Kawa po żydowsku

Coś więcej niż kawa

Wychowałam się w tradycyjnym domu kotletowo-ziemniakowym i nie zgadzam się z dyktaturą schabowego 😉 Zaserwuję wam coś innego – kuchnię z pogranicza kultur. Na początek napijmy się kawy – przed Wami Kawa po żydowsku!

Prawdziwa kawa po żydowsku to więcej niż tylko kawa. Parzona w specjalnym tygielku jest mocna, słodka i aromatyczna od przypraw. Po raz pierwszy miałam okazję spróbować w restauracji żydowskiej Mandragora z dodatkiem kardamonu. Poniższy przepis jest moją własną interpretacją tej cudownie pysznej kawy.

Swieża kawa po żydowsku
Kawa po żydowsku – niepowtarzalny smak i aromat 🙂

Kawa po żydowsku

Uwielbiam aromatyczną i mocną kawę po żydowsku. Żydzi, niegdyś współgospodarze mojej rodzinnej Lubelszczyzny, do kawy zawsze dodawali podprażony kardamon. Koniecznie należy użyć cały w łupinach. Mielony tutaj się nie sprawdzi.

Nie znam nikogo, komu nie smakuje kawa przygotowana w ten sposób. Proponuję spożywać akompaniamencie ciastka do kawy lub jabłkowego kugla z chałki.

Zaparzona kawa po żydowsku

Składniki (na 1 filiżankę):

2-3 czubate łyżeczki mielonej kawy

1 filiżanka wody

1 laska cynamonu + pół łyżeczki mielonego cynamonu

5-6 podprażonych na patelni całych ziaren kardamonu (łupiny przed prażeniem lekko rozłupać, aby były widoczne ziarenka)

Miód do smaku (najbardziej lubię używać gryczanego, ale można użyć dowolnego)

Kawa po żydowsku z cynamonem i kardamonem
Kardamon i cynamon – przyprawy niezbędne w przygotowaniu

Wykonanie:

Do garnka lub tygielka wsypujemy kawę, mielony cynamon oraz wkładamy laskę cynamonu i podprażony kardamon. Wlewamy filiżankę zimnej wody. Całość gotujemy (nie mieszamy), do momentu aż kawa zacznie się podnosić. Dodajemy 1-2 łyżki miodu do smaku i dopiero wtedy mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę ok. 1-2 minuty. Kawa powinna być mocna, intensywnie pachnieć kardamonem oraz mieć słodki smak. Zagotowaną kawę przelewamy do filiżanki i wypijamy z wielką przyjemnością 😉 Smacznego!

Kawa po żydowsku parzenie kawy gotowanie kawy
Zamiast tygielka można użyć zwykłego garnuszka 🙂

Do garnuszka lub tygielka wsypujemy mieloną kawę.

Kawa po żydowsku z cynamonem i kardamonem

Do kawy dodajemy podprażony w łupinach kardamon, laski cynamonu oraz szczyptę cynamonu. Opcjonalnie można jeszcze dodatkowo wsypać ok. 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu.

Kawa po żydowsku zawiera cynamon i kardamon w łupinach

Kawa po żydowsku przygotowanie

Filiżanką odmierzamy zimną wodę, którą następnie wlewamy do garnuszka z kawą. Wstawiamy na ogień i gotujemy. Na początku kawy nie mieszamy.

Kawa po żydowsku parzona

Kawę gotujemy, aż zacznie się podnosić.

Gotowanie kawy po żydowsku

Dodajemy 1-2 łyżki miodu do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy ok. 1-2 minuty.

Kawa po żydowsku podanie

Gorącą kawę przelewamy do filiżanek.

Kawa po żydowsku z cynamonem i kardamonem

Kawa po żydowsku powinna być mocna i mieć intensywny kardamonowy aromat oraz słodki smak. Dzięki temu idealnie pobudza i stawia na nogi.

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

2 odpowiedzi na “Kawa po żydowsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *