Maca z karmelem i czekoladą

Maca z karmelem i czekoladą to trochę taka wersja „na skróty” naszego poczciwego mazurka. Chyba nie znam szybszego sposobu na przygotowanie jakiejkolwiek słodkiej przekąski. Karmel możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy, wtedy to już tak naprawdę kilka minut roboty 😉

Maca z karmelem i czekoladą jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych gdzie jest znana pod nazwą matzo crack. W amerykańskiej wersji najczęściej wierzch posypuje się orzechami pekan, m&m’sami lub z czekoladową posypką.

Maca z karmelem i czekoladą

Zdjęcia i przepis powstały prawie dwa lata temu, kiedy nagrywałam film na temat Pesach dla OEM „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku. Święto Paschy – potocznie nazywane żydowską Wielkanocą – to czas kiedy obowiązuje zakaz spożywania i posiadania produktów mącznych. Dlatego w tym czasie przygotowuje się słodkości na bazie macy lub mąki macowej czy migdałowej. Na potrzeby filmu wybrałam dwie potrawy z kuchni żydowskiej, które z powodzeniem mogą pojawić się na wielkanocnym stole.

Na powyższym filmiku, możecie się przekonać szybko robi się matzo crack, czyli macę z karmelem i czekoladą 😉

Maca z karmelem i czekoladą – składniki:

6 kawałków macy
120 g masła
200 g brązowego cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady

Dowolne dodatki do posypania: podprażone orzechy i migdały, bakalie itp.

Maca z karmelem i czekoladą –wykonanie:

Macę ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby połamać na kawałki aby dopasować do wymiarów posiadanej blaszki.

Przygotować karmel. Jeśli ktoś posiada gotowy z puszki, może pominąć ten etap gotowania karmelu. W garnku rozpuścić masło i brązowy cukier. Gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie się karmelizować, zdjąć z ognia i gorący wylać równomiernie na ułożoną macę.

Do tego samego naczynia w którym gotowaliśmy karmel dodać połamane kawałki czekolady. Delikatnie podgrzewać aż się rozpuści i połączy z pozostałym karmelem. Polewę czekoladową wylać na całą warstwę karmelową.

Posypać ulubionymi dodatkami. Można udekorować dowolnie, tak jak wielkanocne mazurki lub też posypać posypką owocową czy kolorowymi drażetkami. Odstawić na kilka godzin. Po ostudzeniu można schować do lodówki, aby warstwa karmelowa i czekoladowa szybciej zesztywniały. Gdy polewa będzie twarda, pokroić na mniejsze kwadraty.

Smacznego!

Maca z karmelem i czekoladą Macę ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby połamać na kawałki aby dopasować do wymiarów posiadanej formy.

Maca z karmelem i czekoladą Na wierzchu rozsmarować karmel. Można użyć gotowy lub przygotowany samodzielnie. Wtedy należy rozpuścić ze sobą 120 g masła oraz 200 g cukru. Gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie się karmelizować, zdjąć z ognia i gorący wylać równomiernie na ułożoną macę.

Maca z karmelem i czekoladą Do tego samego naczynia w którym gotowaliśmy karmel dodać połamane kawałki czekolady. Delikatnie podgrzewać aż się rozpuści. Polewę czekoladową wylać na całą warstwę karmelową.

Maca z karmelem i czekoladą Posypać ulubionymi dodatkami. Ostudzić i schować do lodówki, aby warstwa karmelowa i czekoladowa szybciej zesztywniały. Gdy polewa będzie twarda, pokroić na mniejsze kwadraty.

Maca z karmelem i czekoladą Maca z karmelem i czekoladą.

Maca z karmelem i czekoladą

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając swoje zdjęcie na Instagram lub Facebook. Abym Cię znalazła oznacz mnie za pomocą wzmianki @smakodzyskany oraz hasztagiem #smakodzyskany. Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *