Zapiekanki były prawdziwym street foodem w okresie PRL. Zapieksy to popularna uliczna przekąska która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Najbardziej klasyczna zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem powstała w latach 70-tych. Wówczas Edward Gierek zakupił licencję na produkcję bagietek, a obiekty gastronomiczne korzystając z podłużnego pieczywa oraz farszu pieczarkowo – cebulowego, sera żółtego i ketchupu stworzyły szybką, smaczną i przede wszystkim tanią przekąskę.

Obecnie zapiekanki można dostać modyfikowane na różne sposoby. Jednak prawdziwa królowa polskiego fast foodu powinna składać się z kilku prostych składników. Poza pieczarkami, cebulą, startym żółtym serem, prostymi przyprawami oraz keczupem nie powinno być już nic więcej. Oczywiście każdy może dowolnie przyrządzać zapiekankę według własnych upodobań i ilości przeróżnych dodatków, ale to już nie to samo co klasyczna wersja. Koniecznie musicie spróbować odtworzyć niezapomniany smak dzieciństwa, smak jaki miała w czasach PRLu zwyczajna zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem obowiązkowo polana niedbale ketchupem 😉

Zapiekanka z pieczarkami i żółtym serem
Składniki: 3-4 osoby
2 średniej długości bagietki
2 plasterki masła plus masło do posmarowania pieczywa
2 średnie cebule
700 – 800 g pieczarek
170 g sera gouda (lub inny miękki)
2 łyżeczki oregano
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
Keczup do polania zapiekanki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Ser gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 plasterki masła i podsmażamy cebulę do momentu aż się zeszkli. Kolejno dodać pieczarki i wszystko razem usmażyć. Pod koniec przyprawiamy dwiema łyżeczkami oregano oraz solą i pieprzem. Z pieczarkowo-cebulowego farszu należy dobrze odparować wodę, którą puszczą grzyby (aby zapiekanka się nie rozpadała).
Bagietki kroimy na pół oraz wzdłuż, tak aby mieć w sumie 4 podłużne kawałki. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok 5-7 min, wtedy pieczywo będzie chrupiące. Wyjąć i posmarować masłem. Nakładać farsz pieczarkowo-cebulowy. Obficie posypać startym żółtym serem. Piec 10-12 min. Podawać polane w zygzaki keczupem. Smacznego!
Ser gouda (lub inny ulubiony) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Przekrojone bagietki podpiekamy kilka minut w piekarniku, aby były chrupiące. Następnie, jeszcze ciepłe smarujemy masłem.
Na patelni rozpuszczamy masło, następnie smażymy drobno pokrojoną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki.
Smażymy do momentu, aż woda z nich całkowicie odparuje.
Wsypujemy dwie łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gorący farsz pieczarkowo-cebulowy kładziemy na bagietki posmarowane masłem.
Zapiekanki posypujemy obficie startym żółtym serem.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 10-12 min.
Gotowe zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem oraz polewamy ulubionym ketchupem.
Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.
A gdyby ktoś miał ochotę na inne danie z wykorzystaniem pieczarek, polecam smaczną wątróbkę z pieczarkami, miodem i winem 🙂