Pyszna i pożywna sałatka z makreli pojawia się u mnie często na śniadanie lub kolację. Troszkę irytujące może być wydłubywanie wszystkich ości, jednak warto się przemęczyć, gdyż smak sałatki Wam to wynagrodzi. Przypadnie do gustu każdemu kto lubi wędzoną makrelę. Czasami gdy ryba jest zbyt sucha, do sałatki dodaję dodatkowo 1-2 łyżeczki majonezu dla poprawy konsystencji.
Sałatka z makreli najlepiej smakuje z dobrym pieczywem i „klajdrą” musztardy 😉 Spróbujcie!
Sałatka z makreli – składniki:
3 makrele*
2 pęczki posiekanego szczypiorku
¾ puszki kukurydzy
2 czubate łyżeczki chrzanu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
Sok z jednej cytryny
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Ewentualnie sól do smaku (chociaż moim zdaniem jest całkowicie zbędna)
Sałatka z makreli – wykonanie:
Makrelę oczyścić z ości i ze skóry. Mięso z makreli rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Dodać sok z cytryny, pieprz, słodką paprykę, chrzan i musztardę. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać pozostałe składniki: posiekany szczypiorek i odsączoną kukurydzę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (a najlepiej na całą noc) aby smaki się „przegryzły”.
*Gdyby makrela była zbyt „sucha”, można dodać 1-2 łyżki majonezu dla poprawy konsystencji.
Smacznego!
Makrelę oczyścić ze skóry i ości.
Dodać sok z jednej cytryny. Jeśli ktoś lubi mocno wyrazisty i cytrynowy smak ryby, można dodać więcej.
Chrzan, musztardę, słodką paprykę oraz świeżo zmielony pieprz.
Wszystko dokładnie razem wymieszać. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Kolejno dodać kukurydzę oraz posiekany szczypiorek.
Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, aby smaki się połączyły.
Zapraszam również na profil Smak Odzyskany na Instagramie oraz na Facebooku.