Inspiracją do przygotowania pesachowych ciasteczek migdałowych były popularne włoskie amaretti. Oprócz migdałów, wykorzystana została mąka macowa która jest jednym z nielicznych dozwolonych produktów które można używać w czasie święta Pesach. Ciasteczka są chrupiące, można je długo przechowywać i będą fajnym pomysłem na jadalne prezenty.
Ciasteczka migdałowe – składniki:
1 szklanka zmielonej macy pszennej*
1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
100 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
Opcjonalnie: odrobina likieru migdałowego lub esencji migdałowej
* Mąkę macową przygotować z macy pszennej. Macę połamać na małe kawałki, wrzucić do misy blendera i zblendować jak najdrobniej. Najlepiej mielić pod przykryciem, aby okruszki nie rozsypywały się po całej kuchni Zmieloną macę można przesiać przez sitko – w ten sposób otrzymamy mąkę macową (wyglądem może przypominać bułkę tartą).
Dodatkowo:
Ok. 50 g całych migdałów
Cukier puder do oprószenia
Ciasteczka migdałowe – wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę migdałową i zmieloną macę. Dodać esencję migdałową lub likier migdałowy np. amaretto. Wszystko razem ze sobą połączyć w jednolitą masę.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć aby przypominały oponkę. Do środka wetknąć migdał i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w szklanym naczyniu żaroodpornym.
Piec w 180°C do momentu aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Zajmie to około 20-30 minut.
Ciasteczka lekko ostudzić i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Macę pszenną połamać na kawałki i zblendować na pył (pod przykryciem, bardzo się kurzy!). Otrzymamy w ten sposób mąkę macową.
Do naczynia w którym będziemy miksować dodać miękkie masło…
…i wsypać cukier. Za pomocą miksera połączyć oba składniki.
Dodać jedno jajko i jeszcze raz zmiksować.
Dodać pozostałe składniki: mąkę migdałową, mąkę macową…
…likier amaretto lub esencję migdałową (opcjonalnie).
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Otrzymane ciasto będzie gęste.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Lekko spłaszczyć i wcisnąć na środek jeden migdał.
Piec w 180°C do momentu aż ciasteczka ładnie się zrumienią. Zajmie to około 20-30 minut.
Ciasteczka lekko ostudzić i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook