Tarta krówkowa

Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez krówek. I choć dzisiaj ich tyle nie jem, raz na „ruski rok” lubię wracać do tego intensywnie słodkiego smaku. Obecnie obowiązkowo w duecie z czarną kawą. Nie jest to najbardziej dietetyczna tarta, ale od czasu do czasu warto skusić się na przygotowanie takiej pysznej bomby kalorycznej 😊

Moim zdaniem tarta krówkowa ma w sobie wszystko co najlepsze. Twardy i przyjemnie chrupiący spód, rozpływające się nadzienie krówkowe i kakaowo – czekoladowa polewa. Do tego słone pistacje idealnie współgrają ze słodkim nadzieniem z krówek. Pycha!

Tarta krówkowa

Tarta krówkowa – składniki:

Spód:

200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
150 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1 jajko

Nadzienie krówkowe:

400 g krówek
25 g masła
2-3 łyżki mleka

Polewa kakaowo-czekoladowa:

120 g gęstej śmietany 18% (lub 22%)
3 łyżki cukru
10-12 g masła
1 płaska łyżeczka żelatyny
10 g kakao
3 kostki mlecznej czekolady
3 kostki gorzkiej czekolady

Dowolne dodatki do udekorowania tarty, np. posiekane pistacje*, orzeszki ziemne*, cukierki krówki itp. Mogą być również płatki soli które podkręcą smak masy krówkowej.

* Jeśli macie dużą ilość pistacji lub solonych orzeszków (200-300 g) polecam wymieszać z rozpuszczonymi krówkami i taką masę przelać na upieczony spód tarty. Będzie coś w stylu  jak tarta snickers.

Tarta krówkowa – wykonanie:

Spód:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym spodem) o średnicy około 28 cm i wysokości 2-3 cm. Ciasto dobrze docisnąć i schować do zamrażarki na kilka godzin. Spód do tarty można przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i wstawić zamrożone ciasto – piec około 20-25 minut do momentu, aż ładnie się zrumieni. Im dłużej pieczemy, tym spód będzie bardziej twardy. Warto to wziąć pod uwagę, gdyż nie każdy lubi zbyt mocno twardy spód. Po upieczeniu wystudzić.

Nadzienie krówkowe:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i postawić na średnim ogniu. Cały czas mieszając i rozgniatając cukierki za pomocą łyżki, rozpuścić krówki. Masa powinna być jednolita i bez grudek.  Lekko ostudzić i przelać na upieczony spód tarty.

Polewa kakaowo-czekoladowa:

W garnuszku umieścić wszystkie składniki polewy i dokładnie rozpuścić na średnim ogniu. Ostudzić i delikatnie rozprowadzić na wierzchu tarty.

Tartę krówkową udekorować w dowolny sposób, np. pistacjami, orzeszkami, pokruszonymi cukierkami krówka lub po prostu zostawić samą polewę bez dekoracji 😉

Tartę można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.

Smacznego!

Tarta krówkowaW garnuszku umieścić wszystkie składniki masy krówkowej: cukierki, masło oraz mleko.

Tarta krówkowaRozpuścić na niezbyt mocnym ogniu. Podczas podgrzewania krówki rozgniatać łyżką i cały czas mieszać aż cukierki się rozpuszczą.

Tarta krówkowaGdy masa krówkowa lekko przestygnie, wylać na upieczony spód tarty.

Tarta krówkowaWylać równomiernie na spód z kruchego ciasta.

Tarta krówkowaWszystkie składniki polewy dokładnie rozpuścić na średnim ogniu. Ostudzić i za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzić na wierzchu polewy krówkowej.

Tarta krówkowaWierzch tarty posypać dowolnymi dodatkami, idealnie pasują solone np. pistacje, orzeszki itp.

Tarta krówkowa

Jeśli lubicie tarty, inne propozycje przepisów znajdziecie tutaj.

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach, będzie mi miło jeśli polubicie:
Instagram
Facebook

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *