzystany również w formie tarty lub deseru odwrócona napoleonka z jabłkami.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook