Naleśniki z migdałową masą są przepyszne, a podsmażone na maśle wypełniają przy okazji cały dom cudownym i słodkim zapachem migdałów. Jest to deser zupełnie wyjątkowy, a przepis na nadzienie pochodzi z książki „Makarego 730 obiadów…” z 1868 r. Zadziwiające, jak wiele potraw, które wydawałoby się, że pochodzą z współczesnej kuchni tak naprawdę były znane od wielu lat. Dlatego warto zaglądać do książek kucharskich nie tylko z ubiegłego stulecia, ale i tych znacznie starszych w poszukiwaniu ciekawych inspiracji.
Naleśniki z migdałową masą – składniki:
10-12 naleśników
Masa migdałowa:
160 g mielonych migdałów
3 łyżki cukru
4 jajka
Polewa z białej czekolady:
50 g białej czekolady
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
Garść zrumienionych płatków migdałowych
Naleśniki z migdałową masą – wykonanie:
Naleśniki usmażyć według przepisu Mamusi Muminka.
Przygotować masę migdałową. Jajka sparzyć i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puchatą masę. Dodać zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki połączyć ostrożnie masę migdałową z ubitą pianą z białek.
Nadzieniem smarować naleśniki i składać lub zwijać w rulon. Podsmażyć chwilę na maśle do zrumienienia.
Połamaną na kawałki czekoladę i śmietanę umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu. Następnie naczynie umieścić w większym garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną.
Naleśniki polać polewą z białej czekolady oraz posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook
Fantastyczne. I te odzyskane smaki. Wlasnie szykuje obiad po staropolsku moim amerykanskim znajimym i… trafilam tutaj. Zachwyt. I wdziecznosc. Nalesniki beda z pewnoscia.