Jabłkowy kugiel z chałki

Czerstwe pieczywo?

Co zrobić z czerstwej chałki? Kugiel! To tzw. danie recykling.  Zazwyczaj nie mamy pomysłu na wykorzystanie w daniach kilkudniowego pieczywa i zamiast je wyrzucać proponuję upiec jabłkowy kugiel z chałki.

Kugiel jest popularną przekąską w kuchni żydowskiej, która może być podawana  zarówno na słodko jak i na słono. Na ciepło i na zimno. 

Jabłkowy kugiel z chałki

Moja propozycja to kugiel z chałki na słodko z jabłkami. Ciężki i wilgotny placek bardziej przypominający aromatyczną zapiekankę jabłkową lub „gniota”. Idealnie smakuje na ciepło do herbaty lub kawy. Sprawdza się również jako zimna na drugie śniadanie.

Jabłkowy kugiel z chałki
Jabłkowy kugiel z chałki

 

 

Jabłkowy kugiel z chałki - składniki

Jabłkowy kugiel z chałki - składniki i przyprawy

Składniki:

1 duża chałka (500-600 g)*

3 – 4 soczyste jabłka (np. ligol)

Sok z połowy cytryny

Garść rodzynek (ok 50 – 60 g)

Garść orzechów włoskich (ok. 70 – 100 g)

4 czubate łyżki cukru

Mielony kardamon oraz cynamon do smaku

3 łyżki oleju

3 rozbełtane jajka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C. Chałkę rozkruszyć na drobne kawałki.  Z jabłek wydrążyć nasienie. Pokroić na kawałki (nie obierać ze skórek), skropić sokiem z cytryny i zblendować. Powstały mus jabłkowy wymieszać z pokruszoną chałką. Wlać 3 łyżki oleju i wszystko razem połączyć. Dodać cukier, zmielony cynamon i kardamon oraz rodzynki i orzechy. Wymieszać.  Jajka rozbełtać widelcem, przelać do masy z chałki i jeszcze raz wszystko razem dokładnie wymieszać. Całość przenieść do wyłożonej papierem keksówki o długości ok. 35 cm. Wierzch posypać cynamonem lub ułożyć kawałki jabłek. Piec ok 60-90 min. do suchego patyczka. Ostudzić w formie do pieczenia.

 * Gdy chałka jest zbyt mocno wysuszona, można ją namoczyć w niewielkiej ilości ciepłego mleka (ok. 0,5-1 szklanki).

Jabłkowy kugiel z chałki - kruszenie chałki
Kruszenie chałki

Chałkę pokruszyć na drobne okruchy.

Jabłkowy kugiel z chałki - krojenie jabłek do blendera

Z jabłek wydrążyć nasienie. Pokroić na mniejsze kawałki. Skórkę można zostawić.

Jabłkowy kugiel z chałki - przygotowane składniki

Jabłkowy kugiel z chałki - jabłka przed zblendowaniem

Jabłkowy kugiel z chałki - wyciskanie cytryny do jabłek przed zblendowaniem
Uwaga na pestki 😉

Do pokrojonych jabłek dodać sok z połowy cytryny.

Jabłkowy kugiel z chałki - blendowanie składników

Jabłka wraz z sokiem z cytryny zblendować.

Jabłkowy kugiel z chałki - mieszanie jabłek z chałką

Mus jabłkowo – cytrynowy przełożyć do pokruszonej chałki.

Jabłkowy Kugiel z chałki - mieszanie składników

Wymieszać chałkę razem z jabłkami.

Jabłkowy kugiel z chałki - dodawanie oleju

Następnie wlać olej.

Jabłkowy kugiel z chałki - dodawanie reszty składników

Kolejno dodać rodzynki, orzechy, zmielony cynamon i kardamon.

Jabłkowy kugiel z chałki - dodawanie cukru

Wsypać 4 czubate łyżki cukru i dokładnie wymieszać.

Jabłkowy kugiel z chałki - dodawanie jajek

Rozbełtane całe jajka wlać do masy chałkowo – jabłkowej i jeszcze raz dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Jabłkowy kugiel z chałki - przygotowanie do pieczenia

Całość przenieść do keksówki wyłożonej papierem.

Jabłkowy kugiel z chałki przed upieczeniem

Dowolnie udekorować wierzch ciasta np. jabłkami, orzechami, rodzynkami, cynamonem itp.

Jabłkowy kugiel z chałki w keksówce
Kugiel przed upieczeniem

Jabłkowy kugiel z chałką - propozycja podaniaGotowy jabłkowy kugiel z chałki piec w 200°C przez ok 60-90 min. do tzw. suchego patyczka. Im bardziej mokry kugiel tym dłużej należy piec. Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

Przepis powstał na podstawie receptury z książki „Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *