Niby zwykły kotlet schabowy ale podany w niecodzienny sposób. Przedstawiam Wam pomysł na urozmaicenie tego popularnego dania. Zapiekany z farszem pieczarkowym, pomidorem i żółtym serem. Przygotowanie jest łatwe. Polecam na obiad dla całej rodziny!
Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtym – składniki:
4 – 5 sztuk usmażonych schabowych
1 pomidor (mogą być też pomidorki koktajlowe przekrojone na pół)
100 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku (np. bursztyn)
Garść prażonych ziaren dyni
Świeżo mielony pieprz
Farsz pieczarkowy:
400 g pieczarek
1 por (biała i jasnozielona część)
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku
Plasterek masła do smażenia
Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtym – wykonanie:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Por umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż grzyby nie będą surowe, a powstały płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Pestki podprażyć na patelni. Drobno posiekać (można malakserem). Ser żółty zetrzeć ba tartce, a następnie wymieszać z rozdrobnionymi pestkami dyni.
Na każdy usmażony schab położyć 2-3 łyżeczki farszu pieczarkowego, 2 – 3 plasterki pomidora i posypać startym serem wymieszanym z pestkami dyni. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Zapiekać w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. surówka, gotowane lub zapiekane ziemniaczki, pieczone pomidorki koktajlowe itp.
Smacznego!
Oczyszczonego pora obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Wymieszać z podsmażonym porem.
Pieczarki razem z porem smażyć kilka minut, aż powstały płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na usmażone schabowe kłaść 2-3 łyżeczki farszu pieczarkowego.
Następnie położyć plasterki pomidora.
Posypać startym żółtym serem, wymieszanym z podprażonymi i rozdrobnionymi pestkami dyni.
Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Można dodatkowo ułożyć pomidorki koktajlowe. Jeśli lubicie bardziej zapieczone możemy upiec wcześniej w oddzielnym naczyniu. Wystarczy je skropić oliwą i piec w 180°C przez około 30 minut.
Schabowe zapiekane z pieczarkami, pomidorem i żółtym serem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie na zdjęciu za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook