Jajka musztardowo – cytrynowe z hummusem, mają wyrazisty i kremowy farsz, z lekką nutką pikanterii. Przepis jest prosty, szybki i wymaga jedynie kilka składników. Proponowane jajka będą idealne nie tylko jako samodzielna przekąska, ale pasują także jako dodatek do wędliny i kanapek. To jedno z tych dań które warto zrobić w ostatniej chwili, gdyż moim zdaniem jajka zaraz po ugotowaniu są najsmaczniejsze.
Przepis na faszerowane jajka musztardowo – cytrynowe z hummusem możecie podpatrzeć na filmiku, który zrealizowałam dla OEM „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku. Święto Paschy jest potocznie nazywane żydowską Wielkanocą. W kulturze żydowskiej również występuje motyw jajka jako nadzieja na odrodzenie i przemianę. Dlatego specjalnie na potrzeby filmu wybrałam potrawę paschalną, która także z powodzeniem może znaleźć się na naszym wielkanocnym stole.
Jajka musztardowo – cytrynowe z hummusem – składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 płaskie łyżki klasycznego hummusu
3 łyżeczki musztardy miodowej
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
Około 50 ml oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Szczypta pieprzu cayenne
Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
Świeże zioła, np. koperek, pietruszka lub rzeżucha
Musztarda francuska
Słodka wędzona papryka
Świeżo zmielony pieprz
Jajka musztardowo – cytrynowe z hummusem – wykonanie:
Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka.
Żółtka przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Farsz powinien być w smaku wyraźnie musztardowo-cytrynowy.
Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać połówki białek. Udekorować wedle uznania.
Farsz jest z tych który lubi obsychać dlatego jajka najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli chcemy przygotować dzień wcześniej, nafaszerowane jajka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a dekorację zrobić tuż przed podaniem.
Smacznego!
Ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić na pół.
Żółtka przełożyć do oddzielnej miseczki.
Rozdrobnić widelcem.
Dodać oliwę…
…sok z cytryny…
oraz pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać, skosztować i ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę więcej oliwy. W smaku powinien być wyraźnie musztardowo-cytrynowy.
Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać połówki jajek.
Udekorować wedle uznania.
Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook
Świetny przepis, fajne zdjęcia. Pożywna i smaczna przekąska.