Kruche makowe ciasteczka, niezbyt słodkie i przyjemnie chrupiące. Proste, banalne i smakowite. Idealne do herbaty lub kawy, albo jako szybka przekąska. Pasują również do szklanki mleka. Można podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem. Jednak moim zdaniem, najlepsze są same, bez żadnych dodatków. Ciasteczka królowej Estery są łatwe do zrobienia i to ze składników które zawsze są pod ręką. Najbardziej znane są w kuchni żydowskiej. Najczęściej piecze się je na święto Purim (żydowski karnawał) podczas którego królują wypieki z makiem.
Ciasteczka królowej Estery – składniki:
125 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka wody
1 duże jajko
440 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżeczki maku (suchego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
Ciasteczka królowej Estery – wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajko, łyżkę wody i ponownie ucierać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka maku. Jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników (z ciasta zrobią się „okruchy”). Następnie zawartość miski wysypać na stolnicę i zagnieść gładkie i lekko twarde ciasto. Owinąć w folię i schować do lodówki na kilka godzin.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy i za pomocą foremek wycinać dowolne kształty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na jasnozłoty kolor. Zajmie to około 10-15 minut.
Smacznego!
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Wbić jedno jajko.
Wlać łyżkę wody. Jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Dodać przesianą mąkę.
Wsypać pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Na koniec wsypać 3 czubate łyżeczki suchego maku. Wszystko razem miksować na najwolniejszych obrotach do momentu aż z ciasta zrobią się „okruchy”.
Całą zawartość miski wysypać na stolnicę.
Zagnieść gładkie i lekko twarde ciasto.
Owinąć w folię i schować na kilka godzin do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
Za pomocą foremki wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do momentu aż ciasteczka uzyskają jasnozłoty kolor.
Przepis na ciasteczka królowej Estery pochodzi z książki „Kuchnia żydowska” B. Szczepanowicz i D. Szczepanowicz. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook