Ciasteczka migdałowe – na święto Pesach

Inspiracją do przygotowania pesachowych ciasteczek migdałowych były popularne włoskie amaretti. Oprócz migdałów, wykorzystana została mąka macowa która jest jednym z nielicznych dozwolonych produktów które można używać w czasie święta Pesach. Ciasteczka są chrupiące, można je długo przechowywać i będą fajnym pomysłem na jadalne prezenty.

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe – składniki:

1 szklanka zmielonej macy pszennej*
1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
100 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
Opcjonalnie: odrobina likieru migdałowego lub esencji migdałowej

* Mąkę macową przygotować z macy pszennej. Macę połamać na małe kawałki, wrzucić do misy blendera i zblendować jak najdrobniej. Najlepiej mielić pod przykryciem, aby okruszki nie rozsypywały się po całej kuchni 😉 Zmieloną macę można przesiać przez sitko – w ten sposób otrzymamy mąkę macową (wyglądem może przypominać bułkę tartą).

Dodatkowo:

Ok. 50 g całych migdałów
Cukier puder do oprószenia

Ciasteczka migdałowe – wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę migdałową i zmieloną macę. Dodać esencję migdałową lub likier migdałowy np. amaretto. Wszystko razem ze sobą połączyć w jednolitą masę.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć aby przypominały oponkę. Do środka wetknąć migdał i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym naczyniu żaroodpornym.

Piec w 180°C do momentu aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Zajmie to około 20-30 minut.

Ciasteczka lekko ostudzić i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasteczka migdałoweMacę pszenną połamać na kawałki i zblendować na pył (pod przykryciem, bardzo się kurzy!). Otrzymamy w ten sposób mąkę macową.

Ciasteczka migdałoweDo naczynia w którym będziemy miksować dodać miękkie masło…

Ciasteczka migdałowe…i wsypać cukier. Za pomocą miksera połączyć oba składniki.

Ciasteczka migdałoweDodać jedno jajko i jeszcze raz zmiksować.

Ciasteczka migdałoweDodać pozostałe składniki: mąkę migdałową, mąkę macową…

Ciasteczka migdałowe…likier amaretto lub esencję migdałową (opcjonalnie).

Ciasteczka migdałoweWszystkie składniki połączyć ze sobą.

Ciasteczka migdałoweOtrzymane ciasto będzie gęste.

Ciasteczka migdałoweFormować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ciasteczka migdałoweLekko spłaszczyć i wcisnąć na środek jeden migdał.

Ciasteczka migdałowePiec w 180°C do momentu aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Zajmie to około 20-30 minut.

Ciasteczka migdałoweCiasteczka lekko ostudzić i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *