Mandelbrot

Mandelbrot, czyli chlebek migdałowy. Bardzo popularny na świątecznym stole zarówno u Żydów Aszkenazyjskich jak i Sefardyjskich. To kruche, migdałowe ciasteczka, a w zasadzie sucharki. Migdały wspaniale współgrają z cytrusową nutką i idealnie pasują do porannej lub popołudniowej do kawy. Troszkę przypominają włoskie biscotti. Do dzisiaj nie wiadomo które z nich były pierwsze. Czy Żydzi przywieźli do Włoch mandelbrot, a Włosi przejęli przepis i rozsławili jako biscotti, czy też diaspora żydowska zaadaptowała włoski przepis według swoich zasad? W każdym razie ciasteczka warte są poświęconego im wysiłku i czasu. Mandelbrot są bardziej słodkie, chrupiące i łatwiej się przegryza.

Mandelbrot - chlebek migdalowy

Według prawa żydowskiego gościnność jest postrzegana zarówno jako dobry uczynek jak i przyjemność. Dlatego wiele żydowskich gospodyń trzymało zawsze w pogotowiu chlebki migdałowe, aby mieć czym poczęstować niespodziewanych gości. Mandelbrot można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce na ciastka by nie złapały wilgoci. W dodatku migdały bardzo kojarzą się z Bożym Narodzeniem, więc ciasteczka świetnie sprawdzą się również jako świąteczne jadalne prezenty.

Mandelbrot – składniki:

500 g mąki pszennej
200 g zmielonych migdałów
3 jajka + 1 białko
150 g cukru
250 ml oleju roślinnego
Skórka starta z 1 cytryny
Sok z połowy cytryny
Skórka starta z jednej pomarańczy
Sok z połowy pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Opcjonalnie – 100 g całych migdałów (niesparzonych, ze skórką)

Dodatkowo: 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżeczką wody do posmarowania

Mandelbrot – wykonanie:

3 jajka i białko ubić z cukrem na jasną i puchatą masę. Nie przerywając ubijania, stopniowo wlewać olej, a następnie dodać skórkę i sok z cytrusów oraz szczyptę soli.

Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wyrobić ciasto. Jeśli używamy, dodać całe migdały i połączyć z wyrobionym ciastem. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i uformować dwa podłużne bochenki (nie za blisko jeden obok drugiego). Wierzch posmarować żółtkiem rozbełtanym z jedną łyżeczką wody.

Chlebki migdałowe piec najpierw 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika, ale go jeszcze nie wyłączać! Chwilkę odczekać aż lekko przestygną i nie będą zbyt mocno parzyć w dłonie. Pokroić w 1,5 cm kromki. Ułożyć z powrotem na blaszce i piec kolejne 10 minut z jednej strony. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze kolejne 5-10 minut.

Smacznego!

Mandelbrot - chlebek migdałowyJajka ubijamy z cukrem na jasną i puchatą masę. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo olej, a następnie dodać skórki i sok z cytrusów oraz szczyptę soli. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia…

Mandelbrot - chlebek migdałowy…oraz dodać zmielone migdały. Całość razem wymieszać i wyrobić ciasto.

Mandelbrot - chlebek migdałowyJeśli używamy, dodać całe migdały.

Mandelbrot - chlebek migdałowyMigdały połączyć z wyrobionym ciastem.

Mandelbrot - chlebek migdałowyCiasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i uformować dwa podłużne bochenki (nie za blisko jeden obok drugiego).

Mandelbrot - chlebek migdałowyWierzch chlebków migdałowych posmarować żółtkiem rozbełtanym z jedną łyżeczką wody.

Mandelbrot - chlebek migdałowyPiec 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Pokroić na 1,5 cm kromki. Ułożyć z powrotem na blaszce i piec kolejne 10 minut z jednej strony. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, odwrócić na drugą stronę, włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze kolejne 5-10 minut.

Mandelbrot - chlebek migdałowyMandelbrot – chlebek migdałowy.

Mandelbrot - chlebek migdałowy

Więcej przepisów na ciasteczka do kawy znajdziecie w sekcji CIASTA I CIASTECZKA

Zapraszam do śledzenia profilu Smak Odzyskany w social mediach:
Instagram
Facebook

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *