Ciasto do kawy

Ciasto do kawy według żydów aszkenazyjskich

Szybkie i apetyczne ciasto do kawy. W oryginalnym przepisie nie ma migdałów, a zamiast kruszonki jest posypka z cynamonu i cukru. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest mniej puszyste, bardziej ciężkie i treściwe. W trakcie pieczenia uwalnia się cudowny aromat cynamonu. Niech miłośnicy herbaty nie sugerują się tytułem. „Ciasto do kawy” to także idealny dodatek do popołudniowej herbatki i książki 🙂

Żydowskie ciasto do kawy

Ciasto do kawy kuchnia żydowska aszkenazyjska

Składniki:

1 i ¼ szklanki mąki

Szczypta soli

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g miękkiego masła

100 g płatków migdałowych (odłożyć 1-2 łyżki do kruszonki)

1 szklanka cukru

1 jajko

0,5 szklanki mleka

 

Kruszonka:

1 czubata łyżka cukru pudru

1 czubata łyżka mąki

2 cieniutkie plasterki masła

4 łyżeczki cynamonu

1-2 łyżki płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 185°C.

Migdały zblendować na drobny pył (mogą zostać malutkie kawałki). Mąkę przesiać razem z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć razem z cukrem. Dodać 1 jajko i dalej ucierać na puchatą masę. Nie przerywając miksowania, na przemian dodawać mąkę i mleko. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki. Na koniec wsypać zmielone migdały i miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto przenieść do keksówki o długości ok. 28 cm. Wierzch posypać kruszonką.

Wykonanie kruszonki: mąkę, cukier puder oraz masło rozetrzeć palcami. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, gdyby kruszonka była zbyt mocno maślana. Na koniec dodać cynamon i płatki migdałów i wszystko razem dokładnie połączyć. Gotową posypką wysypujemy na ciasto. Można delikatnie ponacinać nożem, aby część kruszonki wmieszała się w ciasto. Piec ok. 50-60 min. do suchego patyczka. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 min. aby ciasto nie opadło.

Ciasto do kawy składniki
W tle oryginalny przepis

Zmodyfikowany przepis na ciasto do kawy pochodzi z książki „Cymes czyli kuchnia żydowska” K. Pośpieszyńskiej

Żydowskie ciasto do kawy ucieranie masła

W misce utrzeć miękkie masło razem z cukrem na puchatą masę.

Ciasto do kawy wbijanie jajek

Do masy maślanej dodać jedno jajko i dalej ucierać.

Kuchnia żydowska ciasto do kawy miksowanie

Kuchnia żydowska ciasto do kawy dodawanie mąki

Dodawać partiami na przemian mąkę…

Żydowskie ciasto do kawy dodawanie mleka

… i mleko. Cały czas dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Gdyby masa była zbyt mocno rzadka, można dodać odrobinę więcej mąki.

Ciasto do kawy dodawanie rozdrobnionych migdałów

Na koniec wsypujemy rozdrobnione migdały. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Żydowskie ciasto do kawy wylewanie do keksówki

Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok. 28 cm.

Żydowskie ciasto do kawy przed pieczeniem w keksówce

Żydowskie ciasto do kawy składniki kruszonki

Przyrządzamy kruszonkę: mąkę, cukier puder i masło rozcieramy palcami do momentu aż otrzymamy okruchy.

Żydowskie ciasto do kawy ucieranie kruszonki

Do kruszonki dodajemy płatki migdałów oraz cynamon. Mieszamy aby składniki równomiernie się połączyły.

Żydowskie ciasto do kawy posypywanie kruszonką

Gotową posypkę równomiernie rozsypujemy na wierzchu ciasta.

Żydowskie ciasto do kawy rozprowadzanie posypki

Można w kilku miejscach delikatnie przemieszać nożem, aby część kruszonki wymieszała się z ciastem. Nie należy zbyt mocno mieszać, aby podczas pieczenia posypka nie opadła na spód ciasta. Ciasto pieczemy do suchego patyczka przez ok. 1 godzinę w temperaturze 185°C.

Żydowskie ciasto do kawy - propozycja podania

Smacznego!

Żydowskie ciasto do kawy

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *