Wątróbka po rosyjsku

Czy wątróbka jest nudna? Nie!!! Jest przepyszna, zwłaszcza wątróbka po rosyjsku smażona na winie z miodem i serwowana z chałką.

Wątróbka po rosyjskuOd zawsze nie cierpiałam wątróbki. W moim mieście jest restauracja m. in. z kuchnią żydowską, której jedną ze specjalności jest wątróbka z pieczarkami z winem i miodem.  Dawno temu podczas jednej z pierwszych randek, mój Luby zamówił ową przystawkę, co mnie wtedy bardzo zaskoczyło. Dziwiłam się, że „takie coś” jest w menu. Nie wierzyłam własnym oczom, kiedy na talerzu zobaczyłam ładnie wyglądającą wątróbkę podaną razem z chałką.  Nie powiem, że nie miałam oporów przed spróbowaniem, ale aromatyczny i słodki zapach znad talerza pomógł mi się przemóc. Zaniemówiłam! To było mistrzostwo świata, a ja od razu dołączyłam do grona osób, które kochają wątróbkę! Delikatnie wysmażona wraz ze słodkim winno-miodowym sosem okazała się dla mnie mega wielkim odkryciem kulinarnym. Tak wielkim, że zaczęłam podjadać Lubemu z talerza 😉 Podczas kolejnych wizyt zamawiałam tylko wątróbkę po żydowsku, i przez dłuższy czas musiałam walczyć ze sobą, aby zacząć ponownie rozważać pozostałe pozycje z menu. Do dzisiaj czasami celowo rezygnuję z wątróbki z miodem i winem, aby móc skosztować inne dania kuchni żydowskiej, ale za każdym razem patrzę na przystawkę „Wątróbka z pieczarkami na winie i miodzie”. Po prostu miodzio!

Wątróbka po rosyjsku

Rok temu natknęłam się w bibliotece na książkę „Kuchnia rosyjska” Hyginy Seheń, a tam … eureka! „Wątróbka z drobiu w maderze”. Od razu wiedziałam, że ulubiona wątróbka z miodem i winem będzie możliwa do odtworzenia w domu. Także mój przepis jest nieznaczną modyfikacją z książki, stąd tytuł wątróbka po rosyjsku. Jednak smakowo inspirowałam się wątróbką próbowaną w restauracji z kuchnią żydowską. Zamiast wina typu madera można użyć łatwiej dostępne porto lub ulubione czerwone wino (słodkie lub półsłodkie).

Wątróbka po rosyjsku Kuchnia rosyjska
Wątróbka po rosyjsku

Wątróbka z pieczarkami na winie i miodzie

Wątróbka po rosyjsku

Składniki: (porcja dla 2-3 osób)

0,5 kg wątróbki drobiowej

0,5 kg pieczarek

150 – 200 ml wina czerwonego wina (słodkie lub półsłodkie)

2 – 3 łyżki miodu

2 – 3 łyżki gęsiego smalcu do smażenia

1 duża czerwona cebula

Pieprz

Sól (solimy na samym końcu przygotowywania)

Do podania:

Natka pietruszki do posypania

Chałka

Wykonanie:

Wątróbki dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić z błonek oraz przewodów żółciowych. Przeciąć na pół. Najlepiej jeśli wszystkie kawałki są podobnej wielkości.

Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na połówki, a duże grzyby na ćwiartki. Małe można zostawić w całości.

Na jednej patelni rozpuścić łyżkę gęsiego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę i zeszklić. Kolejno dodać pieczarki i smażyć aż grzyby się zrumienią i będą usmażone.

Na drugiej – większej – patelni rozpuścić kolejną łyżkę gęsiego smalcu. Na gorącym tłuszczu smażyć wątróbkę z obu stron po ok. 2 minuty na każdą stronę. Uwaga! Wątróbka lubi pryskać, szczególnie jeżeli jest niedosuszona. Nie solić na tym etapie, gdyż wątróbka stwardnieje. Nie należy również smażyć zbyt długo, ponieważ stanie się twarda i „gumiasta”. Używać  tylko drewnianej łyżki.  Wątróbki nie przebijamy widelcem, ponieważ zacznie „przeciekać”, co skutkuje utratą soczystości. Wątróbka jest usmażona, gdy po naciśnięciu drewnianą łyżką nie wypływa z niej krew. Przypominam jednak, żeby nie smażyć dłużej niż 2 minuty na stronę. Po usmażeniu do wątróbki dodajemy zawartość z pierwszej patelni, wlewamy 150 – 200 ml czerwonego wina (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy mieć sos) oraz dodajemy dwie duże łyżki miodu. Całość przyprawiamy słuszną ilością świeżo mielonego pieprzu (ok. 1 płaska łyżeczka) i wszystko razem smażymy, aż sos się zredukuje i uzyska odpowiednią konsystencję. Pod koniec smażenia całość posolić oraz wymieszać. Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku miodem i/lub pieprzem. Danie powinno być słodkie  z delikatnie wyczuwalną nutką pieprzu.

Wątróbkę ułożyć na talerzu, polać słodkim sosem z patelni, posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Podawać razem z chałką.

Smacznego!

Wątróbka po rosyjsku Smak OdzyskanyCebulę kroimy na mniejsze piórka.

Wątróbka po rosyjskuCebulę zeszklić na rozgrzanym gęsim smalcu.

Kuchnia rosyjskaPo chwili dodajemy pieczarki.

Wątróbka po rosyjskuWszystko razem smażymy, aż grzyby puszczą sok i zmiękną. Odstawiamy z ognia.

Wątróbka po rosyjsku Na drugiej patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę gęsiego smalcu i na gorący tłuszcz kładziemy wątróbkę. Nie solimy, gdyż wątróbka stwardnieje.

Wątróbka po rosyjskuWątróbkę smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Czas obróbki cieplnej nie może być zbyt długi, gdyż stwardnieje.

Wątróbka po rosyjsku Gdy wątróbkę mamy już usmażoną, jedną zawartość patelni w całości przenosimy do drugiej. Wymieszać.

Kuchnia rosyjska Smak OdzyskanyWlewamy czerwone wino.

Wątróbka z pieczarkami na winie i miodzieDodajemy dwie łyżki miodu oraz pieprz. Całość podgrzewamy do momentu aż część wina odparuje, a sos uzyska odpowiednią konsystencję. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz ewentualnie pieprzem i/lub miodem.

Wątróbka po rosyjskuWątróbka po rosyjsku jest już gotowa.

Gotową wątróbkę kładziemy na talerzu, posypujemy pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy razem z chałką.

Wątróbka po rosyjskuPo prostu pycha!!!

Wątróbka po rosyjsku
Wątróbka po rosyjsku

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter które szczególnie fajnie się ogląda pijąc pyszną kawę 😉

Summary
recipe image
Recipe Name
Wątróbka po żydowsku
Magda
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *