Mam dla Was coś wyjątkowego – przepis na rurki z kremem, które różnią się od tych, które znacie! Co je wyróżnia? Przede wszystkim ciasto – kruche, treściwsze, przypominające bardziej maślane ciasteczka do herbaty, co nadaje im zupełnie nowy charakter. W połączeniu z kremem z dodatkiem musu z czekolady karmelowej i serka mascarpone, te rurki to prawdziwa uczta dla podniebienia!Do przygotowania tego wpisu ponownie zaprosiłam moją koleżankę Anię, którą mieliście okazję poznać w poprzednim gościnnym wpisie. Jej domowe wypieki już niebawem będą dostępne na zamówienie, a tymczasem mam przyjemność podzielić się z Wami jej fantastycznym przepisem na rurki z kremem, które łączą tradycję z nutą nowoczesności!
Choć rurki z kremem to klasyk, wersja Ani jest nieco inna. Ciasto jest typowo kruche, bardziej treściwe niż w klasycznych rurkach – przypomina wręcz najzwyklejsze kruche ciasteczka. Według dzieci to „najlepsze ciasteczka na świecie!”. Dzięki tej strukturze rurki mają pełniejszy smak i świetnie komponują się z kremem. Co więcej, takie ciasto można również wykorzystać jako spód do ciast!
Krem przygotowany przez Anię wyróżnia się dzięki karmelowej czekoladzie i mascarpone. Smak karmelu jest delikatny, subtelny i doskonale współgra z resztą składników.
Jako ciekawostkę dodam, że rurki z kremem mają długą historię w polskim cukiernictwie. Choć najczęściej kojarzymy je z latami 80-tymi, ich tradycja sięga jeszcze wcześniejszych lat XX wieku. Już wtedy cukiernicy eksperymentowali z kruchymi i półkruchymi ciastkami wypełnionymi bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Pierwotnie były to raczej eleganckie drobne wypieki podawane podczas uroczystych przyjęć – chrupiące, lekkie i hojnie obsypane cukrem pudrem. Pojawiały się w najlepszych cukierniach i na salonowych podwieczorkach, a ich kształt często bywał inspirowany francuskimi wypiekami, takimi jak „cornets” (rożki z ciasta francuskiego nadziewane kremem).
W czasach PRL-u rurki z kremem stały się bardziej powszechne i dostępne w niemal każdej cukierni, choć często ich skład i smak zależał od dostępności produktów. To właśnie wtedy wiele osób zapamiętało je jako weselny przysmak – chrupiące, wypełnione lekkim kremem, który idealnie równoważył słodycz ciasta. Były jednym z tych deserów, które znikały ze stołów jako pierwsze, a dzieci (i nie tylko!) potrafiły polować na nie wśród innych ciast. Kto z Was na weselach chodził od stołu do stołu i ze wszystkich ciast wybierał tylko rurki z kremem?!
Zapraszam do wypróbowania przepisu Ani – gwarantuję, że te rurki na stałe zagoszczą w Waszym domu, zwłaszcza, że są świetnym pomysłem na domowe przyjęcia czy po prostu na słodką chwilę przy kawie.
Rurki z kremem – składniki:
Kruche ciasto (porcja na około 35-40 rurek):
0,5 kg mąki
250 g masła
180 g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Krem karmelowy:
200 g karmelowej czekolady
430 g śmietanki 36%
180 g mascarpone
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody
Do posypania:
Cukier puder
Rurki z kremem – wykonanie:
Dzień wcześniej przygotować mus z czekolady karmelowej oraz kruche ciasto.
Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilkanaście minut do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę umieścić w wysokim pojemniku, który należy wstawić do garnka z gotującą się wodą (rozpuścić w kąpieli wodnej). Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Dodać miękkie masło i całość blendować przez kilka minut, aż będzie dobrze napowietrzone. Dodać napęczniałą żelatynę i ponownie blendować, aż żelatyna się rozpuści i połączy ze składnikami musu. Całość przelać do mniejszego pojemnika, przykryć folią spożywczą (tak, aby nie utworzył się „kożuch”) i wstawić do lodówki na całą noc.
Kruche ciasto: do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz pozostałe składniki: cukier waniliowy, jajka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Za pomocą ostrego noża (lub radełka) pokroić na długie paski o szerokości około 2-3 cm. Każdy pasek nawinąć na metalową foremkę do rurek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec do momentu, aż się ładnie zrumienią, co zajmie około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Przygotowanie kremu: stężały mus karmelowy zmiksować z serkiem mascarpone. Krem przenieść do rękawa cukierniczego i nadziewać rurki z dwóch stron.
Gotowe rurki podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilkanaście minut do napęcznienia. Czekoladę umieścić w wysokim pojemniku.
Wlać śmietankę 36-procentową.
Czekoladę i śmietankę umieścić w wysokim pojemniku i rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając aż masa stanie się jednolita.
Dodać miękkie masło.
Blendować przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a mus będzie dobrze napowietrzony.
Dodać napęczniałą żelatynę i ponownie blendować do pełnego połączenia składników.
Przelać mus do mniejszego pojemnika.
Przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni) i schłodzić w lodówce przez noc.
Przygotować kruche ciasto: w misce przesiać mąkę.
Wsypać przesiany cukier puder i proszek do pieczenia.
Dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodać pozostałe składniki: cukier waniliowy…
…dwa jajka…
… oraz łyżkę kwaśnej śmietany.
Szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę.
Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.
Schłodzone ciasto podzielić na 2–3 części.
Każdą porcję rozwałkować na grubość ok. 3–4 mm.
Pokroić na paski o szerokości 2–3 cm.
Nawinąć na metalowe foremki do rurek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 20–25 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
W naczyniu umieścić mascarpone i stężały mus karmelowy.
Zmiksować do połączenia się składników.
Masa karmelowa jest gotowa. Można ewentualnie skosztować i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Moim zdaniem czekolada karmelowa nadaje wystarczającą słodycz.
Rękaw cukierniczy umieścić w wysokiej szklance.
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.
Nadziewać rurki z obu stron.
Gotowe rurki tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rurki można podawać od razu (jeśli ktoś nie może wytrzymać!
) lub schłodzone – wtedy krem jest sztywniejszy.
Po więcej inspiracji zapraszam również na konto Ani @komuciacho_lublin
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia bloga kulinarnego Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook