Syrop z kwiatów czarnego bzu. Super dodatek do wszelkich wypieków, naleśników, napojów, drinków etc. Jest także polecany do domowej kuracji na przeziębienia, a także jako zdrowy dodatek do rozgrzewających herbat w okresie jesienno-zimowym. Bez czarny jest bardzo pospolitym krzewem, dziko rosnącym w lasach, na łąkach, przydrożnych rowach, ogródkach domowych czy też w mieście. Jednak po zbiory należy udać się w czyste ekologiczne tereny. Jak najdalej od ruchliwych miejsc, które znacznie zanieczyszczają rośliny.
Kwiaty najlepiej zbierać w ładny i słoneczny dzień. Unikamy tych na których są widoczne mszyce i inne robactwa. Zebranych kwiatostanów nie należy myć. Aby dokładnie upewnić się, że nie ma gdzieś schowanych „żyjątek”, kwiatostany należy rozłożyć na białym tle (np. prześcieradło, obrus, brystol) i pozostawić na słońcu. Pod wpływem gorąca, niechciane stworzenia będą uciekać dlatego ważne jest aby kwiaty czarnego bzu były porozkładane w kilkucentymetrowych odległościach od siebie. W ten sposób ewentualne intruzy nie będą miały możliwości schowania się w cieniu.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – wykonanie:
40-50 kwiatostanów bzu czarnego
2 litry wody
2 kg cukru
3-5 cytryn
Syrop z kwiatów czarnego bzu – wykonanie:
Do syropu dodajemy jedynie kwiaty wraz z pyłkiem, dlatego należy je dokładnie oddzielić od ogonków i łodyg które dają gorzki smak.
Kwiaty zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 12 godzin. Następnie dodać cukier i całość razem gotować na wolnym ogniu aż do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać sok wyciśnięty z cytryn. Cytryna powinna być wyczuwalna, ale nie dominująca.
Syrop przecedzić przez sitko wyłożone gazą, wlać do butelek lub słoiczków i zapasteryzować.
Można eksperymentować z ilością składników np. mniej wody by syrop był gęstszy, mniej lub więcej kwiatostanów bzu czarnego. Wówczas zmieni się intensywność smaku i zapachu kwiatów. Możemy dodać również więcej cytryn jeśli lubimy bardziej kwaśny smak. Natomiast nie należy żałować cukru, zbyt mała jego ilość spowoduje skiśnięcie syropu.
Smacznego!
Z syropu kwiatów czarnego bzu można zrobić orzeźwiającą lemoniadę. 2-3 łyżki syropu (lub więcej wedle uznania) rozpuścić w szklance wody, dodać plasterek cytryny, kostki lodu i gotowe!
Polecam wypróbować również placuszki z kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook