Ptysie z jabłkami

Ptysie z kremem – smak ze szkolnych lat. Po dziś dzień ciastka te cieszą się niezmienną popularnością. Często ulubiony słodki przysmak dzieci zarówno małych jak i dużych. 😉 Przepis na ciasto parzone jest u mnie w rodzinie znany od lat, pochodzi ze starego i mocno poplamionego kajetu mojej mamy. Ciekawe ile lat jest starszy ode mnie? 😉

Najbardziej znane klasyczne nadzienie z bitej śmietany zastąpiłam moim ulubionym duetem: prażonymi jabłkami i kremem budyniowym. Kwaskowate jabłka nadały świeżości i urozmaiciły smak deseru. Ciasto jest dość uniwersalne w smaku (bez cukru), dlatego nadaje się zarówno do przekąsek słodkich jak i wytrawnych. Kto chętny może dowolnie eksperymentować z nadzieniem np. serek mascarpone z lemon curd lub masą kajmakową. Z kolei w wersji wytrawnej fajnie pasują wszelakie farsze warzywne. Możliwości jest wiele, może ktoś z Was pochwali się fajnym pomysłem? Chętnie wypróbuję! 😉

Ptysie z jabłkami

Ptysie z jabłkami – składniki:

(1 szklanka – o pojemności 250 mL)

Ciastka ptysiowe:

1 szklanka wody
2 kopiaste łyżki masła (120-130 g)
1 szklanka mąki pszennej
6-7 jajek

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy lub połowa laski wanilii
100 g miękkiego masła
Sok z połowy cytryny do smaku

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
30-40 g masła
70 g rodzynek
Sok z połowy cytryny
2-3 łyżki miodu do smaku
Cynamon do smaku (ok 1 łyżeczki)

 Ptysie z jabłkami – wykonanie:

Ciastka ptysiowe:

Zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i jednolita (zacznie przypominać ziemniaki puree). Gdy masa będzie odstawać od garnka, zdjąć z ognia i przenieść w chłodne miejsce do wystudzenia.

Do zimnego ciasta dodawać pojedynczo całe jajka. Za każdym razem cały czas dokładnie ucierać, aż ciasto z powrotem będzie jednolite i gładkie.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje wielkości dużego orzecha włoskiego w dość sporych odstępach od siebie. Zamiast rękawa cukierniczego, do nakładania porcji ciasta możemy (mniej profesjonalnie 😉) użyć małej łyżeczki do herbaty. Wówczas ciasta ptysiowe będą miały bardziej nieregularny kształt (tak jak na zdjęciu poniżej 😉).

Ptysie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200°C. Piec ok. 30 minut (lub do zrumienienia ciastek). Wystudzić.

Ptysie z jabłkami

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jabłka przekroić na 3-4 kawałki. Na dno dużego garnka wrzucić kawałki masła, wsypać jabłka i pozostałe składniki. Smażyć wszystko razem, aż kawałki owoców zmiękną. Pod koniec smażenia dosłodzić miodem wedle uznania lub dodać sok z cytryny, gdyby nadzienie było zbyt słodkie.

Nadzienie budyniowe:

Zagotować jedną szklankę mleka z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.

Ptysie z jabłkami – składanie:

Każde ciasteczko ptysiowe przekroić na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć nadzienie jabłkowe, następnie za pomocą szprycy wycisnąć krem budyniowy i przykryć wierzch kremu drugą połową ciasta. Schłodzić co najmniej 2-3 godz. w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ptysie z jabłkami i kremem budyniowymPtysie przekrojone na pół wypełnić nadzieniem jabłkowym.

Ptysie z jabłkami i kremem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowymNastępnie za pomocą szprycy wyłożyć nadzienie budyniowe.

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowymWierzch kremu przykryć górną częścią ciasta ptysiowego.

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowymGotowe ptysie schłodzić w lodówce.

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowymPrzed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym
Ptysie z jabłkami i kremem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Ptysie z jabłkami i nadzieniem budyniowym

Mój ulubiony duet jabłka + krem budyniowy może być wykorzystany również w formie tarty lub deseru odwrócona napoleonka z jabłkami.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *