Kurczak po kaukasku to łatwy sposób na wyborne danie obiadowe dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Przy okazji najczęściej dodaję warzywa które zostają po ugotowaniu bulionu. Zamiast niego, możecie również wykorzystać rosół z dnia poprzedniego. Do przygotowania potrawy użyłam ćwiartki kurczaka, ale pasują też np. udka lub drób w całości który należy wcześniej przed zamarynowaniem podzielić na mniejsze porcje.

Kurczak po kaukasku – składniki:
4-5 ćwiartek kurczaka (ok. 1,5-2 kg)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 kg marchwi
1 mały seler
1 mały ogórek szklarniowy
200 g ryżu
200 g kwaśnej śmietany (18% lub 22%)
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
3-4 listki laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
Odrobina oleju do obsmażenia kurczaka
Kurczak po kaukasku – wykonanie:
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Odstawić na 30-45 minut, a w międzyczasie przygotować warzywa.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Seler, ogórek, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki kurczaka. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Gdy będzie już miękka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać pokrojone warzywa (marchew, seler, ogórek) i smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Wsypać opłukany zimną wodą ryż i wlać 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego (można również dodatkowo wykorzystać warzywa z bulionu aby się nie zmarnowały). Podgrzewać wszystko razem przez około 5 minut i całą zawartość patelni przenieść do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
Dusić pod przykryciem 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po upływie godziny potrawę wyjąć z piekarnika, wymieszać ze śmietaną i wstawić jeszcze raz na 10 minut do duszenia. Podawać z marynowanymi ogórkami.
Smacznego!
Kurczaka natrzeć przyprawami. Marchewkę pokroić w talarki, pozostałe warzywa w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć kurczaka z każdej strony i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
Zeszklić cebulkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pozostałe warzywa i smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku.
Ryż opłukać zimną wodą i dodać do warzyw.
Wlać gorący bulion i wszystko razem smażyć przez około 5 minut.
Całą zawartość patelni przenieść do naczynia z kurczakiem. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po upływie godziny potrawę wyjąć z piekarnika, wymieszać ze śmietaną i wstawić jeszcze raz na 10 minut do duszenia.
Podawać z marynowanymi ogórkami.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki „Kuchnia rosyjska” (kolekcja Kuchnie Świata) M. Orłowska. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook