Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorami i żółtym serem

Niby zwykły kotlet schabowy ale podany w niecodzienny sposób. Przedstawiam Wam pomysł na urozmaicenie tego popularnego dania. Zapiekany z farszem pieczarkowym, pomidorem i żółtym serem. Przygotowanie jest łatwe. Polecam na obiad dla całej rodziny!

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtym

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtym – składniki:

4 – 5 sztuk usmażonych schabowych
1 pomidor (mogą być też pomidorki koktajlowe przekrojone na pół)
100 g startego żółtego sera o wyrazistym smaku (np. bursztyn)
Garść prażonych ziaren dyni
Świeżo mielony pieprz

Farsz pieczarkowy:

400 g pieczarek
1 por (biała i jasnozielona część)
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku
Plasterek masła do smażenia

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtym – wykonanie:

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Por umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż grzyby nie będą surowe, a powstały płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Pestki podprażyć na patelni. Drobno posiekać (można malakserem). Ser żółty zetrzeć ba tartce, a następnie wymieszać z rozdrobnionymi pestkami dyni.

Na każdy usmażony schab położyć 2-3 łyżeczki farszu pieczarkowego, 2 – 3 plasterki pomidora i posypać startym serem wymieszanym z pestkami dyni. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Zapiekać w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C.

Podawać z ulubionymi dodatkami, np. surówka, gotowane lub zapiekane ziemniaczki, pieczone pomidorki koktajlowe itp.

Smacznego!

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymOczyszczonego pora obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na maśle.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymPieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymWymieszać z podsmażonym porem.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymPieczarki razem z porem smażyć kilka minut, aż powstały płyn całkowicie odparuje. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymNa usmażone schabowe kłaść 2-3 łyżeczki farszu pieczarkowego.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymNastępnie położyć plasterki pomidora.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymPosypać startym żółtym serem, wymieszanym z podprażonymi i rozdrobnionymi pestkami dyni.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymCałość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymMożna dodatkowo ułożyć pomidorki koktajlowe. Jeśli lubicie bardziej zapieczone  możemy upiec wcześniej w oddzielnym naczyniu. Wystarczy je skropić oliwą i piec w 180°C przez około 30 minut.

Schabowy zapiekany z pieczarkami, pomidorem i serem żółtymSchabowe zapiekane z pieczarkami, pomidorem i żółtym serem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie na zdjęciu za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *