Zapikanka – sernik ukraiński

Sernik w wersji made in Ukraine zawiera semolinę, czyli gruboziarnistą mąkę pszenną. Dzięki niej ciasto ma specyficzną konsystencję. Spora ilość mąki sprawia, że sernik nie ma kremowej  i delikatnej struktury. Jest dość mocno zbity i treściwy, można by go nawet określić słowem „gniotek”. To nie jest typowo puszysty sernik, jaki my powszechnie znamy jednak polecam wypróbować, gdyż jest ciekawy w smaku.

Na Ukrainie znany jest pod nazwą „zapikanka” i najczęściej podaje się na śniadanie z domową konfiturą. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po upieczeniu.

Zapikanka - sernik ukraińskiPrzepis pochodzi z książki „Mamushka” O. Hercules. Nieznacznie zmieniłam sposób wykonania oraz dodałam odrobinę proszku do pieczenia (1 płaska łyżeczka).

W oryginalnym przepisie wszystkie składniki należy umieścić w jednym naczyniu i zmiksować. Nie ma konieczności mielenia twarogu, jego grudki w cieście nie przeszkadzają. Mąka kukurydziana nadaje ładny, żółty kolor. Jedynie polecam dodać więcej rodzynek niż jest podane w poniższym przepisie.

Zapikanka – sernik ukraiński – składniki:

100 g stopionego masła
500 g twarogu
3 jajka
100 g cukru
100 g semoliny
100 g mąki pszennej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
2 łyżki rodzynek

Zapikanka – sernik ukraiński – wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.

Zmiksować razem twaróg i stopione masło. Dodawać pojedynczo jajka i cały czas miksować. Następnie wsypać pozostałe sypkie składniki (oprócz rodzynek) i dalej miksować aż masa będzie jednolita. Na koniec dodać rodzynki i odstawić masę serową na około 15 minut, aby semolina wchłonęła wilgoć. Ciasto przenieść do średniej keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę, aż na wierzchu powstanie złocista skórka.

Odstawić na parę minut do lekkiego ostygnięcia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z domową konfiturą, z owocami sezonowymi lub po prostu polane polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50-60 g masła

Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać wierzch ciasta.

Smacznego!

Zapikanka - sernik ukraiński

Zapikanka - sernik ukraiński

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *