Tarta budyniowa z jabłkami

Przepis który Wam chcę zaprezentować to tak naprawdę miks różnych przepisów ze starego i „zardzewiałego” kajetu mojej mamy 😉 Zwykłe podstawowe kruche ciasto jako spód do różnych wypieków, moja najbardziej ulubiona w dzieciństwie (robiona od podstaw) masa budyniowa do karpatki oraz dżem jabłkowy z dodatkiem rodzynek. Z tych trzech różnych receptur powstała między innymi tarta budyniowa z jabłkami. W kolejnych wpisach na blogu przedstawię inne propozycje z wykorzystaniem tego samego kruchego ciasta, tej samej masy budyniowej oraz jabłek i innych owoców.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiTarta budyniowa z jabłkami do upieczenia w niedzielę!

Tarta budyniowa z jabłkami

Tarta budyniowa z jabłkami

Ciasto kruche podstawowe:

Kostka zimnego masła (200 g)
2,5 szklanki* mąki (najlepsza jest krupczatka, ale może być zwykła pszenna)
0,5 szklanki cukru
2 żółtka

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
1 szklanka mąki pszennej
3-4 żółtka
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy lub połowa laski wanilii
100 g miękkiego masła
Sok z połowy cytryny do smaku

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
30-40 g masła
70 g rodzynek
Sok z połowy cytryny
2-3 łyżki miodu do smaku
Cynamon do smaku (ok 1 łyżeczki)

Dodatkowo do posypania wierzchu tarty:

1 mały prostokątny upieczony płat ciasta francuskiego lub kilka sztuk kruchych ciasteczek z samego ciasta francuskiego (do kupienia w sklepach)
Cukier puder

1 szklanka* – szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie:

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jabłka przekroić na 3-4 kawałki. Na dno dużego garnka wrzucić kawałki masła, wsypać jabłka i pozostałe składniki. Smażyć wszystko razem, aż kawałki owoców zmiękną. Pod koniec smażenia dosłodzić miodem wedle uznania lub dodać sok z cytryny, gdyby nadzienie było zbyt słodkie.

Nadzienie budyniowe:

Zagotować jedną szklankę mleka z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.

Spód do tarty:

Wszystkie składniki ciasta kruchego rozetrzeć palcami i zagniatać tylko do momentu aż ciasto zacznie się sklejać. Jeszcze „kruszące się” ciasto przenosimy do formy do tarty o średnicy ok 28-29 cm. Równomiernie rozkładamy na spodzie i po bokach, lekko przyklepując aby ciasto do końca się skleiło. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki (osoby które nie mają czasu, mogą ten etap pominąć 😉). Tak przygotowane ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec ok 30-40 min do momentu aż się ładnie się zrumieni na złoty kolor.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.

Masa budyniowa – kontynuacja:

Masło zmiksować, dodawać partiami (do utartego masła) ugotowany i wystudzony budyń. Dokładnie połączyć. Dodać sok z cytryny do smaku. Czasami można dodać trochę mniej soku niż z połowy cytryny, gdy jest zbyt mocno kwaśna. Masa budyniowa powinna być słodka z lekką i orzeźwiającą nutką cytrynową.

Składanie tarty:

Wystudzony spód do tarty wyłożyć najpierw nadzieniem jabłkowym, a następnie owoce całkowicie przykryć masą budyniową. Ciasto lub kilka ciasteczek francuskich rozkruszyć palcami i tak przygotowaną posypką przykryć wierzch masy budyniowej. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiWszystkie składniki ciasta kruchego rozkruszyć palcami i bardzo szybko zagnieść.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiPrawie sklejające się składniki ciasta kruchego, ale jeszcze dość sypkie, przenosimy na formę do tarty wyłożoną papierem. Dokładnie wylepiamy spód i boki. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiSpód do tarty pieczemy w 180°C przez ok 30-40 min do momentu aż się ładnie się zrumieni na złoty kolor.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiNa upieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe z rodzynkami.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiJabłka równomiernie rozkładamy na całej powierzchni.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiKolejno wykładamy masę budyniową.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiJabłka całkowicie przykrywamy budyniem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiWierzch posypujemy rozkruszonym ciastem francuskim. Tartę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiPrzed podaniem posypujemy tartę cukrem pudrem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkamiTarta budyniowa z jabłkami.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z jabłkami

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter lub Pinterest.

Inne słodkości z jabłkami znajdują się pod tagiem „jabłka„.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *