Kugel piernikowy

Jednym z tradycyjnych deserów świątecznych w kuchni aszkenazyjskiej jest kugel (lub kugiel) na słodko. Największą popularnością cieszy się jabłkowy kugiel z chałki lub makaronu. Jeśli komuś po świętach zalega piernik czy też pierniczki, proponuję upiec korzenny kugel piernikowy ze śliwkami lub jabłkami (najlepsze będą twarde i soczyste). To prosty i dość szybki w przygotowaniu deser. Kugel piernikowy jest treściwy i wilgotny, w konsystencji podobny do ciężkich puddingów lub ciasta o pociesznej nazwie „gniotek” ;-).  Zamiast piernika można również wykorzystać czerstwe ciasto drożdżowe.KUGEL PIERNIK Smak Odzyskany Kugel piernikowy Kuchnia z pogranicza kultur Kuchnia żydowska

Słodkich wersji tego dania jest mnóstwo np. z gruszkami, ananasami, konfiturą śliwkową, bakaliami, orzechami itp. Jedynie należy pamiętać o tym, aby piernik lub ciasto było jak najbardziej rozdrobnione. Gdy jest zbyt mocno suche, należy je lekko namoczyć w mleku (lub wodzie).

Kugel piernikowy Smak Odzyskany
Kugel piernikowy

Kugel piernikowy

Składniki:

500 g pozostałego po świętach piernika lub pierniczków (można jednocześnie użyć oba składniki)
4 śliwki czerwone (lub 3 jabłka)
Garść rodzynek (ok 50 – 60 g)
Garść orzechów włoskich (ok. 70 – 100 g)
3 łyżki cukru (w przypadku użycia pierniczków z lukrem cukier należy pominąć)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
3 rozbełtane jajka

Owoce do dekoracji (np. borówki, śliwki, plasterki jabłek)

KUGEL PIERNIK Smak Odzyskany Kugel piernikowy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.

Piernik lub pierniczki rozkruszyć palcami na drobne kawałki. Śliwki wydrylować i zblendować (nie ma konieczności obierania ich ze skórek). Do rozkruszonego ciasta przelać otrzymany mus owocowy i wymieszać. Następnie dodać cukier (opcjonalnie), mielony cynamon i kardamon oraz rodzynki i orzechy. Wymieszać.  Kolejno wlać rozbełtane 3 jajka i wszystko razem dokładnie połączyć. Całość przenieść do wyłożonej papierem keksówki o długości ok 30 cm. Wierzch oprószyć szczyptą cynamonu i kardamonu oraz ułożyć borówki lub inne dodatki. Piec ok 60-90 min. do suchego patyczka. Schłodzić przed pokrojeniem. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze troszkę ciepłe.

Smacznego!

 

Sposób w jaki należy wykonać kugel piernikowy, można podejrzeć pod wpisem: jabłkowy kugiel z chałki.

KUGEL PIERNIK Smak Odzyskany Kugel piernikowy Kuchnia z pogranicza kultur Kuchnia żydowska

 

KUGEL PIERNIK Smak Odzyskany Kugel piernikowy Kuchnia z pogranicza kultur Kuchnia żydowska

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram oraz Twitter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *