Cebularze lubelskie na blogu już były, ale tym razem podaję przepis na tradycyjne placki drożdżowe z cebulą i makiem jakie są serwowane w jednej ze znanych lubelskich restauracji z kuchnią żydowską.
Zdjęcia z telefonu które Wam dziś prezentuję, zostały zrobione dwa lata temu na babskim spotkaniu w godzinach porannych 😉 Wstawiam je po to, abyście mogli zobaczyć jedną z kilku śniadaniowych propozycji, z cebularzem w roli głównej.
„CEBULARZ ŻYDOWSKI 🇮🇱
Składniki (powinno wyjść 10 placków o wadze 90g):
👇🏻👇🏻👇🏻
🔹50 g drożdży świeżych (jeśli nie macie świeżych, można dać te w proszku, niby to samo, ale nie to samo)
🔹1 łyżka cukru
🔹500 g mąki pszennej
🔹220 ml mleka (szklanka)
🔹dwie łyżeczki soli
🔹60 g masła
🧅Cebulka:
🔸6 cebul
🔸50 g masła
🔸50 ml oleju
🔸30 g maku
🔸sól, pieprz
👉🏻Pierwsze co robimy to siekamy cebulkę i smażymy na patelni. Żeby nam się na złoto zrobiła – sypiemy szczyptę cukru – będzie ślicznie zeszklona, złota cebulka, dodajemy mak, sól🧂, pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
👉🏻👩🏻🍳Bierzemy się za konkret czyli ciasto. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy cukier, mleko🥛, mieszamy to. 🥣Dodajemy to do pozostałych składników czyli : mąki i soli i wyrabiamy ciasto – do konsystencji plasteliny 🙂, odważamy po 90 g i rozwałkowujemy na placuszki – mogą być idealne, albo lekko koślawe jak na zdj.
👉🏻Smarujemy rozbełtanym jajkiem🥚 i kładziemy cebulkę którą zrobiliśmy na samym początku (cebulka jest jeszcze lepsza kiedy zrobimy ją dzień wcześniej ).
👉🏻Kładziemy na placuszki i wkładamy do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 160 stopni, kontrolujemy, w razie konieczności wydłużamy czas.”
Moja drobna uwaga:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 15 minut.
Masło roztopić i wymieszać z mlekiem. Ostudzić i dodać wymieszane wcześniej drożdże z cukrem. Całość przenieść do przesianej mąki z solą i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Uformować placuszki, na środku położyć farsz cebulowy z makiem zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Tuż przed pieczeniem, brzegi cebularzy posmarować rozbełtanym jajkiem.
Podobny przepis na cebularze jest tutaj, a na zdjęciach można podpatrzeć sposób wykonania.
Smacznego!
Cebularze żydowskie upieczone według receptury restauracji Mandragora dzięki uprzejmości Pani Izabeli, która udostępniła przepis (źródło).
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook