Tarta budyniowa z owocami

Kruche ciasto, waniliowy budyń i soczyste, świeże owoce nadają wyśmienite połączenie smakowe. To taki słodki „comfort food”, który należy od czasu do czasu zjeść aby poczuć się lepiej 😉 Idealne ciasto na spotkania towarzyskie w upalne popołudnie. Koniecznie podajemy dobrze schłodzone z lodówki. Tarta budyniowa z owocami sezonowymi, to moja kolejna słodka propozycja z wykorzystaniem dwóch receptur o których wspominałam na blogu w poprzednim wpisie. Tym razem podwoiłam proporcje na masę budyniową. Wykorzystujemy dowolne owoce na jakie tylko  mamy ochotę lub jakimi akurat w danej chwili dysponujemy. Poza sezonem możemy użyć dostępne cały rok winogrona, owoce odsączone z syropu lub owoce przesmażone np. śliwki, gruszki lub jabłka jak w tym przepisie.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur

Tarta budyniowa z owocami

Ciasto kruche podstawowe:

Kostka zimnego masła (200 g)
2,5 szklanki* mąki (najlepsza jest krupczatka, ale może być zwykła pszenna)
0,5 szklanki cukru
2 żółtka

Masa budyniowa:

4 szklanki mleka (1 litr)
2 szklanki mąki pszennej
6-7 żółtek
1,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy lub cała laska wanilii
200 g miękkiego masła
Sok z jednej cytryny do smaku

1 szklanka* – szklanka o pojemności 250 ml

Spód do tarty:

Wszystkie składniki ciasta kruchego rozetrzeć palcami i zagniatać tylko do momentu aż ciasto zacznie się sklejać. Jeszcze „kruszące się” ciasto przenosimy do formy do tarty o średnicy ok 28-29 cm. Równomiernie rozkładamy na spodzie i po bokach, lekko przyklepując aby ciasto do końca się skleiło. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki (osoby które nie mają czasu, mogą ten etap pominąć 😉). Tak przygotowane ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec ok 30-40 min do momentu aż się ładnie się zrumieni na złoty kolor.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.

Nadzienie budyniowe:

Zagotować dwie szklanki mleka wraz z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.

Masło zmiksować, dodawać partiami (do utartego masła) ugotowany i wystudzony budyń. Dokładnie połączyć. Dodać sok z cytryny do smaku. Czasami można dodać trochę mniej soku niż z całej cytryny, gdy jest zbyt mocno kwaśna. Masa budyniowa powinna być słodka z lekką i orzeźwiającą nutką cytrynową.

Składanie tarty:

Wystudzony spód do tarty wyłożyć masą budyniową. Wierzch udekorować dowolnymi owocami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany

Tarta budyniowa z owocami

Tarta budyń owoce sezonowe

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany
Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Tarta budyniowa z owocami

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter lub Pinterest.

Inne słodkości znajdują się pod tagiem „ciasta i ciasteczka„.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *