Staropolska polewka piwna

Gramatka, biermuszka, faramuszka lub polewka z piwa. Staropolska polewka piwna jest zaliczana do dań postnych, którą przyrządzano ze słabego i  rozcieńczanego wodą piwa oraz podawano z kawałkami chleba.

W dawnych czasach piwo traktowano nieco inaczej niż obecnie. Pito je częściej i więcej niż choćby wodę. Samo picie piwa nie było kojarzone ze „spożyciem dla sportu” 😉 To był nie tylko napój codzienny ale także ważny składnik wielu potraw.  Spożywano je po prostu z jedzeniem, na co wskazują słowiańskie słowa „piwo i jadło”.

Polewka piwna zupa piwna

Staropolska polewka piwna

Trzeba zaznaczyć, iż w tamtych czasach warunki higieniczne pozostawiały wiele do życzenia, a woda zazwyczaj była nie najlepszej jakości. Jednym ze sposobów uzdatniania wody było właśnie dodawanie wina lub piwa. Nowożytnym koneserom piwo sprzed kilkuset lat raczej „niepodeszłoby”, z uwagi na mętną, zawiesistą konsystencję i przede wszystkim dużo mniejszą zawartość alkoholu. Współczesna staropolska polewka piwna jest dość specyficzna w smaku, słodka i rozgrzewa tak samo jak grzaniec, a do tego jest pożywna i treściwa. Koneserom piwa na pewno podejdzie 😉

Staropolska polewka piwna

Składniki:

1,5 litra ciemnego i mocnego piwa (np. Perła Koźlak plus Perła Porter Bałtycki)

3 laski cynamonu

5 żółtek

200 g śmietany 18%

1 opakowanie cukru waniliowego

5 szt. goździków

3 łyżki cukru

3 czubate łyżeczki przyprawy do grzańca

Rodzynki

 

Do podania:

Ser twarogowy pokrojony w dużą kostkę

Podprażone orzechy włoskie

Szczypta cynamonu

 

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować piwo do wrzenia. W większej misce ubić mikserem na puchatą masę żółtka razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawą do grzańca. Po ubiciu dodać śmietanę i zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać „ciurkiem” gorące piwo.  Będzie się mocno pieniło. Następnie wszystko umieścić z powrotem w garnku w którym gotowało się piwo, dodać laski cynamonu, goździki, rodzynki i zagotować do wrzenia. Uważać aby polewka nie wykipiała.  Polewka musi być w smaku słodka i z wyraźnie wyczuwalnym piwem. Polewkę podawać razem z kawałkami twarogu, podprażonymi orzechami włoskimi i szczyptą cynamonu. Smacznego!

Staropolska polewka piwna - gotowanie piwa do wrzenia

Piwo wlewamy do dużego garnka i gotujemy do wrzenia.

Staropolska polewka piwna - przygotowanie podstawy polewki

W międzyczasie do 5 żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do grzańca.

Staropolska polewka piwna - miksowanie żółtek

Żółtka wraz z cukrami i przyprawą do grzańca miksujemy na najwyższych obrotach na puchatą masę.

Staropolska polewka piwna - dodawanie masy

Do masy jajecznej dodajemy śmietanę.

Staropolska polewka piwna ucieranie masy

Masę jajeczną łączymy ze śmietaną, a następnie cały czas miksując, powoli wlewamy gorące piwo. Całość przelewamy z powrotem do garnka.

Staropolska polewka piwna - dodawanie przypraw

Dodajemy rodzynki, goździki cynamon.

Staropolska polewka piwna - gotowanie polewki do wrzenia

Mieszamy i gotujemy do wrzenia. Uważać aby polewka nagle nie wykipiała (jak mleko).

Staropolska polewka piwna zawiera twaróg i rodzynki

Twaróg kroimy na duże kawałki.

Staropolska polewka piwna z twarogiem i rodzynkami

Gorąca polewkę wylewamy na talerz, kładziemy pokrojony w kostkę twaróg oraz posypujemy podprażonymi orzechami i szczyptą cynamonu. Smacznego!

Staropolska polewka piwna z twarogiem, rodzynkami i orzechami

Staropolska polewka piwna. Jeśli ktoś nie lubi twarogu, zamiast niego można użyć grzanki z pieczywa lub kugiel z chałki.

Staropolska polewka piwna z jasnym piwem

Jeśli użyjemy jasnego piwa, polewka nie będzie tak wyrazista w smaku, a kolor również nie będzie zbyt intensywny (tak jak na powyższym zdjęciu).

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Staropolska Polewka Piwna
Magda
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *