Cebularz żydowski

Cebularze lubelskie na blogu już były, ale tym razem podaję przepis na tradycyjne placki drożdżowe z cebulą i makiem jakie są serwowane w jednej ze znanych lubelskich restauracji z kuchnią żydowską. 

Cebularz żydowski

Zdjęcia z telefonu które Wam dziś prezentuję, zostały zrobione dwa lata temu na babskim spotkaniu w godzinach porannych 😉 Wstawiam je po to, abyście mogli zobaczyć jedną z kilku śniadaniowych propozycji, z cebularzem w roli głównej.

Cebularz żydowski

CEBULARZ ŻYDOWSKI 🇮🇱

Składniki (powinno wyjść 10 placków o wadze 90g):
👇🏻👇🏻👇🏻
🔹50 g drożdży świeżych (jeśli nie macie świeżych, można dać te w proszku, niby to samo, ale nie to samo)
🔹1 łyżka cukru
🔹500 g mąki pszennej
🔹220 ml mleka (szklanka)
🔹dwie łyżeczki soli
🔹60 g masła

🧅Cebulka:
🔸6 cebul
🔸50 g masła
🔸50 ml oleju
🔸30 g maku
🔸sól, pieprz

👉🏻Pierwsze co robimy to siekamy cebulkę i smażymy na patelni. Żeby nam się na złoto zrobiła – sypiemy szczyptę cukru – będzie ślicznie zeszklona, złota cebulka, dodajemy mak, sól🧂, pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
👉🏻👩🏻‍🍳Bierzemy się za konkret czyli ciasto. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy cukier, mleko🥛, mieszamy to. 🥣Dodajemy to do pozostałych składników czyli : mąki i soli i wyrabiamy ciasto – do konsystencji plasteliny 🙂, odważamy po 90 g i rozwałkowujemy na placuszki – mogą być idealne, albo lekko koślawe jak na zdj.
👉🏻Smarujemy rozbełtanym jajkiem🥚 i kładziemy cebulkę którą zrobiliśmy na samym początku (cebulka jest jeszcze lepsza kiedy zrobimy ją dzień wcześniej ).
👉🏻Kładziemy na placuszki i wkładamy do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 160 stopni, kontrolujemy, w razie konieczności wydłużamy czas.”

Moja drobna uwaga:

Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 15 minut.

Masło roztopić i wymieszać z mlekiem. Ostudzić i dodać wymieszane wcześniej drożdże z cukrem. Całość przenieść do przesianej mąki z solą i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Uformować placuszki, na środku położyć farsz cebulowy z makiem zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Tuż przed pieczeniem, brzegi cebularzy posmarować rozbełtanym jajkiem.

Podobny przepis na cebularze jest tutaj, a na zdjęciach można podpatrzeć sposób wykonania.

Smacznego!

Cebularz żydowski

Cebularz żydowskiCebularze żydowskie upieczone według receptury restauracji Mandragora dzięki uprzejmości Pani Izabeli, która udostępniła przepis (źródło).

Cebularz żydowski

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *