Miękka, puszysta i… różowa! Ta chałka w kształcie serca to idealny wypiek na wyjątkowe okazje – nie tylko na Walentynki, ale też na urodziny, rodzinne śniadania czy po prostu, gdy masz ochotę na coś pięknego i pysznego. Możesz udekorować ją delikatną kruszonką i/lub ułożyć na niej kwiatki z płatków owsianych, które dodają jej niepowtarzalnego uroku. A jeśli wolisz bardziej klasyczną wersję, wystarczy jedynie dodać samą wodę (pominąć barwnik czy zrezygnować z soku z buraka) i cieszyć się tradycyjną chałką o subtelnym aromacie.
Poniżej znajduje się szczegółowy przepis, a tutorial znajdziecie w oddzielnym wpisie, w którym krok po kroku pokazuję, jak zapleść tę wyjątkową chałkę. Zapraszam!
Różowa chałka 🩷🩷🩷 – składniki na dwie duże:
1 kg mąki
300 g cukru
50 g świeżych drożdży (lub suszonych – opakowanie na 1 kg mąki)
350 ml ciepłej wody z różowym barwnikiem lub soku burakowego*
2 jajka
5 łyżek oleju roślinnego
2 duże szczypty soli
Dodatkowo:
1 żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką wody do posmarowania chałki
Do dekoracji:
Górskie płatki owsiane
Kruszonka:
3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
Odrobina miękkiego masła (2-3 cieniutkie plasterki)
* Można dodać sok z upieczonych buraków lub z surowego, wyciśniętego za pomocą sokowirówki. Barwnik z soku burakowego rozkłada się podczas pieczenia, dlatego zostanie jedynie bladoróżowy kolor. Jeśli chcemy mieć mocno intensywnie różowy odcień, polecam użyć barwnika spożywczego.
Różowa chałka 🩷🩷🩷 – wykonanie:
Do dużej miski wysypać przesianą mąkę. Na środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wlać ciepłą wodę z barwnikiem lub sok z buraka i odstawić na około 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Przenieść na stolnicę oprószoną mąką i energicznie zagniatać około 15-20 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować, przenieść na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz chwilę zagniatać. Przekroić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3, 4, 5 lub 6 części i zapleść chałkę tak jak umiemy 😉 Powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.
Aby zapleść serce, najlepiej zrolować wałeczki w taki sposób, by końce były dużo cieńsze od środka. Wtedy chałka po zapleceniu jest grubsza na środku i zwęża się ku końcowi.
Zaplecione chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować kształt serca, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Na talerz wysypać 3 łyżeczki mąki pszennej i 2 łyżeczki cukru pudru. Dodać odrobinę miękkiego masła. Wszystkie składniki rozcierać palcami do momentu aż zaczną robić się „okruchy”.
Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać obficie kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka czy chałka jest upieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Smacznego!
Do dużej miski wysypać przesianą mąkę. Na środku zrobić wgłębienie.
Dodać pokruszone drożdże.
Wsypać cukier.
Wlać ciepłą wodę z barwnikiem spożywczym lub sok z buraka.
Odstawić na około 15 minut.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki.
Wlać 5 łyżek stołowych oleju roślinnego.
Dwa jajka najpierw przenieść do miseczki.
Za pomocą łyżki lub widelca rozbełtać i wlać do miski z mąką.
Dodać dwie duże szczypty soli.
Zamieszać aby składniki się połączyły.
Wyrabiać ciasto aż wszystkie składniki zaczną się sklejać. Następnie przenieść na stolnicę oprószoną mąką i energicznie zagniatać około 15-20 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować.
Przenieść na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz chwilę zagniatać. Przekroić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3, 4, 5 lub 6 części i zapleść chałkę tak jak umiemy 😉 Powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.
Aby zapleść serce, najlepiej zrolować wałeczki w taki sposób, by końce były cieńsze od środka. Wtedy chałka po zapleceniu jest grubsza na środku i zwęża się ku końcowi.
Zapleciona chałka z 5 części. Proszę zwrócić uwagę – środek chałki jest grubszy niż końce. Wtedy łatwiej będzie uformować serce.
Zaplecione chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować kształt serca, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Na talerz wysypać 3 łyżeczki mąki pszennej i 2 łyżeczki cukru pudru. Dodać odrobinę miękkiego masła. Wszystkie składniki rozcierać palcami do momentu aż zaczną robić się „okruchy”.
Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać obficie kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka czy chałka jest upieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Jeśli masz pomysł na własną wersję chałki – np. z dodatkiem bakalii, przypraw korzennych czy innym wzorem plecenia – podziel się nim w komentarzu!
Jeśli wypróbujesz ten przepis, daj znać, jak Ci smakowało! Czekam na Twoje opinie i pomysły na inne warianty tej chałki. Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook