Ciasto do kawy według żydów aszkenazyjskich
Szybkie i apetyczne ciasto do kawy. W oryginalnym przepisie nie ma migdałów, a zamiast kruszonki jest posypka z cynamonu i cukru. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest mniej puszyste, bardziej ciężkie i treściwe. W trakcie pieczenia uwalnia się cudowny aromat cynamonu. Niech miłośnicy herbaty nie sugerują się tytułem. „Ciasto do kawy” to także idealny dodatek do popołudniowej herbatki i książki 🙂
Składniki:
1 i ¼ szklanki mąki
Szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g miękkiego masła
100 g płatków migdałowych (odłożyć 1-2 łyżki do kruszonki)
1 szklanka cukru
1 jajko
0,5 szklanki mleka
Kruszonka:
1 czubata łyżka cukru pudru
1 czubata łyżka mąki
2 cieniutkie plasterki masła
4 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 185°C.
Migdały zblendować na drobny pył (mogą zostać malutkie kawałki). Mąkę przesiać razem z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć razem z cukrem. Dodać 1 jajko i dalej ucierać na puchatą masę. Nie przerywając miksowania, na przemian dodawać mąkę i mleko. Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki. Na koniec wsypać zmielone migdały i miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto przenieść do keksówki o długości ok. 28 cm. Wierzch posypać kruszonką.
Wykonanie kruszonki: mąkę, cukier puder oraz masło rozetrzeć palcami. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, gdyby kruszonka była zbyt mocno maślana. Na koniec dodać cynamon i płatki migdałów i wszystko razem dokładnie połączyć. Gotową posypką wysypujemy na ciasto. Można delikatnie ponacinać nożem, aby część kruszonki wmieszała się w ciasto. Piec ok. 50-60 min. do suchego patyczka. Nie otwierać piekarnika przed upływem 40 min. aby ciasto nie opadło.
Zmodyfikowany przepis na ciasto do kawy pochodzi z książki „Cymes czyli kuchnia żydowska” K. Pośpieszyńskiej
W misce utrzeć miękkie masło razem z cukrem na puchatą masę.
Do masy maślanej dodać jedno jajko i dalej ucierać.
Dodawać partiami na przemian mąkę…
… i mleko. Cały czas dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Gdyby masa była zbyt mocno rzadka, można dodać odrobinę więcej mąki.
Na koniec wsypujemy rozdrobnione migdały. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok. 28 cm.
Przyrządzamy kruszonkę: mąkę, cukier puder i masło rozcieramy palcami do momentu aż otrzymamy okruchy.
Do kruszonki dodajemy płatki migdałów oraz cynamon. Mieszamy aby składniki równomiernie się połączyły.
Gotową posypkę równomiernie rozsypujemy na wierzchu ciasta.
Można w kilku miejscach delikatnie przemieszać nożem, aby część kruszonki wymieszała się z ciastem. Nie należy zbyt mocno mieszać, aby podczas pieczenia posypka nie opadła na spód ciasta. Ciasto pieczemy do suchego patyczka przez ok. 1 godzinę w temperaturze 185°C.
Smacznego!