Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem

Zapiekanki były prawdziwym street foodem w okresie PRL. Zapieksy to popularna uliczna przekąska która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Najbardziej klasyczna zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem powstała w latach 70-tych. Wówczas Edward Gierek zakupił licencję na produkcję bagietek, a obiekty gastronomiczne korzystając z podłużnego pieczywa oraz farszu pieczarkowo – cebulowego, sera żółtego i ketchupu stworzyły szybką, smaczną i przede wszystkim tanią przekąskę.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Zapiekanki
Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem

Obecnie zapiekanki można dostać modyfikowane na różne sposoby. Jednak prawdziwa królowa polskiego fast foodu powinna składać się z kilku prostych składników. Poza pieczarkami, cebulą, startym żółtym serem, prostymi przyprawami oraz keczupem nie powinno być już nic więcej. Oczywiście każdy może dowolnie przyrządzać zapiekankę według własnych upodobań i ilości przeróżnych dodatków, ale to już nie to samo co klasyczna wersja. Koniecznie musicie spróbować odtworzyć niezapomniany smak dzieciństwa, smak jaki miała w czasach PRLu zwyczajna zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem obowiązkowo polana niedbale ketchupem 😉

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smaki
Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem

Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem

Składniki: 3-4 osoby

2 średniej długości bagietki

2 plasterki masła plus masło do posmarowania pieczywa

2 średnie cebule

700 – 800 g pieczarek

170 g sera gouda (lub inny miękki)

2 łyżeczki oregano

Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

Keczup do polania zapiekanki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 plasterki masła i podsmażamy cebulę do momentu aż się zeszkli. Kolejno dodać pieczarki i wszystko razem usmażyć. Pod koniec przyprawiamy dwiema łyżeczkami oregano oraz solą i pieprzem. Z pieczarkowo-cebulowego farszu należy dobrze odparować wodę, którą puszczą grzyby (aby zapiekanka się nie rozpadała).

Bagietki kroimy na pół oraz wzdłuż, tak aby mieć w sumie 4 podłużne kawałki. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok 5-7 min, wtedy pieczywo będzie chrupiące. Wyjąć i posmarować masłem. Nakładać farsz pieczarkowo-cebulowy. Obficie posypać startym żółtym serem. Piec 10-12 min. Podawać polane w zygzaki keczupem. Smacznego!

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiSer gouda (lub inny ulubiony) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiPieczarki pokroić w plasterki.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiPrzekrojone bagietki podpiekamy kilka minut w piekarniku, aby były chrupiące. Następnie, jeszcze ciepłe smarujemy masłem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiNa patelni rozpuszczamy masło, następnie smażymy drobno pokrojoną cebulę.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiGdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiSmażymy do momentu, aż woda z nich całkowicie odparuje.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiWsypujemy dwie łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiGorący farsz pieczarkowo-cebulowy kładziemy na bagietki posmarowane masłem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smaki

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiZapiekanki posypujemy obficie startym żółtym serem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smaki

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smaki

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiPieczemy w 190 stopniach przez ok 10-12 min.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiGotowe zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem oraz polewamy ulubionym ketchupem.

Smak Odzyskany Kuchnia z pogranicza kultur Smaki dzieciństwa Smaku PRLu Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem Kuchnia polska Polski street food Polski Fast Food Polskie smakiSmacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

A gdyby ktoś miał ochotę na inne danie z wykorzystaniem pieczarek, polecam smaczną wątróbkę z pieczarkami, miodem i winem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *