Ptysiowe zajączki

Pamiętacie przepis na mini ptysie – słomki? Z tego samego ciasta powstały wielkanocne zajączki 😉 Przepis jest niezwykle prosty, a ciasteczka ptysiowe można podawać za każdym razem w innej odsłonie.  Można zrezygnować z posypki z cukru, a na to dać posypkę owocową lub polać polewą czekoladową.

Przygotowanie ciasteczek nie jest trudne, a składniki do ich upieczenia zawsze są pod ręką. Jak zrobić ciasto ptysiowe, możecie zobaczyć w poście mini ptysie – słomki. A w kształcie zajączków robią furorę wśród dzieci. Z poniższej porcji będziecie mieli dwie duże blachy ciasteczek 😉

Ptysiowe zajączki – składniki:
Ciasteczka:

1 szklanka wody (250 ml)
100 g masła
3 całe jajka
1 żółtko
150 g mąki

Posypka cukrowa:

Około 0,5 szklanki drobnego cukru kryształu
1 białko

Ptysiowe zajączki – wykonanie:

Zagotować wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści, a woda będzie wrzeć, wsypać mąkę i energicznie mieszać na małym ogniu. Ciasto się „zaparzy”, a konsystencja będzie jednolita i gęsta. Odstawić do ostudzenia.

Do chłodnej masy dodać żółtko i zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając za pomocą miksera. Każde kolejne jajko dodawać wtedy, kiedy poprzednie będzie dobrze połączone z ciastem, a jego konsystencja ponownie stanie się jednolita.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasta ptysiowego przenieś do rękawa cukierniczego i wyciskać zajączki. Najpierw uszy, a potem pyszczek  – poniżej na zdjęciach instrukcja 😉

Przenieść do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 minut. Upieczone ptysiowe zajączki wyjąć, pojedynczo smarować rozbełtanym białkiem, maczać w cukrze i odkładać z powrotem na blaszkę. Piec kolejne 4-6 minut – do momentu aż posypka z cukru będzie zapieczona. Uważać aby się nie przypaliła.

Smacznego!

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasta ptysiowego przenieś do rękawa cukierniczego i wyciskać zajączki. Najpierw uszy…

…a następnie kółeczko które połączy uszy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Upieczone ptysiowe zajączki wyjąć, smarować rozbełtanym białkiem…

…i od razu maczać w cukrze. Odkładać z powrotem na blaszkę.

Piec kolejne 4-6 minut – do momentu aż posypka z cukru będzie zapieczona. Uważać aby się nie przypaliła.

Wielkanocne zajączki z ciasta ptysiowego.

Pozostałe propozycje na najbliższe święta znajdziecie pod tagiem Wielkanoc.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *