Latkes marchewkowo-kokosowe

Nieodłącznym elementem święta Chanuka jest oliwa. Dlatego na ten okres zwyczajowo przygotowuje się smażone potrawy lub desery symbolizujące cud oliwy.  W rodzinach sefardyjskich popularne są smażone chanukowe pączki z dżemem i posypane cukrem pudrem lub np. marokańskie sfenj. Natomiast w rodzinach aszkenazyjskich wśród smażonych potraw najpopularniejsze są latkes ziemniaczane. W nowoczesnej kuchni żydowskiej podaje się również latkes marchewkowo – kokosowe lub szpinakowo – migdałowe.

Kuchnia żydowska

Chanuka to ośmiodniowe święto o ruchomej dacie w kalendarzu gregoriańskim obchodzone przez Żydów w grudniu. Legenda mówi o tym jak władca Palestyny Antioch IV zbezczeszczył Świątynię Jerozolimską i umieścił w niej greckie posągi. Chciał w ten sposób zmusić Żydów do porzucenia swych obyczajów, tradycji i wiary mojżeszowej oraz nakazać im przyjęcie obyczajów greckich. Trzy lata później Żydzi pod wodzą Judy Machabeusza zdobyli Jerozolimę i odzyskali Świątynię. Juda dokonał jej rytualnego oczyszczenia. Odnaleziono tylko taką ilość rytualnie czystej oliwy, jaka wystarczyć mogła do palenia wiecznego płomienia w świątyni tylko przez jeden dzień. Płomień jednak cudem utrzymywał się aż osiem dni, a w tym czasie przygotowano więcej czystej oliwy. Stąd oliwa znajduje się w centrum tradycji kulinarnej w czasie tego święta.

Warto zauważyć, że w Polsce latkes są przygotowywane i spożywane przez cały rok. Często są podawane jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb, podczas gdy w czasie Chanuki są spożywane z kompotem jabłkowym i / lub kwaśną śmietaną.

Przepis na poniższe placki znalazłam w książce Lee Gold „Żydowskie gotowanie”. Wiórka kokosowe nadają gorącym plackom tropikalnego aromatu. Placuszki marchewkowo – kokosowe są tak dobre, że można je jeść same, ale mogą być również podawane jako dodatek do mięs lub gulaszów.

Latkes marchewkowo-kokosowe
Latkes marchewkowo-kokosowe

Latkes marchewkowo – kokosowe

(ok. 10-12 placuszków)

3 duże marchewki

2 jajka

30 g (1/4 szklanki) tartej bułki

30 g (1/4 szklanki) wiórków kokosowych

Szczypta soli

Świeżo mielony pieprz

2 łyżki oleju roślinnego plus olej do smażenia

Wykonanie:

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wiórka kokosowe, tartą bułkę, sól, pieprz oraz rozbełtane jajka i 2 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać kopczastą łyżkę masy marchwiowej i formować placuszki. Usmażyć dobrze z dwóch stron na złocistobrązowy kolor (około 3-4 minuty na każdą stronę). Placków nie należy co chwilę przewracać, gdyż się rozpadną. Powinny być dobrze zrumienione z jednej strony zanim przewrócimy je na drugą stronę.

Usmażone przenosimy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać od razu na ciepło.

Smacznego!

Sma Odzyskany Kuchnia żydowskaMarchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Smak OdzyskanyDodajemy sól i pieprz…

Smak Odzyskany…bułkę tartą….

Kuchnia żydowska…wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.

Smak OdzyskanyKolejno dodajemy olej roślinny. Wymieszać.

Smak OdzyskanyDo marchewek wlewamy rozbełtane jajka i wszystko dokładnie połączyć.

Latkes marchewkowo-kokosoweNa rozgrzanym oleju roślinnym kładziemy kopczastą łyżkę masy marchwiowo-kokosowej i formujemy placuszki. Aby latkes nie rozpadało się podczas smażenia, należy z jednej strony smażyć około 3-4 minuty aż spód będzie złotobrązowy. Dopiero wtedy placki można przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty.

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska
Pyszne latkes marchewkowo-kokosowe

Zainteresowanych zapraszam również na mój profil na Instagramie oraz Twitterze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *