Czerstwe pieczywo?
Co zrobić z czerstwej chałki? Kugiel! To tzw. danie recykling. Zazwyczaj nie mamy pomysłu na wykorzystanie w daniach kilkudniowego pieczywa i zamiast je wyrzucać proponuję upiec jabłkowy kugiel z chałki.
Kugiel jest popularną przekąską w kuchni żydowskiej, która może być podawana zarówno na słodko jak i na słono. Na ciepło i na zimno.
Jabłkowy kugiel z chałki
Moja propozycja to kugiel z chałki na słodko z jabłkami. Ciężki i wilgotny placek bardziej przypominający aromatyczną zapiekankę jabłkową lub „gniota”. Idealnie smakuje na ciepło do herbaty lub kawy. Sprawdza się również jako zimna na drugie śniadanie.

Składniki:
1 duża chałka (500-600 g)*
3 – 4 soczyste jabłka (np. ligol)
Sok z połowy cytryny
Garść rodzynek (ok 50 – 60 g)
Garść orzechów włoskich (ok. 70 – 100 g)
4 czubate łyżki cukru
Mielony kardamon oraz cynamon do smaku
3 łyżki oleju
3 rozbełtane jajka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Chałkę rozkruszyć na drobne kawałki. Z jabłek wydrążyć nasienie. Pokroić na kawałki (nie obierać ze skórek), skropić sokiem z cytryny i zblendować. Powstały mus jabłkowy wymieszać z pokruszoną chałką. Wlać 3 łyżki oleju i wszystko razem połączyć. Dodać cukier, zmielony cynamon i kardamon oraz rodzynki i orzechy. Wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem, przelać do masy z chałki i jeszcze raz wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość przenieść do wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 35 cm. Wierzch posypać cynamonem lub ułożyć kawałki jabłek. Piec ok 60-90 min. do suchego patyczka. Ostudzić w formie do pieczenia.
* Gdy chałka jest zbyt mocno wysuszona, można ją namoczyć w niewielkiej ilości ciepłego mleka (ok. 0,5-1 szklanki).

Chałkę pokruszyć na drobne okruchy.
Z jabłek wydrążyć nasienie. Pokroić na mniejsze kawałki. Skórkę można zostawić.

Do pokrojonych jabłek dodać sok z połowy cytryny.
Jabłka wraz z sokiem z cytryny zblendować.
Mus jabłkowo – cytrynowy przełożyć do pokruszonej chałki.
Wymieszać chałkę razem z jabłkami.
Następnie wlać olej.
Kolejno dodać rodzynki, orzechy, zmielony cynamon i kardamon.
Wsypać 4 czubate łyżki cukru i dokładnie wymieszać.
Rozbełtane całe jajka wlać do masy chałkowo – jabłkowej i jeszcze raz dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Całość przenieść do keksówki wyłożonej papierem.
Dowolnie udekorować wierzch ciasta np. jabłkami, orzechami, rodzynkami, cynamonem itp.

Gotowy jabłkowy kugiel z chałki piec w 200°C przez ok 60-90 min. do tzw. suchego patyczka. Im bardziej mokry kugiel tym dłużej należy piec. Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.
Przepis powstał na podstawie receptury z książki „Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko”