Zawsze uważałam, że domowe burgery są najlepsze. Tym razem wpadłam na pomysł aby połączyć współczesny street food ze smakami przedwojennej kuchni żydowskiej, w której dominują słodkie smaki, rodzynki i cynamon. Jednym z ciekawych i nieco zapomnianych dań jest cymes. To słodka potrawa z marchewek, może być serwowana jako deser lub jako dodatek do wytrawnych dań, najczęściej mięsnych. Stąd mój pomysł, że cymes będzie idealnie pasował do burgerów. Kotlet może być z mięsa drobiowego lub wołowego. Ja zainspirowałam się przepisem na burgery z indyka z książki „Jerozolima” Yotam Ottolenghi. Oprócz tego świeża sałata, kiełki, frytki z dowolnych warzyw (np. z buraków, batatów czy selera) i mamy pyszny, domowy fast food. Polecam!
Burger z cymesem – składniki:
0,8 – 1 kg mielonego z indyka
1 cebula
5-7 suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paseczki
2 łyżki rodzynek
2-3 ząbki czosnku
2 kromki chałki (najlepiej czerstwej) namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki musztardy (np. sarepska, miodowa)
1-2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cymes:
500-600 g marchewek
80-100 g rodzynek
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki masła roślinnego*
3 łyżki miodu
0,5 szklanki wody
Sok z jednej pomarańczy
Szczypta pieprzu chili cayenne
* Osoby które nie muszą przestrzegać zasad kaszrutu, czyli zakazu łączenia produktów mlecznych z mięsnymi, mogą użyć zwykłe masło.
Frytki z buraka
4 duże buraki (ale nie giganty )
Sos balsamiczny*
1 łyżka miodu
1 łyżka czarnego sezamu
Tymianek lub zioła prowansalskie
Kilka łyżek oliwy
Sól i świeżo mielony pieprz
* Można użyć gotowego lub zrobić samodzielnie. Wystarczy wymieszać ze sobą: 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę miodu lub syropu klonowego oraz szczyptę pieprzu i soli.
Dodatkowo:
3 duże lub 5-6 mniejszych bułek burgerowych (lub mini chałeczki)
Rukola, mix sałat
Kiełki np. rzodkiewek, brokuła lub lucerny
Burger z cymesem – wykonanie:
Frytki z buraka: Buraki dokładnie umyć, odciąć korzonki i wytrzeć do sucha. Posmarować oliwą, polać sosem balsamicznym, miodem i posypać ulubionymi ziołami, np. tymianek. Każdy burak oddzielnie zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i piec aż warzywa będą miękkie, przez około 1 – 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Buraki można upiec dzień wcześniej.
Po upieczeniu ostudzić, obrać, pokroić w długie i grube frytki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cztery łyżki oliwy wymieszać z jedną łyżeczką miodu i skropić frytki, posypać solą i czarnym sezamem (ewentualnie czarnuszką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, aż skórka lekko się zrumieni.
Cymes: Marchewki umyć, obrać i pokroić w talarki. Umieścić w garnku wraz z pozostałymi składnikami i dusić pod przykryciem około 20 – 30 minut, co jakiś czas mieszając aby cymes nie przywarł do dna naczynia. Marchewki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Przygotować burgery: Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Obraną cebulę kroimy w kostkę i na dobrze rozgrzanym oleju zrumienić z dużą szczyptą cukru. Dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystko razem maksymalnie 1 – 2 minuty. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, namoczone i osuszone rodzynki, suszone pomidory, musztardę, dociśniętą chałkę i 2 łyżki oliwy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować 3 duże lub 5-6 mniejszy kotletów. Usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej albo w grillu elektrycznym.
Bułki burgerowe lub mini chałeczki (podłużne lub okrągłe) przekroić pół. Skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i podpiec około 3 – 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na dolną część bułki położyć cymes z marchewki, usmażone burgery, rukolę, mix sałat i świeże kiełki. Polać sosem powstałym z duszenia cymesu i przykryć górną częścią bułki. Podawać z pieczonymi frytkami z buraka.
Smacznego!
Z buraków odciąć korzonki. Posmarować dokładnie całe warzywo oliwą, sosem balsamicznym i miodem.
Oprószyć ulubionymi ziołami, np. tymiankiem lub ziołami prowansalskimi czy też oregano.
Każdego buraka zawinąć oddzielnie w papier do pieczenia.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180°C do momentu aż będą miękkie. Zajmie to około 1 – 1,5 godziny. Buraki można upiec dzień wcześniej.
Upieczone buraki ostudzić, obrać i pokroić w długie i grube frytki.
Polać oliwą wymieszaną z miodem, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posypać sezamem (może być też czarnuszka). Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut, aż skórka lekko się przypiecze.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w 0,5 cm grubości talarki.
Umieścić w garnku wraz z pozostałymi składnikami i dusić pod przykryciem około 20 – 30 minut, co jakiś czas mieszając aby cymes nie przywarł do dna naczynia. Marchewki powinny być jednocześnie miękkie i jędrne.
Cebulę i czosnek obrać z łupin.
Pokroić w kostkę, czosnek można przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić najpierw cebulę wraz ze szczyptą cukru (lekko się skarmelizuje). Dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut do napęcznienia.
Przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem dodać do mięsa drobiowego.
Suszone pomidory pokroić w drobne paseczki lub kostkę i dodać do mielonego indyka.
Dodać osuszone z wody rodzynki.
Następnie dodać chałkę namoczoną w wodzie (może być ta w której moczyły się rodzynki) i dobrze odciśniętą.
Następnie dodać musztardę, 2 łyżki oliwy oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać, aby smaki się ze sobą dobrze połączyły.
Uformować kotlety, wielkość i kształt dopasować do bułek lub mini chałeczek.
Burgery usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ewentualnie ugrillować na grillu elektrycznym.
Bułki burgerowe lub chałki przekroić.
Posmarować oliwą, oprószyć ziołami i podpiec około 3 – 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Na dolną część bułki położyć cymes z marchewki.
Następnie położyć usmażone burgery.
Kolejno położyć mieszankę świeżych sałat, rukolę oraz kiełki.
Wierzch polać odrobiną sosu powstałego z duszenia cymesu i przykryć górną częścią bułki. Podawać z pieczonymi frytkami.
Burger chałkowy z cymesem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook