Kruche ciasto, waniliowy budyń i soczyste, świeże owoce nadają wyśmienite połączenie smakowe. To taki słodki „comfort food”, który należy od czasu do czasu zjeść aby poczuć się lepiej 😉 Idealne ciasto na spotkania towarzyskie w upalne popołudnie. Koniecznie podajemy dobrze schłodzone z lodówki. Tarta budyniowa z owocami sezonowymi, to moja kolejna słodka propozycja z wykorzystaniem dwóch receptur o których wspominałam na blogu w poprzednim wpisie. Tym razem podwoiłam proporcje na masę budyniową. Wykorzystujemy dowolne owoce na jakie tylko mamy ochotę lub jakimi akurat w danej chwili dysponujemy. Poza sezonem możemy użyć dostępne cały rok winogrona, owoce odsączone z syropu lub owoce przesmażone np. śliwki, gruszki lub jabłka jak w tym przepisie.
Tarta budyniowa z owocami
Ciasto kruche podstawowe:
Kostka zimnego masła (200 g)
2,5 szklanki* mąki (najlepsza jest krupczatka, ale może być zwykła pszenna)
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka (1 litr)
2 szklanki mąki pszennej
6-7 żółtek
1,5 szklanki cukru
Cukier waniliowy lub cała laska wanilii
200 g miękkiego masła
Sok z jednej cytryny do smaku
1 szklanka* – szklanka o pojemności 250 ml
Spód do tarty:
Wszystkie składniki ciasta kruchego rozetrzeć palcami i zagniatać tylko do momentu aż ciasto zacznie się sklejać. Jeszcze „kruszące się” ciasto przenosimy do formy do tarty o średnicy ok 28-29 cm. Równomiernie rozkładamy na spodzie i po bokach, lekko przyklepując aby ciasto do końca się skleiło. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki (osoby które nie mają czasu, mogą ten etap pominąć 😉). Tak przygotowane ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec ok 30-40 min do momentu aż się ładnie się zrumieni na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.
Nadzienie budyniowe:
Zagotować dwie szklanki mleka wraz z przepołowioną wzdłuż laską wanilii (lub cukrem waniliowym). Do drugiego naczynia wlać pozostałe mleko, dodać przesianą mąkę, cukier oraz żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając ugotować budyń na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą (aby nie zrobił się „kożuch”) i odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować, dodawać partiami (do utartego masła) ugotowany i wystudzony budyń. Dokładnie połączyć. Dodać sok z cytryny do smaku. Czasami można dodać trochę mniej soku niż z całej cytryny, gdy jest zbyt mocno kwaśna. Masa budyniowa powinna być słodka z lekką i orzeźwiającą nutką cytrynową.
Składanie tarty:
Wystudzony spód do tarty wyłożyć masą budyniową. Wierzch udekorować dowolnymi owocami. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter lub Pinterest.
Inne słodkości znajdują się pod tagiem „ciasta i ciasteczka„.