Ciasto sezamowe z kajmakiem

Szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem sezamu i mąki macowej. Biszkopt jest treściwy i cięższy od tradycyjnego. Ciasto jest przesmarowane masą kajmakową wymieszaną z serkiem waniliowym, a wierzch posypany sezamem. To fajna słodka przekąska do kawy lub herbatki. Polecam!Przepis powstał troszkę spontanicznie, miałam ogromne ilości ziaren sezamu które zostały po warsztatach z pieczenia chałek oraz spore ilości macy którą zmieliłam na mąkę macową. Ciasto wyszło tak pyszne, że postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Miłośnicy sezamu będą zachwyceni 😉

Mąka macowa jest bardzo popularna w kuchni żydowskiej, używana głównie w czasie święta Pesach. W tym czasie jest kategoryczny zakaz nie tylko spożywania, ale i posiadania w domu chamecu, czyli produktów zawierających choćby śladowe ilości z takich zbóż jak: żyto, pszenica, orkisz, jęczmień i owies. Wszelkie produkty mączne, wypieki drożdżowe itp. są zakazane. Jedynie można spożywać przaśny chlebek czyli macę. Więcej ciekawostek możecie przeczytać we wpisie dotyczącym żydowskiej Wielkanocy – Pascha. Mam nadzieję, że poniższy przepis będzie fajną propozycją dla osób którzy świętują Pesach.

Ciasto sezamowe z kajm

Ciasto sezamowe z kajmakiem – składniki:

6 jajek
200 g cukru
125 g mąki macowej*
200 g sezamu (podprażonego na suchej patelni)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* Macę połamać na małe kawałki, wrzucić do misy blendera i zblendować jak najdrobniej. Najlepiej mielić pod przykryciem, aby okruszki nie rozsypywały się po całej kuchni 😉 Zmieloną macę przesiać przez sitko – i w ten sposób otrzymamy mąkę macową (wyglądem przypomina bułkę tartą).

Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej
1 opakowanie (150g) waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki podprażonego sezamu do posypania wierzchu

Ciasto sezamowe z kajmakiem – wykonanie:

Jajka z cukrem ubić na jasną i puchatą masę.

W miseczce wymieszać ze sobą podprażony sezam (200 g), mąkę macową i proszek do pieczenia. Dodawać partiami masy jajecznej i dalej ubijać, tylko do połączenia się składników. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy ok. 22-24 cm. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Gdyby pod koniec pieczenia wierzch zbyt mocno się przypalał, należy przykryć folią aluminiową. Studzić w piekarniku.

Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy. Przekroić na pół, ewentualnie jeśli wierzch jest nierówny – należy odkroić wybrzuszenia.

Kajmak wymieszać dokładnie z serkiem waniliowym najlepiej za pomocą miksera).

Pierwszy blat posmarować połową ilości kajmaku i przykryć drugą połową ciasta. Pozostałą masę kajmakowo-waniliową rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch udekorować sezamem. Na początku masa będzie troszkę rzadka, dlatego ciasto najlepiej podawać dobrze schłodzone (przechowywać w lodówce).

Smacznego!

Ciasto sezamowe z kajmDo dużej miski wbić jajka.

Ciasto sezamowe z kajmDo jajek wsypać cukier i ubić na jasną puchatą masę.

Ciasto sezamowe z kajmMacę połamać na kawałki. Zblendować jak najdrobniej i przesiać przez sitko. Przesiana mąka macowa będzie miała strukturę przypominającą bułkę tartą.

Ciasto sezamowe z kajmSezam podprażyć na suchej patelni.

Ciasto sezamowe z kajmvW miseczce wymieszać ze sobą podprażony sezam (200 g), mąkę macową i proszek do pieczenia.

Ciasto sezamowe z kajmDodawać partiami masy jajecznej i za każdym razem miksować tylko do połączenia się składników.

Ciasto sezamowe z kajmCiasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy ok. 22-24 cm. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do suchego patyczka). Gdyby wierzch zbyt mocno się przypalał, należy przykryć folią aluminiową. Studzić w piekarniku.

Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy. Przekroić na pół, ewentualnie jeśli wierzch jest nierówny – należy odkroić wybrzuszenia.

Ciasto sezamowe z kajmKajmak wymieszać z serkiem waniliowym (za pomocą miksera).

Ciasto sezamowe z kajmNa pierwszy blat rozsmarować połowę ilości kajmaku.

Ciasto sezamowe z kajm Przykryć drugą połową ciasta.

Ciasto sezamowe z kajmPozostałą masę kajmakowo-waniliową rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch udekorować sezamem. Na początku masa będzie troszkę rzadka, dlatego ciasto najlepiej podawać dobrze schłodzone (przechowywać w lodówce).

Ciasto sezamowe z kajmSmacznego!

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *