Różowa chałka w kształcie serca

Miękka, puszysta i… różowa! Ta chałka w kształcie serca to idealny wypiek na wyjątkowe okazje – nie tylko na Walentynki, ale też na urodziny, rodzinne śniadania czy po prostu, gdy masz ochotę na coś pięknego i pysznego. Możesz udekorować ją delikatną kruszonką i/lub ułożyć na niej kwiatki z płatków owsianych, które dodają jej niepowtarzalnego uroku. A jeśli wolisz bardziej klasyczną wersję, wystarczy jedynie dodać samą wodę (pominąć barwnik czy zrezygnować z soku z buraka) i cieszyć się tradycyjną chałką o subtelnym aromacie.

Różowa chałka w kształcie sercaPoniżej znajduje się szczegółowy przepis, a tutorial znajdziecie w oddzielnym wpisie, w którym krok po kroku pokazuję, jak zapleść tę wyjątkową chałkę. Zapraszam! 😉

Różowa chałka 🩷🩷🩷 – składniki na dwie duże:

1 kg mąki
300 g cukru
50 g świeżych drożdży (lub suszonych – opakowanie na 1 kg mąki)
350 ml ciepłej wody z różowym barwnikiem lub soku burakowego*
2 jajka
5 łyżek oleju roślinnego
2 duże szczypty soli

Dodatkowo:
1 żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką wody do posmarowania chałki

Do dekoracji:

Górskie płatki owsiane

Kruszonka:
3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
Odrobina miękkiego masła (2-3 cieniutkie plasterki)

* Można dodać sok z upieczonych buraków lub z surowego, wyciśniętego za pomocą sokowirówki. Barwnik z soku burakowego rozkłada się podczas pieczenia, dlatego zostanie jedynie bladoróżowy kolor. Jeśli chcemy mieć mocno intensywnie różowy odcień, polecam użyć barwnika spożywczego.

Różowa chałka 🩷🩷🩷 – wykonanie:

Do dużej miski wysypać przesianą mąkę.  Na środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wlać ciepłą wodę z barwnikiem lub sok z buraka i odstawić na około 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Przenieść na stolnicę oprószoną mąką i energicznie zagniatać około 15-20 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto odgazować, przenieść na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz chwilę zagniatać. Przekroić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3, 4, 5 lub 6 części i zapleść chałkę tak jak umiemy 😉 Powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.

Aby zapleść serce, najlepiej zrolować wałeczki w taki sposób, by końce były dużo cieńsze od środka. Wtedy chałka po zapleceniu jest grubsza na środku i zwęża się ku końcowi.

Zaplecione chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować kształt serca, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie zrobić kruszonkę. Na talerz wysypać 3 łyżeczki mąki pszennej i 2 łyżeczki cukru pudru. Dodać odrobinę miękkiego masła. Wszystkie składniki rozcierać palcami do momentu aż zaczną robić się „okruchy”.

Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać obficie kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka czy chałka jest upieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Smacznego!

Różowa chałka w kształcie sercaDo dużej miski wysypać przesianą mąkę.  Na środku zrobić wgłębienie.

Różowa chałka w kształcie sercaDodać pokruszone drożdże.

Różowa chałka w kształcie sercaWsypać cukier.

Różowa chałka w kształcie sercaWlać ciepłą wodę z barwnikiem spożywczym lub sok z buraka.

Różowa chałka w kształcie sercaOdstawić na około 15 minut.

Różowa chałka w kształcie sercaKiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki.

Różowa chałka w kształcie sercaWlać 5 łyżek stołowych oleju roślinnego.

Różowa chałka w kształcie sercaDwa jajka najpierw przenieść do miseczki.

Różowa chałka w kształcie sercaZa pomocą łyżki lub widelca rozbełtać i wlać do miski z mąką.

Różowa chałka w kształcie sercaDodać dwie duże szczypty soli.

Różowa chałka w kształcie sercaZamieszać aby składniki się połączyły.

Różowa chałka w kształcie sercaWyrabiać ciasto aż wszystkie składniki zaczną się sklejać. Następnie przenieść na stolnicę oprószoną mąką i energicznie zagniatać około 15-20 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Różowa chałka w kształcie sercaPo wyrośnięciu ciasto odgazować.

Różowa chałka w kształcie sercaPrzenieść na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz chwilę zagniatać. Przekroić na pół. Każdą połówkę podzielić na 3, 4, 5 lub 6 części i zapleść chałkę tak jak umiemy 😉 Powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.

Różowa chałka w kształcie sercaAby zapleść serce, najlepiej zrolować wałeczki w taki sposób, by końce były cieńsze od środka. Wtedy chałka po zapleceniu jest grubsza na środku i zwęża się ku końcowi.

Różowa chałka w kształcie sercaZapleciona chałka z 5 części. Proszę zwrócić uwagę – środek chałki jest grubszy niż końce. Wtedy łatwiej będzie uformować serce.

Różowa chałka w kształcie sercaZaplecione chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować kształt serca, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie zrobić kruszonkę. Na talerz wysypać 3 łyżeczki mąki pszennej i 2 łyżeczki cukru pudru. Dodać odrobinę miękkiego masła. Wszystkie składniki rozcierać palcami do momentu aż zaczną robić się „okruchy”.

Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać obficie kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić za pomocą patyczka czy chałka jest upieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Różowa chałka w kształcie sercaJeśli masz pomysł na własną wersję chałki – np. z dodatkiem bakalii, przypraw korzennych czy innym wzorem plecenia – podziel się nim w komentarzu!

Jeśli wypróbujesz ten przepis, daj znać, jak Ci smakowało! Czekam na Twoje opinie i pomysły na inne warianty tej chałki. Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *