Herbata po żydowsku

Mocna i aromatyczna herbata po żydowsku zaprawiona śliwowicą, o aromacie czosnku i cynamonu. Połączenie może wydawać się nietypowe, ale to prawdziwy cymes wśród herbat. Czosnek i cynamon to wbrew pozorom, ciekawe połączenie które było już wykorzystane w przepisie „kurczak z winogronami”. Poszczególne dodatki fajnie się ze sobą komponują, a do tego mocno rozgrzewają w mroźny, zimowy wieczór oraz przeganiają ponury nastrój 😉

Po raz pierwszy w takim wydaniu herbatę po żydowsku piłam w jednej z restauracji z kuchnią żydowską. Mój przepis jest próbą odtworzenia tego przepysznie rozgrzewającego napoju, który pomaga również w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Herbata po żydowsku
Herbata po żydowsku

Herbata po żydowsku (dla 3-4 osób):

2 torebki klasycznej, czarnej herbaty
800 ml wrzącej wody
1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
1 łyżka miodu (lub wedle uznania)
Pół łyżeczki cynamonu
80 ml pejsachówki lub zwykłej śliwowicy

Wykonanie:

Torebki z herbatą zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok 3-4 minuty. Słodzimy odrobiną miodu. Herbata powinna mieć lekko wyczuwalny słodki posmak. Dodajemy czosnek i cynamon. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie można odcedzić przez gęste sitko chociaż leżące na dnie naczynia plasterki czosnku w niczym nie przeszkadzają. Herbatę przelewamy do dzbanka, dodajemy śliwowicę. Może być również domowej roboty z tego przepisu.

*Opcjonalnie wyciskamy kilka kropli pomarańczy lub cytryny.

Smacznego!

Herbata po żydowsku ze śliwowicąPotrzebne będą: zaparzona czarna i mocna herbata, duży ząbek czosnku pokrojony na cieniutkie plasterki, cynamon, miód oraz śliwowica.

Smak Odzyskany

Herbata po żydowskuDo zaparzonej herbaty dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cynamon. Całość słodzimy miodem do smaku. Herbata powinna mieć delikatnie słodki posmak oraz wyczuwalną woń czosnku i cynamonu.

Herbata po żydowsku
Przepyszna herbata po żydowsku ze śliwowicą, z czosnkiem i cynamonem.

Smak Odzyskany Herbata po żydowsku ze śliwowicą, z czosnkiem i cynamonem

Herbata po żydowsku ze śliwowicą
Herbata po żydowsku
Więcej zdjęć  można zobaczyć na Instagramie oraz Twitterze.
Kuchnia żydowska potrafi zaskakiwać oryginalnymi i unikatowymi połączeniami smakowymi jak np. powyższa herbata czosnkowa ze śliwowicą. Gdyby ktoś był zainteresowany tym smacznym, aromatycznym ale też już nieco zapomnianym światem kulinarnym, po inne przepisy zapraszam tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *